Hoj chci si udělat domácí bodovačku, určitě z trafa z mikrovlnky. Dám pryč origo sekundár a navinu tak 2-3 závity tlustého drátu. Mělo by to dávat kolem 500A což mi stačí. Četl jsem hodně článků o tom ale nikde jsem nenašel jaký to má odběr. Bydlím v domě kde jsou 3 rodiny a rozvody 230V.Nebude to vyhazovat jističe? To si nemůžu dovolit. A jak se tohle (jen samotné trafo už previnute) chová na prázdno? Ještě jsem nenašel jak se připojuje přívod. 2 konektory to bude mít a teď jak to připojit.
Vymýšlíte kraviny. Proud musí být mžikový v řádech tisíců ampér a vše jede na 400V napájení.
josepguardiola
Žádná odpověď na moji otázku, děkuji.
stonek*
Naopak, kdybyste napsal "chci si blbnout s trafem z mikrovlnky" tak ok, ale když napíšete "chci si vyrobit bodovou svářečku" tak je podobná reakce naprosto namístě.
nikdo*
tisíce ampér a 400V. Ku..a to je bodovačka. To je 1440MJ tepla.
doplněno 29.08.16 19:23:
mikihans: já ne. A vzhledem k tomu, že odpověď byla smazána, asi jsem nebyl sám.
Mohl bych poprosit aby byla smazána i tahle moje, teď už zbytečná odpověď? Dík.
MOT v mirovlnce mívá jednoduchý soft start s 15 rezistorem a relé .Jeho odpor bývá okolo 20 ohmů. Na prázdno neni moc dobré ho provozovat neboť na to neni stavěné. Jedná se především o přehřívání ( to trafo je podseknutý). Podívej se na danyk.cz má ten hromadu konstrukcí s tímto transformátorem od 3 f vn zdrojů až po bodovačku. doplněno 28.08.16 21:17:danyk.cz/...
Ten MOT bude mít spotřebu stejnou jako v mikrovlnce 500-800W , dovolit si to můžete. To, že na výstupu dostanete výkon v řádu stovek ampér je opravdu na chvíli. Maximálně 10 bodů s časovačem, pak něco ukápne! Nabodovat dva plíšky na baterii OK (používám pár let), nabodovat prahy na auto - nesmysl. Už to máte umotané? Plechy po smontování je potřeba bodnout a ty 3-4 závity - fakt silný drát, bacha na koberec
jj. Myslíte, že ze dvou nebo tří závitů dostanete 500 ampér. No to asi ne.
Nastudujte si, jak vlastně trafo funguje. Samotný poměr závitů nestačí, protože dráty musí mít taky jakousi délku a jádro musí mít jakousi velikost. Mrkněte se někde v nějakém hobby marketu jak vypadá elektrická svařečka a zkuste ji vzít do ruky. Většina její váhy je právě trafo.
Dá 800A při 1,6V a samozřejmě jen na krátkou chvíli, pak to začne topit. Dají se spojit dva nebo tři MOTy a je to trochu lepší. Pořád jen na takové domácí hraní ale zase zadarmo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.