Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Televize s DVB-T2 tunerem

Od: maiklik odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chci si koupit novou televizi a vzhledem k tomu, že používám set-to-box, tak přemýšlím zakoupení televize s integrovaným DVB-T. Už jsem měl málev vybráno, když jsem narazil na pojem DVB-T2. Potřeboval bych vědět Váš názor na to, zda jít při koupit rovnou do televize s DVB-T2 tunerem? Vím, že se ještě nevysílá, ale být připraven by možná nebylo na škodu. Taky mi jde o to, zda na tuner DVB-T2 chytím signál určený pro DVB-T?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

televize
hodnocení

0x

Co vám brání ji koupit. DVB T půjde jistě. Ovšem DVB T2 zda půjde neví ani ČT ani České radiokomunikace, ČOI to nezajímá. A pokud TV neumí H265 tak nejspíš ne. Osobní zkušenost.

fran56ris*
hodnocení

0x
TV mají oba T/T2.I analogový.

josifececicek
hodnocení

0x

Shodou okolností jsem nedávno řešil stejné dilema a raději jsem pořídil TV s DVB-T2 tunerem. Je sice pravda, že DVB-T2 standardů je více a že i když si pořídíte takovou televizi, nebude muset být kompatibilní s tím, ketrý bude zaveden u nás. Vzhledem k tomu, že skutečně nikdo neví, jaký přesně formát bude zaveden v naší zemi, je pro mne logickou volbou koupit prostě DVB-T2 kompatibilní TV a doufat, že bude fungovat i po přechodu.

maiklik
hodnocení

Podle toho co jsem se dočetl o DVB-T2, tak u nás by měla být spustěna s podporou HEVC. Takže by mi měla stačit TV s touto podporou, ale jak říkáte, Bůh ví jak to nakonec dopadne.

Dopadne to tak,že od roku tuším 2021 tu bude vysílání pouze dvb-t2.
V normě HEVC 265
Pokud si nekoupíte TV s tímto parametrem,bude vás čekat přikoupení set top boxu.

asi bychto neřešil ,než to pustí,bude telka dávno kaput,dneska to je aby to vydrželo jen tak tak zaruku,už mame 3 za par let,většinou zdroj,deska ,atd,použita přepetovka a stejně klekne,a delaj to tak že to klasika televizák neumí opravit nebo cena je víc jak polovic

fran56ris*

Taky jsem toho názoru.Výrobci potřebují prodávat ,všude jsou plné regály televizorů.Co to asi tak znamená si člověk snadno domyslí.TV již není nadstandard ale obyčejné spotřební zboží.Po použití vyhoď.Ostatně,dnes se nemění jednotlivé tranzistory(těch jsou v digitální TV miliony),ale celé komponenty.Takže oprava se blíží ceně nového přístroje.To samo i notebooku apod.

vernon
hodnocení

0x
Vzhledem k životnosti televizoru (cca 3roky), se nevyplatí TV s DVB-T2 tunerem dnes kupovat.

Tři roky? To vyhaujete televizi pokaždé, když se moc zapráší?

vernon
Ne, když přestane fungovat. Což je často právě ty tři roky. Výrobce nemůže potřebovat, aby fungovala déle, měl by menší odbyt. Občas se ale stane, že se výrobce zmýlí a přístroj funguje neplánovaně déle, kvalita součástek má své tolerance. V devadesátých letech fy Phillips dávala do svých televizorů "kurvítko" malý obvod který po nastavené době provozu přetížil některé součástky ve zdroji a dalších obvodech televizoru a přístroj tím znefunkčnil.

planetka*
hodnocení

0x

Kdy se začne DVB-T2 vysílat, kdy skončí DVB-T?
Česko v roce 2020 zahltí nový standard digitální komunikace v podobě vysílání DVB-T2 (z anglického Digital Video Broadcasting – Terrestrial). Stejně jako z přechodu na digitální vysílání z analogového budeme potřebovat zařízení, které nám nové vysílání dekóduje. Buďto budeme spoléhat, že naše nová televize již podporuje DVB-T2 a kodek H.265 HEVC, nebo sáhneme do kapsy a novou televizi podporující T2 si zakoupíme. Levnější variantou je opět setobox, který nám samotný digitální signál dekóduje a do TV pustí již pomocí SCART nebo HDMI kabelu samotný obraz.
Jaký set-top-box pro vysílání ve standardu DVB-T2 H.265?
Pro příjem televizního vysílání budete s největší pravděpodobností potřebovat i nový setobox. Pro příjem je nutné si pořídit setobox s podporou kodování H.265 HEVC. Pozor, na trhu se objevují i setoboxy s kodovaním H.264, ty u nás nebude možné využít. Na výrobku musí být jasně dáno, že podporuje DVB-T2 a výše zmíněný kodek pro demodulaci přijímaného signálu z pozemního vysílače.
Není to historie, rozvoj DVB-T2 v ČR je velký
V květnu 2010 se uskutečnil historicky první test DVB-T2 vysílání v České republice. Test probíhal na území hlavního města Prahy z Žižkovského vysílače. Šířeny byly stanice Nova HD a ČT HD. Další, dlouhodobý, technický test nového vysílacího standardu DVB-T2 proběhl od listopadu 2010 do prosince 2011. Test byl spuštěn ze Žižkovského vysílače, na kanálu 25 s horizontální polarizací a vyzářeným výkonem 4kW. Jako první zde byly šířeny programy České televize a TV Nova ve vysokém rozlišení. Později se k nim přidaly také TV Prima a TV Barrandov. Test byl ukončen zveřejněním D-Booku – souhrnu minimálních požadavků na specifikaci, vybavení a technické parametry DVB-T2, set-top-boxů pro český trh.

hodnocení

0x

Konzultoval jsem to nedávno s odborníkem, který se pohybuje v oboru televizního vysílání, a ani on mi neřekl, že ten standard v tuhle chvíli opravdu nikdo neví, ani ti, kteří o tom budou rozhodovat. Ano, současné TV se standardem HEVC budou asi pravděpodobně kompatibilní, ale na 100% vám to nikdo neřekne. Bez T2 sice něco ušetříte, ale za 5 let budete muset zas koupit settopbox.

vernon
Je to ještě horší. Nedávno ČRa oznámily, že na trhu dosud není žádný DVB-T2/HEVC receiver, který by byl 100% kompatibilní se zkušebním vysíláním, které je už několik měsíců k dispozici ze žižkovského vysílače.

nikdo*
hodnocení

0x

Já bych s nákupem TV s vestavěným dekodérem počkal až na začátek vysílání novým kodekem. Když koupíte už dnes, a v roce 2021 zjistíte, že je nekompatibilní, přestože výrobce i prodejce TV tvrdil že kompatibilní s H265 je, co budete dělat? Reklamace po takové době nebude možná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma DVB T2

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]