Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fáze na nulaku a ochranném vodiči

Od: kara12345* odpovědí: 3 změna:

U kamaráda jsem zapojoval kabel cyky 3*1, 5 . Při zapojeném černém vodiči na fázi (jistič) a odpojeném světle modrém a zelenožlutém vodiči se na modrém a zelenožlutém vodiči objevovala při zkoušce zkoušečkou rozsvícená doutnavka(fáze). Myslel jsem že se kabel při odizolovávání , zapojování nebo protahováním přes otvor ve zdi narušil . Doma jsem to samé zkusil s prodlužovačkou , nechal jsem zapojený černý vodič na fázi do zásuvky a odpojený modrý a zelenožlutý vodič ve vidlici. Jaké bylo mé překvapení že fáze se objevila také zde na modrém a zelenožlutém vodiči . Dedukuji , že se u kamaráda s kabelem nic nestalo . Čím je způsoben ukaz se zkoušečkou (doutnavkou)děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ovczaak*
hodnocení

0x

ta zkoušečka reaguje i na indukované napětí,sežeňte si vadasku...

hodnocení

0x

Na tohle snad nemá cenu ani radit.

Co je to za pokusy připojit někam fázi a hledat kde všude se objeví.

I já jako naprostý amatér vím, že nejprve se připojuje zemění, potom nulák a jako poslední fáze.

To že je fáze na nuláku může být způsobeno průchodem fáze přes nějaký spotřebič.

Představ si že na fázi připojíš primární vinutí trasformátoru nulák ke druhému konci primárního vinutí nepřipojíš. V tom okamžiku je vinutí transformátoru pouze vodič a ten vede tu fázi dál.

To že je fáze na zemnícím kolíku je podle mne blbost. Zemnící kolík je spojen s kovovými částmi zařízení a má chránit před úrazem elektrickým proudem.

Nech takových pokusů a pokud se chceš věnovat elektrice, tak se začni učit a absolvuj nějaká školení pro začátečníky.

ovczaak*

colombo,pokud jsem pochopil,co tazatel píše,má vše odpojené kromě fáze na jističi,tedy i žz. pokud to tak je,fázovka mu ukáže,že má "fázi" na žz. ptal se,čím to je,já si myslím,že indukcí. že nepostupuje správně,nechávám stranou,snad má občanku a je svéprávný.

doplněno 11.10.16 10:40:

a že si proměří všechny dráty,než na ně šáhne,to dělá dobře. zrovna včera jsem našel pod vypínačem hnědý jako příchozí fázi,modrý a žz jako odchozí ke dvěma světlům,nepřeznačené...prý to dělal elektrikář,živnostník...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]