Nejste přihlášen/a.
Hroty se dělají z mědi, ale mají na sobě galvanicky nanesenou vrstvičku železa, která chrání měď proti rozpouštění v cínu. Proto se hroty nesmí čistit škrábáním, pak se ta vrstvička poškodí a hrot se cínem rozežere.
Proč vyrábět hroty? To se snad dělalo v dobách, kdy si rádioamatéři sami stříhali transformátorové plechny a vyráběli transformátory. Hroty se dají koupit. Samozřejmě také celé pájecí pero a hroty jako náhradní. Viz například sagat.vyrobce.cz/... Hroty mají původní nasazené a nalisované na trubičku, která se nasazuje na pájecí pero s topným tělískem, zde tak zvané "slovenské", nebo šroubovací "české".
Hroty mají různý tvar sagat.vyrobce.cz/...
Jejich materiál je poniklovaná měď. Poniklovaná proto, že se v cínové pájce měď rozpouští a do hrotu se jakoby vyžírá dírka. Kdo si poniklovaný hrot očistí smirkem nebo pilníkem, tak si hrot během jednoho dne zničí a bude kupovat nový.
Hrot se při pájení průběžné čistí otíráním o navlhčenou houbičku (slov. špongiu) z pravé houby, (molitan by se seškvařil). Houbička viz například bucek.name/... Jen udělají pár další děr pro pojistkové pouzdro, vývod kabelu k pájecímu peru, vypínači, atd...
Někteří amatéři si vyrábějí pájecí stanice do krytu od zdroje PC, protože plechařinu si doma může vyrábět málokdo. Využijí kryt včetně větracích otvorů, síťového přívodu atd.
Pájecí hroty na transformátorovou páječku jse si vždy kupoval do zásoby.Pokud došly,tak jsem si je vyráběl z 1,2 mm drátu Cu.Vydržely dostatečně dlouho,zadarmo se vyměnily a pokračovalo se v práci.Pochybuji,že někdo pájí doma víc,než já před lety,když jsem vedl kroužek dětí.Pokud pracuješ profesionálně,prasuj s odporovou páječkou., naradi77.cz/...
JABRAKA
Nevím proč chcete hrot vyrábět. Vzhledem k tomu, že na všechny běžné typy pájecích stanic jsou hroty k mání, předpokládám, že máte nějakéhé "exota", ke kterému hroty nejsou. Nebo potřebujete tenčí hrot, než k dané stanici existuje. Zkuste místo výroby hrotu, přizpůsobit upevňovací systém na jiné hroty. Já např. používal hroty od Welera jak s ERS50, tak se SOLOMON stanicemi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.