Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oddělení USB – jak se zemí?

Od: medvidek180® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, poradil by mi prosím někdo, jak naložit se zemí (stíněním), jestliže musím oddělit 4xvedení USB. Např při zapnutí web kamer nebo ext. Klávesnic mám veliké rušení do zvukových karet, nejvíce do té, která je na základní desce v počítači. Z vedlejší místnosti. Mám na nich mnoho HUBU a spousty a spousty spotřebičů (mixpulty, zvukové karty, kamerky, mikrofony, ext. HDD a spousty jiných spotřebičů). U hlavní zvukovky mi pomohlo, když jsem vyrobil krabičku, kde jsem přerušil v USB napájení z PC a dal ho z externího adaptéru. Nechal propojená pouze data PLUS A MINUS. To je ale těsně před zvukovou kartou. Teď to musím udělat pro všechny 4 větve (kabely) a NEVÍM JESTLI STAČÍ NECHAT PROPOJENÁ POUZE DATA PLUS a MINUS a nepropojit stínění nebo jak vlastně to stínění do druhé místnosti v kabelech propojit? Může se mi uzavírat přes jednotlivé spotřebiče. Nebo nepomohl by mi kvalitnější zdroj v PC? Na ten ale nemám. Moc děkuji za jakou koli radu. Michal.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anonym0
hodnocení

3x

Prerusit u USB zem a nechat jen PLUS a MINUS je nesmysl. Zem je potrebna pro prenos signalu, takze se zem propojila nekudy jinudy, pokud to funguje. To co hledate je "galvanic isolated USB", ale to stoji penize, ktere nemate. Navic je to vetsinou jen v rychlosti odpovidajici USB1 (12MBps), ne USB2(480MBps).

Odpoved na to jednoducha neni, protoze nikdo nevi jak to vsechno je zapojene, muzete to mit popropojovane do ruznych zasuvek (ruzne faze), misto zemeni se nekde proudy vraci pres stineni atd. Jedine metoda je pokus omyl s pripojovanim/odpojovanim nebo zacit od nuly zapojovat a zjistit, kdy zacne ruseni.

111®
hodnocení

2x

no obvyklý problém neznalých. Stíněnínení podmínkou dobrého přenosu,nevhodně přizeměno více škodí. Platí jedna zásada. Když stínit tak stínění uzemnit na straně zdroje signálu, Na sruhé straně nezemnit. Jinak vznikaí zemní smyčky, kudy tekou různé vyrovnávací proudy a ty způspbí zarušení větší, jak když nestíníš, nebo srínění nezemníš.Ono je třeba si uvdomit že jednotlivá zařízení jsou přizeměná přes rozvody silnoproudu. Další propjení zemění mezi místnostmi vytvoří vlastěně paralelní přizemnění a to je to co je špatně.

hodnocení

2x

Všechny stínění a země ve všech spotřebičích musí být spojeny a přivedeny do jednoho uzlu. Tím, že jste to někde přerušil jste z toho udělal anténu, která bude přijímat veškerý elktrosmog + vše co se do obvodu dostane po síti. Rušení se může šíři galvanickou vazbou, kapacitní vazbou, induktivní vazbou nebo elektromagnetickým zářením (v přímé nebo sekundární vazbě). Pokud to nebude odstíněný, nemá cenu řešit odrušení nebo zdroj rušení,

hodnocení

Dobrý den, já Vám všem moc děkuji, za vysvětlení. (Neumím odpovědět všem najednou). Kupodivu vše co píšete chápu, ale zřejmě jsem mamlas, který to špatně vysvětlil. Pokusím se to zjednodušit na příkladu, který platí pro vše ostatní. Z PC mám přivedený pouze výstup Audio (základní deska) do beden a 1x kabel USB do webkameru nebo přes HUB více webek (pozn. webka je sice jedno ze zařízení, které nemá externí zdroj a není žádnýma audio kabelama už dále propojovaná do systému). Audio je v pořádku do chvíle než spustím nějakou aplikaci pro webku. Pak začne prskání do beden. Je to velice zjednodušeně napsáno, ale toto je princip. Proto nechci využívat zdroj v PC pro žádné napájení USB spotřebičů. Zároveň mi přijde jako nesmysl, abych u všech USB kabelů těsně před zařízením ustřihl koncovku a přiletoval novou, kde nepřipojím stínění. Tím bych sice dosáhl zemění jen na jedné straně u zdroje, ale přijde mi dost divné, takto ošetřit tu hromadu kabelů. Pozn. č.2 - některá audio zažízení, které výrobce dodává už s externím napaječem to nedělají a nebo minimálně. Narozdíl ohd HDD, který externí napaječ má také, ale je připojen klasickým USB kabelem. Zde mi ale jdou pak napájení do sebe - další důvod pro oddělení zdrojů. Co ale hlavně nevím je to, jestli DATA PLUS A MINUS potřebují pro přenos ZEM (stínění), připojené na obou stranách. Moc děkuji, za každou odpověď. M.

anonym0

Castecna odpoved... podle napsaneho "ZEM (stínění)" davate rovnitko mezi ZEM a stineni. Ale kazda vec sluzi k jinemu ucelu i kdyz elektricky je to treba spolecny potencial.

DATA PLUS A MINUS potřebují pro přenos ZEM, tj. ten jeden ze 4 dratu (obvykle cerny) v USB kabelu. ZEM je nutna, pro funkci zarizeni (prenos signalu) a je nutne ji mit pripojenou na obou stranach.

Zjednoduse receno stineni neni pro funkci nutne, podle nazvu odstinuje napr. od ruseni, pokud ruseni neni, tak neni stineni nutne. Aby stineni neprebiralo funkci zemeni, muze se pripojit jen na jedne strane.

Ve vasem popisu mi nesedi to, ze pokud spustite aplikaci, tak zacne neco prskat. To prskani muze byt od datoveho prenosu pres USB, v tom pripade by to mohlo byt prave nekde nedostatecne stineni nebo spatna zeme, ktera misto pres zem USB kabelu vede pres zem audiosignalu.

hodnocení

Moc děkuji. Moc jste mi pomohl. Pokusím se to řešit nějak postupně. Např. spojit všechny webky na jeden Hub a ten na konci mu nepřipojit stínění. Uvidím. Ti praskání dělají vysloveně webky, když je nějaká aplikace zapne. Ještě jednou děkuji. Michal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]