Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak obejít úbytek napětí na zvonku

Od: kukusak* odpovědí: 23 změna:

Zdravím,

měl jsem zvonek a začal divně chrčet, tak jsem si koupil novej.

Problém je v tom, že nezvoní vůbec.

Zvonek je na 8V, trafo je nastavené taky na 8V. Na tlačítku je, ale už jen cca 6V a ke zvonku, dojde už je cca 3,15V a proto nezvoní. Úbytek je samozřejmě v kabelu (nějakej starej hliník o průřezu skoro 0,0 nic). Je nějaký způsob jak to zařídit, abych se dostal k 8V? Nechci kupovat zvoenk na 3V nebo měnit celé kabely a bezdrát kupovat určitě nechci.

Napadlo mě využít 3V k sepnutí obvodu s baterkou a např. NE555, co si o tom myslíte?

Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No asi bych to řešil tak, že bych místo zvonku zapojil relé, kterým bych spínal zvonek na 8 voltů. Ale počítejste s tím, že to staré vedení bude dál degenerovat a jednoho dne odejde úplně.

jabraka*
hodnocení

0x

Je nový zvonek na ss proud,nebo střídavý?Úbytek napětí měl i starý zvonek,takže není důvod,aby nezvonil.Zvonky bývaly připojeny "zvonkovým drátem",vodičem Cu 2x 0,5 mm2.Nějaké extrémní kombinace jsou zbytečné

JABRAKA

Starý zvonek zvonil špatně asi kvůli tomu sniženému napětí, a nový zvonek může být úplně jiná konstrukce, takže mu to nestačí.

U zvonkového drátu (podobně jako u telefonních kabelů SYKFY) se neuvádí průřez, ale průměr a ten je 0,8 mm. Pokud má ale tazatel dráty hliníkové, je to dost neobvyklé (nikoliv vyloučené) a může to být úplně jinak.

doplněno 11.09.16 21:11:

Kukusak - Tak 0,3 mm průměr to asi nebude, to se používá na vinutí transformátorů (v mědi, Al jsem v tomhle průměru ještě neviděl). Jestli s tím někdo natáhl zvonky, je pro něj označení "fušer" slabé slovo. Zasloužil by pověsit za koule do průvanu.

Problém je ten, že když zvýšíte napětí, bude si zvonek odebírat větší proud a tím ze zvětší úbytek napětí na vedení. Takže výsledek nic moc. Jediné rozumné řešení je nové vedení patřičným drátem.

kukusak*
hodnocení

Barák je postavený z toho co kde před 50 lety vyhodili. Průměr bych tipnul tak 0,3mm. Prostě málo...

hodnocení

0x
Řešil jsem kdysi podobné. Fyzikální zákony se obejít nedají! Napětí se ztrácí na odporu celého obvodu zvonku.
.
Odpor se zmenšit nedal, musel jsem zvětšit napětí. Použil jsem dvě zvonková trafa, primáry napájené paralelně síťovým napětím, přes silové tlačítko. Teda spotřeba jen při vyzvánění.
Sekundáry spojeny do série, napětí bylo dvojnásobné. Něco se z něj cestou ztratilo, zbytek dostatečně proháněl zvonek.
.
Pro laiky: práce na elektrickém zařízení je životu a majetku nebezpečná. Osoba znalá -elektrikář- ji udělá rychleji, většinou i kvalitněji, se zárukou.
takjan*

Stačí vyměnit zvonkové trafo za to, které má vývody třeba 12, či 15V AC.

kukusak*
hodnocení

A mám počítat se stejným procentuálním úbytkem? Nyní mám cca 60% ztrátu. Takže při 15V by mi do zvonku došlu 9V a při 12V by došlo 7,2V? Problém je, že jsou na stejné trafo napojeny jiné byty, ke kterým je kabel kratší, takže ztráta menší, takže by měli na zvonku moc vysoké napětí.

takjan*

Bude jim zvonit víc nahlas, ale za ten velice krátkodobý provoz se vůbec nic nestane.

Naopak, pokud tam budou mít dvojnásobné napětí, tak se jim zvonek může spálit. Zkuste to relé. A celkově bych radil naplánovat to komplet vysekat a udělat nový.

doplněno 12.09.16 12:51:

Můj osobní odhad je, že vám to přestane do pěti let fungovat docela.

kukusak*
hodnocení

Sekat ne, vede mi to přes kuchyň, kterou mám nově vyštukovanou.

matous*
hodnocení

0x

Těch 3,15 V je při zátěži nebo bez? Když řikáte že máte trafo nastavené na 8 V, jako první bych zkusil nastavit na větší napětí... Ale pokud se to (moc) přežene může nastat problém, zvonek by mohlo zničit počátěční napětí, nebo tak něco. Pokud by jste dal ke zvonku napájecí baterii, tim neni co dál řešit, nějaká jednoduchá elektronika vyřeší sepnutí (555, ...).

kukusak*
hodnocení

No zátěž je připojená, ale to kladívko se ani necukne, takže nevim, jestli se to počítá. Bohužel trafo víc nedá. Jsou tam sekundáry na 3V a 5V a nebo se spojí na 8V.

matous*

- Při zvýšení napětí by měl být úbytek menší. V případě pořízení silnějšího trafa/adaptéru to moc nepřehánět s tim napětím - jak někdo psal aby se to nespálilo.

- Ještě mě napadá - zkoušel jste připojit zvonek přímo ke zdroji, jestli funguje?

- Včera večer mi to už moc nepřemýšlelo - nezeptal jsem se na rozmístětí těch součástek, tedy jak daleko je zvonek od zdroje? Pokud jsou blízko, a jen to tlačítko je doleko (propojeno dlouhým kabelem), dalo by se to vyřešit levným relátkem.

kukusak*
hodnocení

Od trafa k tlačítku je to cca 20m, od tlačítka ke zvonku asi tak 40m

hodnocení

0x
Informace o tom, že to trafo je společné pro více bytů, přišla dost pozdě. Mění to pohled na problém.
Je plno akustických měničů, které vydávají zvuk i na menší napětí, než má na konci tazatel.
V první řadě bych ale očistil vodiče a podotahoval všechny šroubky, spoje, abych snížil přechodové odpory. Mohou být třeba jen u tazatele. Pomůže dotaz u ostatních nájemníků, jak to zvoní u nich.
Dále bych zkusil oživit ten původní zvonek, většina se dá trochu ponastavovat.
Pokud to nepůjde, tak usměrnit a jiný měnič, i když ho tazatel nechce kupovat...
kukusak*
hodnocení

Šroubky jsou dotažené, vodiče se lesknou jak z fabriky. U ostatních to zvoní, ale napětí mají také nižší, ale já jsem ten s nejdelším kabelem, takže mě to jde nejhůř.

dusger*
hodnocení

0x

Ohmuv zákon platí i tady, proto radím, kromě výše zmíněné údržby, tenhle zvonek vrátit a vyměnit za nízkoodběrový. Starý zvonek určitě spotřebovával mnohem méně el. energie (proudu), než tvůj nový.

hodnocení

0x

Už jsem kdysi viděl i takové řešení:

V bytě ke zvonku namontovali ještě jedno zvonkové trafo. Primár byl napájený nepřetržitě, (trafo je na to stavěné, nepoškodí se). Sekundární napětí toho trafa připojili do série k sekundárnímu napětí trafa domového. V okamžiku stlačení zvonkového tlačítka se obě napětí sečetla a zvonek řinčel jak zběsilý. Jeho hlasitost ovlivnili snížením výstupního napětí trafa na 5 nebo jen 3 Volty.

Funkce zvonků ostatních nájemníků nebyla prý úpravou nijak dotčena. Je to logické.
Ovšem nevím, jak by se projevilo proražení primáru na sekundár, jen tuším... Tvrdili, že trafo je oddělovací a odolné proti proražení.

Jen pro informaci. Nezkoušejte to!

Dost krkolomné řešení, ale fungovat by mohlo. Jen se nesmí druhé trfo zapojit v protifázi toho prvního, to by asi dělalo brykule. Osobně bych to nedělal.

Všechny tyhle rady tady se snaží zmírnit následky problému. Je ale potřeba odstranit jeho příčinu! Je to stejné, jako když nízký tlak v děravém potrubí vyřešíte zvýšeným tlaku na vstupu, místo toho, abyste díru ucpali.

Proražení primáru na sekundár bych se u zvonkového trfa nebál. Originál zvonkové trfo má skutečně cívky oddělené izolační přepážkou.

kukusak*
hodnocení

Tak jen pro info, po třech týdnech spekulací se změnilo počasí a napětí na zvonku náhle vzrostlo o cca 0,6V a kladívko se rozkmitalo, takže jsem už jen pootočil tim cylindrem a už to zvoní (trochu potišejc), takže mm možná do jara klid :)

jarina
hodnocení

0x

měřil jsi odpor vedení (v stisklém stavu)? Případně kapacitu a indučknost?

host*
hodnocení

0x

Zvonek začal chrčet a před tím normálně zvonil? Při tom bylo všechno při starém: stejný transformátor, stejné napětí, stejné vedení, stejné tlačítko, stejný zvonek.

Píšete že "ale to kladívko se ani necukne". Zkuse uvážit, co se změnilo. Možná trochu zrezivěly plošky pod šroubkem v tlačítku, nebo prostě zoxidovaly spoje v tlačíku, nebo se jednoduše změnilo nastavení zvonku. Klasické staré zvonky s Wagnerovým kladívkem byly dokonalost sama, včetně nastavovacího šroubku, kterým se nastavoval okamžik přerušení, předpružení kotvy atd. Nestálo by za to u vašeho starého zvonku vzít tenké kleštičky (tak zvané justovací), zvonek připojit na zdroj a jemným opatrným přihýbáním nastavit takovou vzdálenost kotvy, aby ji elektromagnety ve zvonky opět začaly přitahovat i při napětí, které tam je? Nebo to vyzkoušejte na plochou baterii, nebo jiný zdroj. Šikovný kluk z minulého století by si s tím poradil, dnes mají z klasické elektrotechniky málo vědomostí, zkušeností i praxe. Ale vy jste zřejmě šikovný a poradíte si.

Zkuste se podívat na ok1ike.c-a-v.com/... kde je obrázek zvonku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]