Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jen pro info by mě zajímalo, když se dělá elekřina v baráku, který má dvě podlaží/ bytové jednotky, dělají se přívody ke každé byt. jednotce zvlášť z rozvaděče nebo je společný? Pokud ano jakým průřezem kabelu?
Poté by mě zajímalo, když je koupelna a wc, dělají se zvlášť okruhy? Kolik je základně uděláno cca okruhů na jednotku 3+1 + wc a koupelna?
Děkuji za informace
1) Pokud je požadavek na samostatné měření, tak se rozvod rozděluje ještě v elektroměrové skříni, kde se osadí dvoje hodiny a každá jednotka má svůj hlavní jistič.
2) Průřez kabelu Vám nikdo nepoví, záleží na požadavcích a projektu. Každopádně většinou se volí CYKY 4x10 neb 4x16.
3) Koupelna i WC jsou většinou jedním samostatným okrukem. Počet okruhů je také věc potřeb, většinou cca někde mezi 5-10.
Děkuji,
hodiny jsou jedny.
1. Zajímá mě přívody z rozvaděče domu do bytových jednotek? Tahá se to každý okruh od jističe např. k zásuvkám CykyJ3x2,5? nebo jde nějaký hlavní přívod od rozv. do prvního patra bytového domu a někde odtud je to zase jištěno rozvaděčem a pak odtamtud na zvláštní okruhy?
2. Koupelna a wc musí mít i světla přes chránič?
3. zásuvky ve zbylých místnostech musí mít také chránič?
Každá bytová jednotka/patro má svoji podřadnou bytovou rozvodnici, odkud se vedení rozděluje na jednotlivé okruhy. V dnešní době, u nových / rekonstruovaných instalací, musí být naprosto vše připojeno přes proudový chránič. Ideální stav je, aby každý okruh měl sůj chránič, ale to se v praxi většinou příliš nepraktikuje kvůli místu a ceně. Takže postačuje jeden chránič pro jednotku a její instalaci. Každopádně v tomto případě je alespoň vhodné používat jističe, které vypínají i N vodič - zabráni se pak tomu, že kvůli jedné závadě na okruhu by Vám vyhazoval chránič pro celý byt.
jen můj názor - všechny zásuvky za chrániče,kromě ledničky a mražáku. světla koupelna a wc na jeden okruh,za chránič. ostatní světla chce můj revizák za něco,čemu říká chráničojistič. co to je,netuším,rozvaděče mi dělá on. a okruhů na 3 plus jedna dělám kolem patnácti a víc...
Chráničojistič je označení pro produový chránič v kombinaci s jističem o velikosti jednoho modulu. Tedy na první pohled vypadá jako běžný jistič. Každopádně jejich cena je srovnatelná s běžnými chrániči, takže když pak z toho děláte rozvaděč, tak je to pro pěněženku rana. Jediné co ušetříte je místo.
No a právě proto se dělají jističe, keré odepínají i N vodič bonega.cz/...
A hlavní výhoda je ta, že cenově vychází +/- stejně jako obyčejný jistič.
ano,tak nějak mi to říkal...přijde mi to lepší řešení,než všechna světla za jedním chráničem a potmě celý byt...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.