Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám u počítače asi 10 let staré reproduktory Genius SP-Q10 a už několik měsíců mě trápí problém, že po cca hodině od zapojení do sítě (na noc je vytahuji ze zásuvky) začne poměrně hlasitě vrnět reproduktor na kterém je ovládání hlasitosti, trafo atd.. Občas pomůže když do něho bouchnu, nebo ho postavím o 180° nohama nahoru, ale to už dělám jen ze zoufalství Dělá to i po vypnutí vypínačem a odpojení od pc. Vím že je čas na koupi nových, ale jen tak ze zvědavosti by mě zajímalo čím to může být, popřípadě bych je zkusil kuchnout a opravit, nějaké základy pájení mám. Další věcí je že mi hodně zlobí regulace hlasitosti. Jakmile pootočím kolečkem jakýmkoliv směrem tak repráky začnou vynechávat a jenom v nich praská, takže si hlasitost reguluji radši v pc
Bzučí trafo, je napájené trvale (vypínač je až za ním), toto dělaly snad všehny plastové geniusy co mi prošly pod rukama. Pomohlo mi rozdělat a trafo otočit o 180° dát mezi trafo "stěnu" kus gumy a na šrouby pogumované podložky. Ale ani tak to není stoprocentní.
Chrčící potenciometr, to je bohužel taky klasika. Doporučuji nastavit jednu hlasitost a nechat ji tak (regulovat na počítači).
V každém případě nejvíce doporučuji koupit normální, aspoň o něco kvalitnější reproduktory, i na zvukovém projevu to bude hodně znát
Vrčení téměř jistě pochází od trasformátoru. Většinou stačí reproduktory rozebrat a šroubky trafa lehce dotáhnout, nebo jsem ještě mezi bedýknu a transformátor vkládal kus tenkého molitanu. Potenciometr se dá opravit celkem snadno. Buď starý vyletovat, koupit nový a naletovat zpět, nebo do potenciometru fouknout neco, co ho trochu pročistí (propláchne). Mám vyzkoušený líh, technický benzin, alpu a tea tree... Tato oprava je ale spíše dočasná, protože to dříve nebo později postupně začne chrčet znovu...
Na ten potenciometr existuje opravný sprej (kdysi se to jmenovalo "kontaktol", "kontox", "pegomin"... - nevím, jak dneska). Stačí velmi malé množství. Po prostříknutí vydrží potenciometr téměř jako nový. Je to nejjednoduší a nejspolehlivější oprava. Lihem, či benzínem sice dráhu potenciometru vyčistíte, ale zároveň odmastíte, takže se pak dříve nenapravitelně opotřebuje.
Než se objevily tyto prostředky, používala se červená brzdová kapalina (syntol) a injekční stříkačka. Dost to smrdělo a všechno kolem se tím upatlalo, ale fungovalo to. Dodnes se dá sehnat.
Brum je jistě z transformátoru jak radí kolegové, ale raději se zeptám. Máte u PC lampičku? Neměnil jste tam v poslední době žárovku ( za úsporku)? Ony méně kvalitní úsporky s nedostatečným EMC taky dělají bordel... řikám proto, že jsem řešil podobný problém u kamaráda, kterému chrčely bedny, nakonec se ukázalo že "vrahem" není trafo ale lampička
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.