Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, mám poškozenou videokazetu.při uklidu mě vypadla z pouzdra a navíc jsem ji rozšlápla a moje malá vnučka jí ještě přetrhla a zmuchlala pásku. je to historie a nechtěla bych o ní přijít. Jde to opravit a jak? děkuji
Jde tedy o záchranu aspoň části záznamu.Pásku lze z kazety vymotat a při zachování maximální čistoty navinout do jiné kazety bez pásku.Zmačkaný kus je nutno odstranit,ale zbylé části lze jednoduše slepit.Použije se metoda šikmého střihu,oba kraje pásky se položí přes sebe a sestřihnou se pod úhlem 45 st,nejlépe měděnými nůžkami obě současně.Do drážky lepicí pomůcky se vloží opět šikmo ustřižená lepicí páska a na ni se přiloží jeden konec a následovně druhý co nejtěsněji k sobě.Lehce se přimačknou a páska se může přehrát.Je vhodné ji přehrát na jiné medium,protože se mockrát nedá použít.Kopírováním zachráníme aspoň zbytek nahrávky.Na snímku speciální lepenka.
JABRAKA
Přetrženou pásku ve videokazetě jde opravit, ale nedoporučoval bych se o to snažit doma bez zkušeností a správného vybavení. Obyčejné audokazety do kazeťáku stačilo slepit třeba i obyčejným lakem na nehty, ale tam se páska pomalu posunovala po čtecí hlavě a nic moc nehrozilo. Ve videu se páska při přehrávání natočí na speciální kulatou čtecí hlavu, která se navíc ještě i sama rychle otáčí. Takže stačí jen trošku špatně pásku slepit a okamžitě se na hlavu namotá a poškodí se další velký kus pásky.
Rozhodně bych doporučil nějaké profesionály kteří vědí jak na to, navíc by tu kazetu mohli zrovna přehrát třeba i na DVD. Není to nijak extra drahé, jestli to jsou cenné archovní záběry tak by byla škoda o ně přijít. google.cz/...
Záleží také na tom, ve kterém místě se páska přetrhla. Jestli byla přetočena na začátek, dal by se ten poškozený kousek odstřihnout (odstranit) a nepoškozenou zase napojit na "zaváděcí pásku". K tomu by pravděpodobně šla znovu použít páska, kterou to bývá slepeno. Pouzdro je poškozené, a proto by bylo nutné použít dobré rozebráním jiné kazety stejného typu (snad nebyly poškozeny i cívky s páskou). Při rozebírání videokazet platí zásada, že nejprve povolíme všechny šrouby, pak kazetu otočíme "vzhůru nohama" a potom ji teprve otevíráme.
Jestli je páska poškozena blíže středu, dala by se kazeta zachránit popsaným způsobem také, ale páska by se musela rozdělit do dvou kazet. Lepení pásky v místech přechodu na zaváděcí pásku není tak kritické, protože toto místo se nedostává na videohlavu.
Používaný materiál je velmi tenký, a tak zvažte zdali se pustíte do opravy svépomocí - vyžaduje to hodně citu i trpělivosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.