Nejste přihlášen/a.
Mam dotaz.Pracka Beko,kterou mam po zapnuti napousti vodu strasne pomalu.Je to,jak kdyz otevrete kohoutek jen trosku.A dvoucestny ventil v pracce (pod vrchnim vikem) divne huci.Muzu koupit za cca 250kc novy,ale nevim,jestli to pomuze.Tlak vody je dobry a kohoutek otevren naplno.Diky za radu
Mám jinou značku pračky, ale problém by měl být stéjný. Zkontrolujte jestli není ucpaná přívodní hadice vody. Pak už zbývá ventil, ale já mám elektromagnetický ventil, který otevírá a zavírá program pračky. Může být, že je ventil otevřen jen na půl. To by pak byla vada procesoru. A to asi sám neopravíte. Ať zbytečně nekupujete ventil, není to levná záležitost.
To divné hučení zřejmě způsobují 50Hz vibrace solenoidu (jádro elektroventilu). Původce tohoto jevu může být zanesená nečistota = zadřený ventil. Hůře: vadný ventil, chybné ovládání ventilu (řídící jednotka) ap. Pro šikovného elektrikáře však žádný problém.
doplněno 06.07.09 23:06:Kvůli všudepřítomným rejpalům doplňuji:
Předpokládám že ten el.ventil je na 230VAC. (Solenoid = cívka)
Samozřejmě, že existují toroidní cívky. Jsou to ty namotané na jádru ve tvaru prstence. Používají se v elektronice.
Cívka na ventilu se ovšem jmenuje solenoid. Je to válcová cívka bez jádra, při zapnutí proudu se snaží vtahovat do sebe feromagnetické předměty, v tomto případě válcovité táhlo od ventilu.
Já přece nemám důvod zpochybňovat tvoje znalosti, jen jsem zareagoval na tvoji pitomou narážku, z které jsem nepochopil o co ti vlastně jde, resp. na co narážíš - a ani teď mi to není úplně jasné. Měl jsem stručně uvézt že: ono "divné hučení" může být vlastně "vrčení" nedovřeného elektroventilu? Ale to by ses - pardon, to by se zase mohl ozvat jiný rejpal, co tím "vrčením" myslím, a tak furt dokola...
Mimochodem: mě zase rozveselily ty tvoje kydy o "sítkách", "zalepující aviváži" a "slizu". Já jsem viděl ony "sítka", resp. mřížky, jen na vstupu vody (šroubení) do pračky - a to zásadně nekovové, tedy nekorodující. (Mnó, opravář praček by se možná pousmál nad náma oběma)
No nic. Jedno neuvážené rejpnutí dokáže vyvolat zlou krev natrvalo. Proto Ti na závěr tímto nabízím smírnou ruku - nic ve zlým a Nazdar Bazar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.