Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s avomety

Od: ruk odpovědí: 18 změna:

Zdravim, jak rozumet tomu, kdyz se pri mereni avometem DU10 nebo DU20 nekdy (casto) nechce rucka ustalit. Dela to na ruznych rozsahech proudu i napeti, stejnosmer i stridavy. A kdyz se ustali, tak zpravidla ukazuje o neco mene jak by mela. Anebo (jiny kus) meri vetsinou presne a pak nekdy o 5 procent mene. Lze takove pristroje jeste spravit?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mkat*
hodnocení

2x

Ja používam na čistenie kontaktov tvrdú gumu na gumovanie.Kontakty gumou "vygumujem".Ostanú krásne leslé.Potom ešte z citom napružím kontaky ,a prepínač funguje ako za mlada.

Jo, guma je taky dobrá a používal jsem jí, ale ten štětec je podstatně lepší. Na ty výkresy se taky používala guma, ale kdo zkusil skleněný štětec tak už nic jiného nikdy nepoužije ;)

ruk
hodnocení

Jo, diky. A co ta chemie? Napriklad Kontakt 60 a pod. Zbytecne?

To je dobré na čištění nepřístupných kontaktů, ale mechanické čištění a leštění pokud jej přístupnost kontaktů umožňuje je lepší.

ruk
hodnocení

Zkusil jsem na stare DU5 tu gumu, ale nevim. Guma se mne droli a ty drobky by pristroj znecistili. Jak to delate vy? Vyberete kontakty z pristroje?

V tomhle ohledu by byl ten stetec asi lepsi.

host*
hodnocení

1x

Magnetoelektrický systém je vybavený vratnými pružinkami, které určitým způsobem tlumí výchylku ručky a také ručku vrací do základní pozice. Další tlumení snad u systému Metra Blansko použitého v DU10 není. Osička je v závěsu nastaveném šroubky tak, aby osička držela, neviklala se a přesto se volně otáčela. Pokud vám DU10 (DU20) spadl, je možná systém poškozený, vypadlý ze závěsu.

Ale pokud vám to dělá i u DU10 i u DU20 při připojení měřicími šňůrami, zkontrolujte si šňůry, zvláště napojení banánků na kablík. Některé podomácku dělané měřicí šňůry mají banánky nasazené na lanko jenom omotoáním kolem kulaté vložky a hrot banánku se jí jenom dotýká, což je barbarství, ale fakt to existuje. Lanko musí být jak k banánku tak k měřicímu hrotu připájené. A přesto jsou měřicí šňůry častým zdrojem závady, v ohybu se lanko potrhá a spoj je špatný, přerušuje.

Zkuste pro jednoduchost vzít vždyj enom jednu ze šňůr, DU10 zapojit pro měření odporů a vyzkoušejte každou šňůru zvlášť. Zapíchněte ji do svorek pro měření odporů a trošku s ní hýbejte a kruťte a sledujte, jestli ručka drží nebí lítá sem a tam, od nuly do maxima. Pak by byla šňůra přerušená. Kdyby se zkoušely obě najednou, nezjistí se, která z nich blbne. Také je samozřejmě dobré banánky a měřicí hroty očistit, aby měly dobře vodivý povrch a při spojení měly oporavdu nulový odpor.

host:

jen upřesním:

vratné pružinky se nazývají vlásek a kromě toho, že se podílejí na napájení cívečky měřícího systému, tak nejdůležitější funkce není vracení do výchozí polohy, ale přímo se podílejí na citlivosti, protože jejich síla působí proti síle vyvolané magnetickým polem cívky.

Každý magnetoelektrický systém má tlumení vířivými proudy, rámečky cívky jsou totiž z hliníku.

DU 10 a myslím i DU 20 se vyznačoval tím, že rámeček (cívka) nebyla otočně uložená na osičkách, ale visela na napnutých fosforbronzových tenoučkých planžetkách - stejný materiál jako vlásek, ale není stočený do spirály a funguje jako torzní tyč v hodně zmenšeném měřítku ;)

junkers*
hodnocení

0x

Taky záleží na kontaktu měřicího hrotu se součástkou. Může to být zoxidované, nebo jinak znečištěné a údaj pak lítá jak říkáte.

hodnocení

0x

Pokud měří po každé trochu jinak tak to může být způsobeno přepínačem rozsahů, je potřeba jej vyčistit. Může být i opotřebované pokovení kontaktů a pak to bude zlobit pořád.

ruk
hodnocení

Moc dekuji za odpovedi. Nemyslim, ze by to bylo kontaktem se soucastkou ani snurama. Mam tech pristroju nekolik a zcela jednoznacne se z nich vyselektovali ty, ktere to nedelaji, a pak ty zlobive. Mozna spis nejaky kontakt uvnitr. Nekdy pri prepinani rozsahu, jeste nez prepnu, jen zacnu tlacit na prepinac a rucka skace. Ale nekdy taky bez jakehokoli zjevneho podnetu.

Tak to je přesně to co jsem zmiňoval, přepínač rozsahů je znečištěný nebo už vydřený. Vyčistit, vyleštit, případně nově pokovit. Já to jednou u velice pěkného měřidla řešil připájením zlacených plíšků na původní kontakty a bylo po problému.

ruk
hodnocení

A jak by ste ten prepinac cistili nebo lestili? Cim? Muzu poprosit strucny navod?

Ideální na čištění a leštění jakýchkoliv přístupných kontaktních plošek je štětec ze skelných vláken. Kdysi se prodávalo něco takového na škrábání chyb ve výkresech rýsovaných tuší na pauzovací papír za pár korun, dnes se něco takového prodává přímo na kontakty za pár set *smich*.

Ale stačí pohledat na netu, možná se najde něco za únosnou cenu.

doplněno 19.09.16 20:57:

nejlevnější asi bude koupit sadu náhradních a vložit jej do nějké trubičky, musí vyčnívat jenom kousek, aby byly skelné štětičky dostatečně tvrdé a po opotřebování vždy posunout.

heureka.cz/...

Kompletní štětec je zde:

conrad.cz/...

doplněno 19.09.16 21:07:

Přehlédl jsem asi nejlevnější variantu, tužka i s náhradními náplněmi:

conrad.cz/...

ruk
hodnocení

Diky za tip. A nejaka chemie neni potreba?

host*
hodnocení

0x

Stále se domníváte, že kmitání ručky je způsobené přerušováním kontaktů přepínačů? To by měřidlo muselo být ve velmi špinavém nebo korozivním prostředí. DU10 je pěkně zakrytovaný přístroj a podobně jako u větiny přístrojů s přepínači vždy stačilo před použitím odporové dekády, můstku pro měření RLC, osciloskopu a dalších a dalších přístrojů s přepínači pouze několikrát protočit přepínač a ošoupat kontaktní plochy a tím je přirozeně očistit.

Kontaktní plochy jsou dostatečně robustní a velké, takže by měly mít přechodový odpor skutečně takřka nulový, viz radiohistoria.sk/...

Co se týče kmitání ručky. Kdy kmitá? Vždy na všech rozsazích? Pouze po připojení na zdroj měřeného napětí, nebo proudu a v klidu ne? Není někde uvnitř jeden jediný špatný spoj, ačkoliv u Metry Blansko o tom lze pochybovat, dělala velmi kvalitní výrobky s kvalitními spoji, zakápnuté barvou. Jste první majitel a v přístroji se dosud před vámi nikdo nešťoural? Otázek je víc než odpovědí, ale je dobré zjistit příčinu kmitání ručičky a pak teprve něco zkoušet opravovat.

Ručička někdy poskakuje při měření odporů díky nestabilnímu nastavení odporu potenciometru pro vynulování měřidla, ale to nemá s vašim měření U a I nic společného.

doplněno 20.09.16 18:06:

Zkuste se podívat na fotografie podobných vnitřků magnetoelektrických měřidel, například user.unob.cz/... ze stránky user.unob.cz/...

host:

cituji tazatele:

...Mozna spis nejaky kontakt uvnitr. Nekdy pri prepinani rozsahu, jeste nez prepnu, jen zacnu tlacit na prepinac a rucka skace...

Já osobně mám několik zkušeností, že "nepokojná" ručička byla vždy v důsledku přepínače rozsahů. Ono u měřidla jeko je DU10 ani moc možností kmitání není.

ruk
hodnocení

Nevim cim to je. Souhlasim, ze DU10 je pekne zakrytovany. Zvlaste merici system je "hermeticky" uzavren, na rozdil od DU20 a dalsich. Ale ty kontakty prepinacu ani ne. Zadni kryt ma dirky na chlazeni odporovych dratu. Mezi prostorem dratu a prostorem kontaktu prepinacu je sterbina, do ktere se zasouva kryt baterioveho prostoru, kdyz se otevre.

Nejsem prvnim majitelem, ale dela mi to jedna DU10 a minimalne dve DU20, ktere jsou jeste zapecetene. A asi nejvic to dela jedna stara odepsana DU5. Tu jsem ted vybral, ze zkusim gumovani. Odmeril jsem nekolik hodnot napeti, vzdy na nekolika rozsahech. Ukazovala hodnoty nizsi, nekdy az polovicni. Po chvili jsem meril zas, ted byly hodnoty blizsi skutecnosti, rekneme tak o 10 procent mensi. Hlavne pri tom prvnim mereni rucka obcas skakala. Napr. zapnu zdroj. rucka jde nahoru, pak uvazuje, potom treba prudce zpet az temer k nule, potom se vrati a zhruba se ustali. Deje se to iba nekdy. Ale i pri tom druhem mereni, kdyz jsem sledoval rucku po ustaleni po dobu asi jedne minuty, nebyla stabilni. Nepravidelne a ne moc rychle se pohybovala v rozsahu asi jednoho dilku. Ale tahle DU5, co popisuju, je extremni pripad. U ostatnich je to zridkavejsi a slabsi, ale o to zakernejsi.

A ano, potenciometr u DU10 je zase jiny problem. Mimochodem, nevite jestli jde sehnat novy a vymenit?

Diky za odkazy na zajimave stranky.

host se odvolává na to, že měřidlo je uzavřené a nečistotami to být nemůže, ať se na mě nezlobí, ale to by muselo být hermeticky uzavřené a naplněné dusíkem. U takovýchto měřidel se tato závada projevuje díky nečistotám na přepínačí, na tom není co řešit dál. Už jsem se s tím setkal tolikrát, že jakýkoliv jiný důvodod kmitání ručiček by musela být docela velká náhoda *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma přechodový odpor

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]