Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nedávno sháněl tchán nový kompakt. Nějaký kompakt vybírám i já, protože mě na cesty nebaví tahat zrcadlo. Ale o tom mluvit nechci.
Samozřejmě, že je možnost zakoupit kompakt s výměnnnými objektivy, ale stále dokola si kladu otázku, k čemu vlastně tento přístroj slouží a komu je určen? Jeden argument bude ten, že díky objektivům bude lepší výsledná kvalita fotografií. Ale proboha proč bych to pořizoval? Když u toho budu měnit objektivy, to už můžu tahat rovnou zrcadlo.
Kompakt s výměnními objektivy budou sice menší než kompakt klasický, ale pořád budu šroubovat objektiv. Navíc díky objektivu se mi to stejně nevejde do kapsy. Buď chci kompatibilitu, malou váhu a ušetření místa a sáhnu po kompaktu a nebo chci maximální kvalitu, tak obětuji místo, váhu a jdu do zrcadlovky. Prostě ten střed nějak nechápu. Jaký na to máte názor, v čem tedx spočívá opravdová výhoda, že bych si to musel jít koupit? Díky za názory.
Muj nazor.
Male kompakty jsou dobre na takove to bezne rychle foceni ala turista u pamatek, ktery dela 1000 fotek denne. Vejdou se do kapsy takze jsou stale po ruce. Mobily je nahrazuji pouze castecne, pac z kompaktu za 3t dostanu stale lepsi fotku nez z bezne vetsiny mnohem drazsich mobilu.
Vyhodou a zaroven nevyhodou techto kompaktu je nemenny objektiv, tedy univerzalni kompromis, ktery zvladne vyfotit prakticky vsechno, ale vzdy pujde pouze o takovou tu rychlofotku do alba v PC, max doma v supliku o rozmeru 10x15.
Na toto jsou velmi dobre a hlavne dostatecne.
Digitalni zrcadlovky se hodi pouze kdyz to clovek s focenim mysli vazne. Ma to jako konicek nebo si tim (pri)vydelava. Proc se jinak tahat s velkou tezkou drahou vybavou. A proc si ji vlastne jinak vubec porizovat.
A zde vznikla prave mezere na trhu, kdy na jedne strane stoji levna mala cvakatka a na druhe strane velke drahe pristroje, kterou vyplnuje moderni technologie.
Bezzrcadlovky (systemove kompakty) pekne vyplnili onen stred. Kvalitou a moznostma foceni jsou srovnatelne se zrcadlovkama (samozrejme se o tomto da dlouho diskutovat, pac zalezi na spousta vecech uvnitr tel fotoaparatu a mnozstvi volitelneho prislusenstvi) ale v principu je to tak. A pritom jsou nezanedbatelne lehci a mensi, nez zrcadlovky a zaroven vyrazne levnejsi (pristroje s porovnatelnyma funkcema, vyslednou kvalitou fotek). Pokud si totiz poridis ve stejne cenove hladine bezzrcadlovku a zrcadlovku, pak bezzrcadlovka bude vyssi trida s velmi dobrou kvalitou fotek, zatimco zrcadlovka low end s nevalnou kvalitou. Tudiz bezzrcadlovky podle mne jsou vhodne pro nekoho, kdo bere fotak na cesty, nechce se tahat s tezkym telem, ale pritom uz chce porizovat lepsi, zajimavejsi fotky nez za chuze kazdy metr behem prohlidky starovekeho chramu.
Popravde receno, jestli koukas skrz objektiv diky zrcadelku a nebo diky cipu je tak nejak jedno, pokud je vysledna fotka srovnatelna.
Jedna vyhoda zrcadlovek pro podobne pouziti je, ze se cip zbytecne nezahriva, pac se aktivuje pouze na chvili behem foceni, tudiz se v nich v takove mire nemnozi vadne pixely. Coz u fotky, kde pozadujeme jakousi kvalitu uz muze byt rozhodujici.
Podle mne jsou zrcadlovky pro (bezne) pouziti prezitek z dob minulych, zatimco bezzrcadlovky jsou to, co proste prinasi moderni technologicky pokrok.
Já sleduji vývoj a zlepšování právě bezzrcadlovek s výměnnými objektivy a musím říct, že se jejich použitelnost a kvalita výsledných fotek dost blíží levným a středním zrcadlovkám. Pokud nejste vyloženě fotograf živící se touto činností denně, dle mého názoru dobrá bezzrcadlovka je ideální kandidát na koupi. Navíc se i do těchto strojů dávaji APS-C čipy, či snad FF, takže šum je minimální.
Nevýhodu bezzcadlovek vidím ve složitějším ovládání, protože většinu věcí musíte nastavovat v menu, kdežto velké zrcadlo má "čudlíky" na těle.
Výrobce má určitě 50 důvodů, proč Vám ho vnutit, mě napadá jen jediný; pro běžné záběry skladný kompakt, pro méně časté a určité akce si přibalit objektivy. Většině lidí (mě taky) stačí telefon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.