Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravidla instalace elektřiny v koupelnách

Od: delllen odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

neporadil by mi někdo jaké jsou dnes pravidla instalace elektřiny v koupelnách a WC?

Viděl jsem nějaký plánek zón, ale moc se v tom neorientuji.

Děkuji pěkně

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

2x

Zadej zóny v koupelnách a vyskočí ti spousta odkazů a náčrtků

revize.de/...

elektrika.cz/...

google.cz/...

delllen
hodnocení

Mám v tom zmatek.

Do umývacího prostoru kolem umyvadla je moná zásuvka minim. 1,2m vysoko a 0,2 od kraje umyvadla?

Děkuji

fiser22*

pod 1,2m výky musí být 20cm od umyvadla, na 1,2m můe být na svislé hraně umyvadla, ve přes proudový chránič

neuslyíte to rád, ale pokud nerozumíte oněm zónám ačkoliv jsou nakreslené moná by nebylo patné pozvat elektrikáře aby vám to alespoň nakreslil na zeď a zapojil, v koupelně existuje i něco jako ochranné pospojování... tady u končí sranda

doplněno 29.09.16 23:02:

doprčic to mě vypadalo písmenek:

pod 1,2m výšky musí být 20cm od umyvadla, na 1,2m můe být na svislé hraně umyvadla, vše přes proudový chránič

neuslyšíte to rád, ale pokud nerozumíte oněm zónám ačkoliv jsou nakreslené možná by nebylo špatné pozvat elektrikáře aby vám to alespoň nakreslil na zeď a zapojil, v koupelně existuje i něco jako ochranné pospojování... tady už končí sranda

btw, kde jsou k vidění zóny ABC? v normách jsem vyčetl pouze zóny 0 - 3

dam®

e by se nám podrbali klávesnice ve stejný den? V rozkreslení/rozboru je stejné abc, nebo 123, jde o formu popisu, mám zato, že platí obojí. To "ž" jsem dostal na sklo až na potřetí...

dam®
hodnocení

0x

Ahoj, pravidlem jsou zóny ABC, jsou normou a jsou ctěné. První zóna A je vana, na dosah z vany, v sedě, lee i kdy stojí, se nesmí dotknout ničeho vodivého, ani světla, míry jsou určené. V překladu - zjednodueně, bez detailů, nesmí volně dosáhnout přímo rukou na nic vodivého. "B" platí A+B, s tím, e od hrany umývadla bys měl mít nejblíe 60cm zásuvku 230V , C zóna je prostor bezpečný, z mála nutných podmínek je nemít zásuvku méně ne 20cm od podlahy, ale tato min. výka se povauje za minimální standart ve vech prostorech a v současnosti - proudový chránič. Pokud se jedná o vířivky a podobně, tyto zařízení musí mít vlastní zabezpečení, vlastní proudový chránič, logiku, krytí IP, dodané jedním výrobcem v setu, tj. ádné lego, prodejce vám dodá celý komplet s certifikátem o způsobilosti včetně montáního plánu, jetě ne vlastní technologii pouijete. ádné lego ve smyslu, o de mne má vanu, brácha ti prodá trysky, jeho vára motorky a jeho syn trysky, dělej jak umí. Ostatní u psali, pokud jde pouze pro tvé info, tak stačí, pokud sbírá rady jak tahat elektriku v takovém prostoru pro svépomoc, tak raději konkrétní dotaz, ne veobecně.

doplněno 29.09.16 22:51:

Já jen, že to po sobě čtu, ani obsah, spíš písmenka, tak jsem sám zvědav co z toho vznikne po tomto odklepnutí, vesměs háčkované, interpunkční, někam šaflují k neumětelům...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]