Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám notebook HP, kupovaný asi před rokem i se systémem Windows. Notebook nešel zapnout, špatně se vypínal, samovolně "padal" atd. tak byl poslán do servisu. V servisu mi poslali vyjádření, že se závada projevila a že se jedná o chybu systému, kdy v případě, že by chtěl zákazník opravit notebook, musí zaplatit 910 Kč bez DPH za službu reinstalace, jde mi o to, zda si notebook mohu přeinstalovat i sám, avšak, jde mi hlavně o princip a chci se zeptat, jak tuto situaci řešit, rozhodně nic platit nechci a předpokládal jsem, že když je notebook kupovaný na fyzickou osobu, tudíž je zde standardní záruka, tak by se měla vstahovat i na systém Windows, který jsem platil v ceně notebooku, nejedná se o žádnou nelegální kopii. Proto se chci zeptat, jak byste tuto situaci řešili? Odmítli byste reklamaci převzít, žádali vrácení kupní ceny pro porušení podmínek nebo jak se zachovat? Já osobně si nevím rady.
S pozdravem
Zilvi95
Stejný princip, jako reklamace auta, kdy vám došel benzín. Taky vám ho opraví (doplní benzín) ale nechají si to zaplatit. Přeinstalujte si to sám, na záruku to nemá žádný vliv. Hardware je něco jiného než software. Jedno vyrábí HP a to druhé Bill Gates
Samozřejmě, ale auto a benzín platím zvlášť, nekupuju si auto, ve kterém by byl benzín a i kdyby v něm nějaký byl, je jasné, že benzín je spotřební zboží, které se po několika stech najetých kilometrech spotřebuje (jedná se o povahu benzínu), pokud mám ale notebook, který zakupuji se systémem v hodnětě (4000 Kč) není přeci v povaze zboží (systému), že by se systém měl rozbít, způsobit vadu notebooku a že by se jednalo o placenou opravu. Je přeci jedno, že systém vyrábí, jak říkate Bill Gates a Notebook HP, když si koupím auto u mercedesu, tak přeci např.: sedačky vyrábí jedna firma specializující se na čalounění a samotné auto vyrábí mercedes, i tak si kupuji auto u mercedesu a tudíž by mercedes měl zodpovídat za vady, alespoň mně to tak přijde logické.
Předpokládám, že NB používáš a při každém použití dochází k zásahu do systému. A tím dochází průběžně k jeho změnám. Je tedy zcela na tobě, jaké změny v něm proběhnou. Kdo jiný by tedy za to měl odpovídat? Reklamovat by šlo pouze nový, čistý OS, bez instalace čehokoli dalšího. Záruka se vztahuje jen na vlastní notebook, tedy HW, a instalace OS nebo čehokoli dalšího na ni nemá vliv.
Nemáte pravdu, notebook si můžete koupit s jiným operačním systémem nebo bez něj. To, že je na něm předinstalovaný NĚJAKÝ operační systém nemůže řešit výrobce notebooku nebo prodejce zdarma. Pokud máte důkaz o tom, že OS obsahuje chyby, můžete ho reklamovat. Záruka se totiž na obojí samozřejmě vztahuje, máte originální distribuci Windows na speciálním sektoru disku, ta je pod zárukou a záruku na přístroj, který bez systému správně funguje. Typuji, že k chybě v nesprávném fungování došlo mezi klávesnicí a židlí, což je naprosto normální, děje se to nám všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.