Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
dnes jsem se rozhodl vyměnit starou zásuvku, která už nedržeka ve zdi za novou.
Když jsem odšrouboval kryt byly na fázi 2 vodiče, 1 na nuláku a jeden na kolíku, přepojil jsem to uplně stejně na novou zásuvku, ale ta nešla navíc mi nejdou zásuvky v dalších 2 místnostech bytu.
Jedná se o hliníkové vodiče a byt postavený v 50-60 letech.
Identifikoval jsem fázi která přichází a zem na kolíku.
Problém je v tom že když zapojím druhou fázi tak jak byla v původní zásuvce tak mám fázi i na nuláku a zásuvka nefunguje, ani zásuvky v jiných místnostech.
Když zapojím druhou fázi na nulák (jinak než to bylo v původní zásuvce) tak zásuvka funguje, ale v ostatních místnostech zásuvky pořád nefungují.
Prosím o radu protože už vážně nevím, kde může být chyba, napadlo mě jestli se nemohl někde ve zdi přerušit vodič?
U takto staré elektroinstalace bych nepředpokládal, že nulák a zem budou vedeny zvlášť, ale že půjdou společným vodičem. Dále bych očekával, že se jedná o průběžnou zásuvku, teda vede do ní fáze a společný PEN vodič. K dalším zásuvkám pokračuje od této zásuvky opět fáze a PEN vodič. Podívejte se na vymontovanou zásuvku, jestli u ní není propojení mezi kolíkem a N, to by vysvětlovalo, proč to nyní nefunguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.