Nejste přihlášen/a.
Elektronice moc nerozumím a možná to bude hloupý dotaz ale
snažím se snížit napětí z 21V zdroje pro 12V (1,5W) LED žárovku pomocí 6ti 0,5W rezistory
v serii (1R 2R2 10R 10R 22R 68R - Multimetr ukazuje 114ohm),
jenže po pár vteřinách se začnou hodně zahřívat tak že na nich neudržím prsty.
Když žárovka je na 1,5W a 1,5W děleno 0,5W je tři, takže podle mě by tři rezistory měly stačit
(třeba 100R 10R a 2R2).
Určitě by se to dalo řešit jinými způsoby jako 12V stabilizátorem nebo rezistorem
pro vyšší výkon, ale zajímá mě jak to udělat pouze těmi půlwattovými rezistory - jestli jich má
být víc nebo třeba zapojené paralelně aby se tolik nezahřívali.?
Na obrázku je na multimetru napětí na žárovce a vzadu mám zobrazené napětí zdroje
a procházející proud.
Pokud vás zajímá k čemu to potřebuju, tak chci vyzkoušet jak to bude svítit na 18V baterce od
aku vrtačky, ale kdybych si tím chtěl svítit, tak by asi bylo lepší koupit takovou žárovku ještě
jednu a dát je do série.Na každé by pak bylo 9V.
Zjistil jsem že při 8V svítí stejně jako při 12V.Rozdíl je v procházejícím proudu.Při nižším napětí
prochází vyšší proud.
Hlavně mě ale zajímá jak to udělat těmi rezistory?.děkuji za odpovědi
Předřadné odpory - jen problémy a ztráty. Pulzní regulátor na napájení, nabíjení ... zkraceno.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.