Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy se soumrakovým spínačem

Od: magdon® odpovědí: 2 změna:

Osvětlení na chodbě mám spínané "soumrakovým spínačem". Mám 2 problémy *hi*:

1. Při jaké intenzitě světla spínač sepne se nastavuje odporovým trimrem 100 kohmů (označený šipkou). Ovšem nastavování je tak citlivé, že je prakticky nemožné. Zařízení reaguje na trimr nastavený zhruba na polovinu hodnoty (tedy 50 kΩ), přičemž využívaná část odporové dráhy nemá snad ani milimetr délku. Pomohlo by, kdyby se místo trimru 100 kohmů (aktuální hodnota cca 50 kohmů) použil pevný odpor řekněme 47 kohmů v sérii s trimrem 5 kohmů? Předpokládám, že by se využívaný rozsah odporu "roztáhl" na delší odporovou dráhu a nastavování by bylo snažší. Mám pravdu?

2. Když při soumraku ubývá světlo, v určitém okamžiku spínač sepne, ale po pár vteřinách zase vypne. Po chvíli opět sepne, vypne... Takhle kmitá několik minut, než se dostatečně setmí. Pak už je to v pořádku. Jak tomu jevu zabránit? Určitě by pomohl fotoodpor se strmější charakteristikou, ale takový nemám a ani netuším, jestli existuje. Fotoodpor výrazně jiné hodnoty nepomohl. Nevyřešil by to třeba větší kondenzátor paralelně k fotoodporu?

doplněno 11.10.16 19:45:

Ech, píšu nesmysly. Ty odpory by musely být samozřejmě 2 a trimr v sérii mezi nimi. Celkoý sučet odporů by byl 100 kohmů.

(Ta podivnost "kΩ)" v textu nahoře se udělala sama, když jsem napsal kiloohmy písmeny "k" a "omega").

Problémy se soumrakovým spínačem

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

K problému č. 2 mě ještě napadlo, že to kdysi (když to bylo nové) nedělalo. Nemohla by to způsobit ztráta kapacity kondenzátoru C3 (na vstupu č. 12 IO)?

hodnocení

0x

Změnou odporu si možná trochu pomůžete ale pochybuju že to půjde nastavovat nějak přesně.

Postavte si soumrakový spínač na arduinu a můžete regulovat digitálně a zcela přesně. Stejně tak můžete nastavit různá spoždění, hysterezi atd... celé to vyjde kolem 150,-kč i s poštou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]