Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení gramofonu do hifi věže

Od: julca* odpovědí: 36 změna:

Dobrý den chytří lidé

prosím vás: koupila jsem si gramofon od výrobce STL Group BV na internetovém obchodě Tchibo (vypadá jako podobný od Lenca). Je na něm pozorohodný zejména návod. Tam se praví: "Připojte audio kabel do vstupu Phono své hifi věže. Připevněte zemnicí zástrčku s tvarem do U na zemnicí svorku hifi věže." Tak jsem se pokoušela zapojit červený a bílý konektor do staré hifi věže AIWA NSX330, která má vstup na VIDEO/AUX. Ty konektory z gramofonu nejsou úplně stejného průměru jako dva vstupy označené také jako R a L, ale jsou také červený a bílý, leč to spojení nevydává žádný zvuk. na zadní stěně AIWY není ani ta zemnicí svorka pro to zemnění. Obrátila jsem se na servis Tchibo a ti mně odpověděli: "Zakupte si prosím redukci cinch - AUX.Tato redukce je běžně k dostání v jakémkoliv dobrém elektro obchodě." Jenže těch redukcí je mnoho různých. Tak si myslím, že se asi zvuku z toho gramofofonu bez toho, že bych si koupila nějakou novou věž nedočkám...Navíc tomu vůbec nerozumím. Tak vás moc prosím o radu,

Julča

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Nafoť zadní stranu věže (ať vidíme vstupy) a výstupní konektory toho gramofonu...

julca*
hodnocení

Obrázky jsem pořídila, ale neumím je vložit do této poradny.

Julča

doplněno 14.12.12 19:15:

pokouším se vložit obrázky, ale nejde mi to.

Zapojení gramofonu do hifi věže
luke237
Na Internetu jsem nasel tohle ( predni strana, zadni strana, stitek):
Zapojení gramofonu do hifi věže #2

julca*
hodnocení

ještě další obrázek bude následovat...

Zapojení gramofonu do hifi věže #3

julca*
hodnocení

poslední obrázek

Zapojení gramofonu do hifi věže #4
luke237
Pekne obrazky. Jsi sikulka *palec* *placni*

hodnocení

0x
Na Vasi vezi neni evidentne vstup pro gramofon, ale jen klasicky linkovy vstup cinch.
Do tohoto vstupu gramofon nezapojite, jedine za pouziti externiho gramofonoveho predzesilovace.Zemnici svorku na vezi take nemate.
Ze by gramofon mel linkovy vystup silne pochybuji.
Jinak konektory jsou spravne.., jen jdou asi ztuha, coz se stava..
To je muj nazor..
luke237
On ten jeji "gramofon" ma asi z gramofonem spolecne jen to, ze prehrava desky. Jinak bych si tipnul, ze vystupy ma uz zkorigovane a na urovni linkoveho vystupu. Kdyby to mely veupraveny vystup primo z prenosky, kolik lidi by to dneska melo kam pripojit? Na druhou stranu souhlasim s tim, ze je divne, ze se opravdu pozaduji vstupu "gramofon" na zesilovaci ... *ee*

Martincakl:

a gramofon co má předzesilovač v sobě? Je to i technicky lepší řešení ;) pak by samozřejmě do toho AUX vstupu šel zapojit. Externí gramofonní zesilovače byla spíš taková česká móda v dobách minulých...

bmbx
Tak samozrejme..ale z tohoto obrazku to nepoznam..a pani ma ji gramofon koupeny.I kdyz i zde by melo platit pravidlo 2x mer x rez..resp.nejdriv se ptam kdyz tomu nerozumim, pak kupuji.
Ja na svem starem dobrem Yamaha zesilovaci mam jak MM tak MC vstup..ale pani evidentne nikoliv..
jabraka*

Lenco určitě používalo u grama předzesilovač pro dynamickou přenosku.Ale vyráběli také gramce s krystalovou přenoskou,nebo keramickou.Ty měly na výstupu 0,4 - 0,6 V.Tedy linku.Je potřeba tedy zjistit,který typ přenosky se tam používá.

JABRAKA

julca*
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď,

soudím z ní, že nějaký jednoduchý předzesilovač asi bude nutný. Z toho předzesilovače se pak zapojí nějaký kabel do těch linkových VIDEO/AUX?

Julča

ANO.
doplněno 14.12.12 19:53: P.S.: Jeste muzete zkusit po zapojeni cinch konektoru tocit tim sroubkem pro nastaveni citlivosti vstupu..mohlo by to pomoct, ovsem jen pokud Vas gramofon ma predzesilovac integrovany.

Divil bych se, kdyby někdo někde v dnešní době prodával gramofon bez korekčního předzesilovače, když už se dnes zařízení se vstupem PHONO těžko hledají a externí předzesilovače taky. Tak maximálně jako stavebnice *smich*

luke237
Wikipedie uvadi, ze DJ mizerske pulty je pry doted maji bezne. Pisu o tom o neco nize.
luke237
Koukam, ze na to mam stejny nazor jako mbx.
Koupila jsi to na nejakem e-shopu? Muzes poslat odkaz? Zkousel jsem to dohledat na tchibo.cz, ale maji tam jen jeden a ten asi nemas.
julca*
hodnocení

Ano, koupila jsem ten gramec na tchibo.cz - je stále v aktuální nabídce. Ty konektory, které má k dispizici pro napojení do Phono vstupu nějaké jiné hifi věže jsou útlejší, než ty vstupy označené na mé hifi vězi jako VIDEO/AUX. Zkrátka tam klechtají, tak si myslím, že ta redukce na nějaké jiné nebo přestup přes předzesilovač je nutný.

Julča

To co je na fotce je (mel by byt) klasicky cinch konektor..standard.
Pokud ma mensi prumer nez samice na vezi, pak at Tchibo radeji dale prodava kafe a necpe se do toho cemu nerozumi..
doplněno 14.12.12 20:04: P.S.: mate ty konektory opravdu nadoraz ve vezi?
julca*
hodnocení

Prosím pěkně a jak Vy rozumíte té radě z Tchibo servisu: "Zakupte si prosím redukci cinch - AUX.Tato redukce je běžně k dostání v jakémkoliv dobrém elektro obchodě."?

Děkuji za odpověď,

Julča

Nerozumim..a uprimne pochybuji ze tomu rozumi nekdo z firmy Tchibo.
Zadnou redukci nepotrebujete...ma to byt cinch-cinch..a musi to do sebe zapadat.
luke237

Souhlas. Nekdo na "podpore" u Tchibo te chtel jenodpalkovat, protoze taky nevi, v cem je problem.

Ted ctu clanek na WIkipedii a opravdu existuje jen jedna velikost Cinch konektoru. Jak jsem psal, asi to je nejake vyrobni tolerance. Na druhou stranu ale pisi, ze mixerske pulty pro DJ maji opravdove "Phono" vstupy (s korekci a predzesilovacem, narozdil od te tvoji veze) a ten tvuj gramofon je pro DJ ...

Budu pokracovat ve cteni a ozvu se s dalsimi informacemi.

luke237
hodnocení

0x

Dobra zprava je ta, ze ty tvoje konektory a ty na te vezi jsou stejne. Asi to jde jen spatna zastrcit kvuli vyrobnim nepresnostem. Tu zemnici "U" svorku muzes dat pod ten sroubek napravo od konektoru. Nevim, jestli to je chycene na kostru pristroje, ale nikam jinak ten dratek stejne asi nedosahne, takze to nicemu neuskodi. Nbo ho muzes nechat jen tak plandat.

Nic nehraje: mas na vezi zvoleny vstup (tj. zdroj "hudby") "AUX" a ne treba radio nebo CD?

Doufejme, ze ten gramofon uz ho hotovou korekci frekvencni charakteristiky ...

mowla*
hodnocení

0x

Výstupy gramofonu jsou konektorově shodné se vstupy věže - takže je zapoj (případně za použití mírného násilí), zemění nech prozatím plandat, zkontroluj na věži zapnutí vstupu (někde lze zvolit mezi radio, CD, tape, AUX) a případně si pohrej s poťáčkem nastavení urovně vstupního AUX signálu (´šroubeček´ nad konektory)...

Kdyby to nehrálo a nebo se projevovaly nějaké ´brumy´, připoj zemění pod nejbližší šroubek...

doplněno 14.12.12 20:32:

Redukce cinch - AUX je nesmysl, který pravděpodobně nebude schopen vysvětlit ani člověk, který tuhle ptákovinu pradavačkám v Tchibo poradil...

Cinch je označení typu konektoru, zatímco AUX v tomto kontextu obvykle znamená Line-In/Out (Vstup/Výstup)...

No - mně to někdo v Tchibo říct, požádám jej, aby v tom OC šel do některé z elektropodejen a tam mi ji koupil!

doplněno 14.12.12 20:34:

BTW - nemyslím, že by i stařičká značková věžička měla zmršené konektory, takže bych si připojení toho gramce nechal v Tchibo odborně předvést...

*smich*

julca*
hodnocení

K zapojení není nutné žádné násilí, protože ty konektory evidentně jsou menšího průměru než vstupy na věži. Jak Vy prosím rozumíte té radě z Tchiba servisu: "Zakupte si prosím redukci cinch - AUX.Tato redukce je běžně k dostání v jakémkoliv dobrém elektro obchodě."

Děkuji za odpověď,

Julča

Tak znova...jejich rada je k nicemu, nic podobneho se nevyrabi.Hodte jim to na hlavu, a kupte si gramofon tam, kde tomu rozumi.

luke237
hodnocení

0x
Nedostala jsi k tomu gramofonu nejaky manual? Zajimala by nas stranka "Technicke specifikace". Jestli se tam popisuje ten linkovy vystup a jeho urovne". *nevi*
julca*
hodnocení

...nic takového v návodu není. Technické specifikace byly to první, co jsem hledala.

Julča

luke237
Je na tom gramofonu nejake modelove cislo nebo neco, podle ceho by se to dalo identifikovat (krome toho "STL Group BV")?
julca*
hodnocení

...modelové číslo CZ 288 312...

Julča

luke237

Je mozne, ze je to Lenco L-3807?

Nizozemska STL Group B.V. vlastni puvodne svycarske Lenco uz nekolik let.

Podle toho modeloveho cisla se mi nic dohledat nepovedlo. Podivam se pozdeji, co je na siti dostupneho o tom modelu Lenca.

julca*
hodnocení

Dobrý den všem,

mám dobrou zprávu. Podařilo se mi gramofon zapojit a to zcela bez problémů. Upřímně se přiznávám, že celá věc pasuje do kagorie "Blbé blondýny". Prostě chtělo to to výše zmíněné větší násilí, tj. konektory pořádně zasunou tak, by byly zasunuty jejich objímky. Všem se tímto moc omlouvám a děkuji za velkou snahu, kterou jste všichni projevili. Přeji Vám hezké a hlavně poklidné prožití vánočního času a do nového roku hodně zdraví, štěstí a osobních úspěchů,

Julča*dril**slunce**andel*

Ja to tusil...
A pro zajimavost...jste opravdu blondyna?:)
julca*
hodnocení

Teď už po padesátce jsem, díky tomu, že si mohu na šediny vybrat barvu. :)

Julča

lada46
hodnocení

0x

Vidím, že je to už vyřešeno. Já mám gramofon z r. 1969 z HiFi-klubu s magnetodynamickou přenoskou a stále hraje. Věž se vstupem PHONO (ne PHONES - to je výstup pro sluchátka!) měli před 20 lety jen TECHNICS za 20 tis.Kč. Jenže už dosluhuje. Přepájel jsem tehdy původní 5-kolíkový konektor DIN na 2 CINCH. Podobnou věž jsem v současnosti neviděl. Ale zjistil jsem, že na internetu jsou nabízeny korekční předzesilovače 2 výrobců (HAMA a ještě jednoho) asi za 900 Kč, takže by to řešitelné bylo. Tohle uvádím pro ty, kteří mají starý gramofon s magnetodynamickou přenoskou (ne krystalovou!) bez korekčního předzesilovače a spoustu "černých" desek, které hrají nějak přirozeněji než CD. Před pár lety jsem sehnal v gramoprodejně i novou přenosku z Německa za cca 500 Kč místo doslouživší SHURE (prodavač se moc divil, k čemu tak drahou přenosku potřebuji...)

No nevím na co přesně jste se díval, ale např.Yamaha má jak u všech nových zesilovačů, tak u recieverů vstup pro MM přenosku...a to i v nejlevnější třídě (od cca 7500Kč).

U mikrověží a minivěží vstup na gramo nebývá, ale to je poměrně logické...

P.S.: jestli se prodavač divil přenosce za 500Kč, tak to toho v životě ještě moc neviděl:)

lada46

Děkuji za upozornění. Na Yamahy jsem se díval v K+B (cca 11 - 12 000 Kč), zdály se mi nejlepší z toho, co tam měli. Až náš Technics definitivně doslouží (ještě 1 MC-mechanika funguje, ta druhá (nahrávací) už jen směrem zpět - a to mám spoustu kazet s vážnou hudbou...), tak bych hlavně z důvodu snadného připojení gramofonu s MM přenoskou o některé Yamaze uvažoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]