Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesnost GPS

Od: 72mona3* odpovědí: 13 změna:
Zdravím, mám dotaz ohledně GPS systému v hromadné dopravě. Opakovaně se mi jako cestujícímu stalo, že jeden spoj nenavazoval na jiný, i když podle jízdního řádu měl. Když jsem pak psala dotaz na dopravní podnik, bylo mi řečeno, že dle jejich záznamů bylo vše v pořádku. Oháněli se přesností GPS.
Vůbec nebrali v potaz moje svědectví (technika je Bůh). Já jako laik jsem si samozřejmě vyhledala pár informací na internetu a dočetla jsem se o přesnosti na nanosekundy (co se týká času), ale nepřesnosti v lokaci (rozdíl až několika metrů). Nehledě na to, že s tímto systémem manipulují "neomylní" lidé.
Jaká je tedy skutečnost a praxe v používání GPS. Jak je možné, že jejich údaje neodpovídají realitě? Díky, Mona.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

holousdf
hodnocení

2x

Ano, přesnost GPS záleží na mnoha faktorech, počasí, terénu (v lese nebo v průchodu ulicemi, na poli) a i na samotném modelu a také jedna věc je hlášená (proměnná)přesnost přijímače, kterou zobrazuje a skutečná odchylka, která zjistíš na fotomapě( za přepokladu, že je seřízená mapa), může to být od <1m po 20m

hodnocení

0x

Podle mne to s GPS nema co delat.

Jednoduse se vami nechteli zabyvat, tak vas timto odpalkovali.

72mona3*
hodnocení

Tak jsem to také pochopila.
doplněno 31.08.16 12:30: @nufak - nejsem :(

hodnocení

0x

mytrix*
hodnocení

0x

GPS je v tomto ohledu velmi přesná. Řádově na jednotky metrů. Vzhledem k tomu, že se jedná původně hlavně o vojenský systém, tak technická přenost za pomocí doplňkových metod je až na centimetry.

72mona3*
hodnocení

Jednotky metrů znamená co? To jsem si také přečetla ve Wiki. Upřesněte. Ono třeba deset metrů je ohledně zastávky docela podstatný rozdíl.
Čekala jsem informaci praktickou - třeba lze zasahovat do systému?
Pokud mi někdo tvrdí, že se nic nestalo, ale já jsem očitý svědek...to mám věřit komu?
doplněno 31.08.16 17:51: Nepředpokládáme, že přesnost je mezi baráky za využití satelitů až taková.
doplněno 31.08.16 17:52: Jste řidič MHD :)

Proč je důležitých 10 metrů? 10 metrů ujede autobus za sekundu, možná trošku víc. To se dohadujete o tom, že autobus odjel o dvě sekundy dříve ze zastávky?

72mona3*
hodnocení

Mikinans - popravdě, může mi to být u pr... Tady nejde o pár sekund, ale o princip. Celý život jsem závislá na dopravě někoho jiného a pokud by se někdo měl jmenovat Tolerance, tak to budu já.
Když se potřebují dopravit z bodu A do bodu B, přestupuji i třikrát. Řekněme, že v 6.15 mě vyloží jeden spoj, druhý má jet o dvě minuty později...a vy vidíte, jak se odděluje od obrubniku a mizí v dáli. Jednou. Nevadí. Druhý den ho ani nezahlédnete, protože váš spoj má "pár sekund zpoždění" na prázdné silnici a třetí den jak přes kopírák. Přestože tak jezdíte dennodenně. V práci si toho všimnout, že máte pozdní příchod, tak napíšete dotaz na dopravu, jestli se něco nezměnilo. A oni velmi kulantně vám naznačí, že Lžete. Spoj 2) odjel až po příjezdu spoje 1), kterým jste dorazili.
Jak říkám, jde o princip, ne sekundy. Nejsem chronický stěžovatel, jen nesnáším, když mne někdo obviní že lži.

holofoj
hodnocení

0x

printscreen>>

adi*
hodnocení

0x

Dobrý den. Podle toho co píšete si myslím, že pravdu můžete mít Vy i oni. Pokud podle jízdního řádu máte na přestup 2 minuty, tak to neznamená, že to musíte stihnout. Pokud první spoj má 2 minuty zpoždění, a druhý jede přesně, nestihnete to. Když druhý spoj jede přesně, chyba není na něm, není důvod si stěžovat. To myslím může dopravce ověřit pomocí GPS. Když první spoj jede o 2 minuty později, chyba nemusí být na něm - kvůli hustotě provozu, většímu počtu cestujících, pomalému vozidlu které nelze předjet, ... . Problém by byl pouze pokud druhý spoj odjede dřív než má odjet. Myslím, že dopravce MHD nezaručuje návaznost spojů, autobusy MHD na sebe nečekají. Pokud to chcete řešit s dopravcem, dopravce to může vyřešit posunutím příjezdu prvního spoje o 2 minuty později. První spoj bude jezdit podle jízdního řádu a bude z jeho strany vše v pořádku.

72mona3*
hodnocení

ALE DRUHÝ SPOJ ODJEL DŘÍVE NEŽ MĚL. Oni to popírají. Jejich údaje tudíž nesouhlasí s realitou. Podle nich ODJEL AŽ PO SPOJI PRVNÍM. Situace na silnicích s tím nemá co dělat. Ve špičce mají zpoždění i 5 minut. To neřeším.
adi*

Dobrý den. Těžko mohu soudit, nebyl jsem tam, je to tvrzení proti tvrzení. Píšete, že se to stává často. Jediné co mě napadá - zjistit telefon na dopravce, a až se to stane, zavolat dopravci: Jsem na zastávce X, za minutu má jet spoj Y, vidím ho v dálce odjíždět. Můžete zajistit aby se pro mne vrátil, nebo mi proplatíte taxi? Spěchám do práce, jak to chcete rešit? Možná to k ničemu nebude, ale když budete takto volat několikrát týdně, k tomu napíšete pokaždé dopravci a odvoláte se na telefonát, těžko vám pokaždé odpoví, že spoje jezdí přesně.

72mona3*
hodnocení

Děkuji za snahu pomoci. Docela jsem se pobavila při představě, jak telefonuji a nějaká znuděná paní na "druhém konci drátu" mi vysvětluje: " to je hezké, že voláte, ale nevím, co po mně vlastně chcete. Teď se aktuálně dívám do systému a vše je v naprostém pořádku..." *smich*
Ale nápad dobrý, to číslo se pokusím sehnat. Ne proto, že chci prudit. Jen pro jistotu.
Řidičů se spíš musím zastat, protože je to pro ně obrovský nápor na nervy. Nechci si stěžovat při každém (domnělém) pochybení. Proto jsem reagovala, až když se z toho začal stávat zvyk. Kdyby reakce byla: ano víme o tom, pokusíme se to vyřešit... Nebo: systém nám nic takového neukázal, nevíme kde se stala chyba... To bych akceptovala jakýkoliv vstřícný krok a nic bych neřešila. Nechci to vlastně řešit ani teď. Minuta sem minuta tam. Jde mi opravdu jen o technickou stranu věci (GPS):
Realita: spoj 2 odjíždí před spojem 1
GPS: spoj 2 odjíždí (dle jízdního řádu) po spojí 1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]