Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uzemnit rozvaděč

Od: kingen odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

mam rozvaděč, do kterého mi vede pouze 4 žilový kabel. V rozvaděči jsou svorky L1,L2,L3,PE,N

Je správné tohle zapojení?

na svorky L1,L2,L3 zapojím fáze

na svorku N zapojím PEN

na svorku PE zapojím PE vodič, který mi vede od uzemňovacího kolíku vedle garáže

Děkuji moc.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jakej prurez ma ten 4-zilovej kabel?

kingen
hodnocení

Nebo bude stačit, když v rozvaděči propojím PE a N svorky?

hodnocení

0x

Môj osobný názor je,že si na to zavolajte elektrikára.Z popisu ani nevyplíva aký typ rozvodu máte spravený celkovo.

kingen
hodnocení

Zdravim,

v celem doma mam rozvod 4x, mam v pivnici zasuvky 4 koliky 16A, tedy mam soustavu L1,L2,L3,PEN.

Tenhle kabel mam v pivnici vyveden a chci ho zapojit na rozvaděč který jsem popsal výše.

Chci ten nový rozvaděč přizemnit v garáži.

Mohu udělat z PEN - PE a N, ale otázka zní, na co mam napojit přizemňovací kolik, který mam vedle garáže v zemi?

Nechtelo by dat zasuvky s 5-ti kolikama?

albatros498022*
hodnocení

0x

Takhle nákres by nebyl z popisu toho moc jasného není.

kingen
hodnocení

Zde přikladam obrazek,

v rozvaděči si rozdělím PEN na PE a N, rozvaděč bude fungovat, i podle norem.

Ale mam v garaži zemnici kolik, chci rozvaděč ještě uzemnit, ale nevím jak. Zda-li nemám rozdělovat PEN na PE a N, napojit PEN na N (v rozvaděči) a do svorky PE v rozvaděči přivést zemnici kolík.

kingen
16.09.16 16:26
hodnocení

Jak uzemnit rozvaděč

Nevím, co si mám představit pod pojmem "zemnící kolík" v garáži, ale pokud tím myslíte například zemnící tyč, zatlučenou do terénu (či něco podobného), spojte toto uzemění s můstkem PE (zelenožlutý) v rozváděči, drátem minimálně 6 mm2. Sice to většinou nebývá bezpodmínečně nutné, ale nic tím nezkazíte (záleží na tom, jak daleko před rozváděčem máte poslední přizemění PEN).

doplněno 16.09.16 16:56:

kingen - Ano, v rozvaděči rozdělíte PEN na PE a N. PE přizemníte. V tomhle případě by to sice pravděpodobně být ani nemuselo, ale je to tak lepší (jak jsem psal výše, záleží na posledním přizemění PEN před rozvaděčem).

kingen
hodnocení

Děkuji za odpověď,

takže mohu to zapojit podle tohodle obrázku? Vývod mimo rozvaděč je myšlena zemnici tyč.

kingen
16.09.16 16:55
hodnocení

zde

Jak uzemnit rozvaděč #2

stonek*
hodnocení

0x

No je to špatně, PEN se musí na PE a N rozdělit, tedy na začatku je PEN, s ním se spojí přizemnění a z toho stejného místa odchází PE a N. Samozřejmě platí, že to musí dělat kvalifikovaný elektrikář, když už Vám nejde o bezpečnost všeho živého v okolí tak alespoň kvůli tý revizi... IMHO, co říká projekt?

kingen
hodnocení

Prosim Vás, jakýpak projekt?

Jedná se o maličký stavební rozvaděček, který si dávám do garáže. Ano myslím tím, zemnící tyč, kterou jsem zabil hluboko do terénu.

O bezpečnost mi jde hlavně, proto se ptám, jak to mam vyřešit.

Mám tedy přivést PEN na svorku PE, na tutéž svorku přivést zemnící tyč a svorku N přivést na svorku PE?

Nebo mam jen PEN rozdělit na PE a N a nic nepřizemňovat. Jde mi hlavně o bezpečnost.

PEN rozdělit na PE a N, a PE můstek navíc přizemnit z té zemnící tyče.

kingen
hodnocení

Děkuji pánové,

Vím, že by to být nemuselo, poslední přizemnění je někde v domě, ale nechci to nechat náhodě, přizemním si i garáž, ať to mam vše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]