Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás, chtěl jsem si spravit úhlovou brusku, rozebral jsem jí, vyměnil uhlíky, propísknul kabel a vypínač a nic.
Neporadil by mi někdo jak dál postupovat? Je tam ještě nějaká kostka, nevím co to je?
Je nějaké elektrické zapojení jak funguje bruska? Díky
Otvorte brúsku kde je vypínač.Sieťový kábel dajte do zástrčky.Pozor na manipuláciu.Pri zapnutom vypináči ma byť prúd na oboch skrutkách kde je zapojený kábel.Ak je,tak brusku zahodiť,oprava je vhodná len pri drahých značkách.Ak nie je,tak rozobrať vypínač a vyčistiť ho od prachu,zložiť a skúsiť.Tá kocka je kondenzátor.Naposledy skontrolujte všetky kábliky,najmá ku uhlíkom a ak je všetko OK,tak najpravdepodobnejšie zhorel rotor.
Opravu robte len ak ste elektrotechnický zdatný,hrozí úraz el.prúdom.
Chtěl bych vědět jak to je, s těma uhlíkama? Od vypínače k uhlíkům by to mělo jít propísknout? či jak to tam vede? Od vypínače jde k uhlíkům napřímo 230V nebo se to někde v nějaké kostce usměrňuje? Jsem elektrotechnik, ale stále se učím.
V takovýchto spotřebičích a nářadí se používá tzv. sériový motor. To znamená že vinutí statoru je zapojeno do série (za sebou) s vinutím rotoru. Zapojení je v principu jako na obrázku, můžou být drobné obměny. (Černé obdélníčky jsou kartáče)
Ta kostka bude zřejmě odrušovací kondenzátor, aby jiskření na komutátoru nerušilo rozhlas ani TV.
Před výměnou uhlíků fungovala?
jestli to propípáváte pomocí běžného multimetru, je taky možné že obvod není přerušený, ale prostě jeho elektrický odpor je vyšší a multimetr ho "vyhodnotí" jako přerušený.
Třeba můj multimetr "pípá " od nulového odporu (spojení měřících šňůr) až do odporu obvodu 86 ohmů, pak ne, už to bere jako přerušeno, nevede, ...
Děkui moc za vysvětlení, chápu to dobře, že do uhlíků jde teda do jednoho fáze a do druhého nula? Tedy přímo síťové napětí?
Ne. přímé síťové napětí ne, sice tam jde fáze a nula - ale vždy nepřímo, vždy přes vinutí statoru. Vždyť to máte na obrázku, vinutí statoru je trvale zapojeno ZA SEBOU s vinutím rotoru. Nemůžete připojit přímé síťové napětí současně na oba uhlíky.
Některé motorky jsou zapojeny podobně, ale nejdříve jsou zapojeny z jednoho vodiče sítě na začátek první poloviny statoru, konec první poloviny pak na začátek druhé poloviny statoru (tedy obě nejprve zapojené za sebou), konec vinutí druhé poloviny statoru je připojen na jeden uhlík a z druhého uhlíku na druhý vodič sítě. Princip je však shodný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.