Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Může zabít kůlma na vlasy? Kdyby to prostě nějak dalo ránu? Nebo to pokaždé nezabíjí? Děkuji
Pokud není zařízení dostatečně izolováno, je v podstatě jedno o jaké se jedná. V kombinaci s vodou je to hodně nebezpečné.
pokud budete ležet ve vaně nebo stát po kolena ve vodě tak Vás kůlma jistě zabije.
Pokud máte pouze prasklou izolaci na napájecím kabelu maximálně dostanete ránu. Vesměs je 230V v síti nebezpečné pouze pro kardiaky.
doplněno 02.07.09 09:31:jojo tak si spomínám jak jsem opravoval mixer a odpojil napájecí dvoulinku od trafa. kabely byly pokroucené a tak jsem po nich přejel abych je srovnal... bohužel jsem blbec nechal vidlici v zásuvce... Rána to byla slušná a chvíli mi brněla ruka ale nic hrozného.
Ano, pokaždé to skutečně nezabíjí. Jak už tu psali kolegové rádci, občas někdo, zejména díky své neopatrnosti, dostane "ránu" elektrickým proudem "ze zásuvky" a ve velké většině případů to bez újmy na zdraví přežije. Velikost napětí v rozvodu pro domácnosti byla právě zvolena tak, aby zásah tímto napětím nebyl vždy smrtelný (tím ale nenabádám nikoho, aby na sobě dělal v tomto směru pokusy!). Elektrické spotřebiče jsou konstruovány tak, že mají vícenásobnou ochranu před dotykem nebezpečného napětí a tak i když vlivem poruchy některá z těchto ochran selže, další zabrání úrazu elektrickým proudem (¨např. zajistí odpojení spotřebiče od sítě - "vyhodí" jistič). Obecně platí, že pokud je spotřebič používán v prostředí pro které byl konstruován (např. vnitřní, suché prostředí) a nejeví žádné známky poškození (zejména přívodní šnůra), je prakticky 100% bezpečný. Elektrické přístroje používané v průmyslu však přesto prochází každé 3 roky (nebo i častěji - podle způsobu používání) revizí na elektrickou bezpečnost.
Ještě ale k původní otázce. Účinek proudu při zásahu živého organizmu závisí na mnoha okolnostech: velikost dotykové plochy, stav pokožky (suchá - vlhká), struktura pokožky (je u každého jedince jiná), vodivost okolního prostředí (vlhká podlaha), cesta proudu tělem, psychický stav atd.
Pro zvýšení bezpečnosti je v nových rozvodech montován na přívodu do domu (bytu) tzv. proudový chránič, který zásadně zvyšuje bezpečnost v chráněném obvodu. Je vyžadován také při rekonstrukci přívodu do koupelen. Aby mohl být funkční, vyžaduje provedení rozvodu třemi vodiči (síť TN-S).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.