Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč má buck boost měnič 2 trimry?

Od: bokna odpovědí: 16 změna:

zajímá mě proč má buck boost (tedy co napětí může zvýšit i snížit), adaptér 2 trimry, co jsem viděl boost, nebo buck jen, tak má jeden, je to logické, volí se jen cílové napětí.

ale i u buck,boost se volí cílové napětí... K čemu je tam druhý trimr? ebay.com/...

Napadjí mě 2 vysvětlení:

to druhé je buď omezovač proudu

nebo je to tím, že "režim buck,boost", není tak automatický, že stačí výstupní napětí nastavit jen jedním, ale když je napětí menší (režim buck), tak se volí jedním, a kdyz má být výstup vyšší napětí ,tak se volí druhém (pak je ale otázka, jak se zvolí, jestli chci snížit nebo zvýšit)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V popisu je to uvedeno:

Output: 0.8V-28V - jeden trimr
Output current: 0.1A-5A - druhý trimr

Je to zdroj konstantního napětí a proudu.

elekro

Ahoj,

nakousnu starou otázku, abych nemusel zakládat novou. A k čemu je vlastně to omezení proudu dobré a jak se používá?

mkat*
hodnocení

0x

Napr. aby si si mohol postavíť zdroj z menitelný napätím a aj prúdom. Sú prípady pri použití zdroja ,keď potrebuješ nastaviť okrem napätia aj prúd.Možno pri nabíjaní nejakej batérii.Alebo pri skúšaní nejakého zariadenia,kde nemôžeš prekročiť určitý prúd.Výhodné je vymeniť trimre za potenciometre,a získaš pomerne dobrý laboatorny zdroj..

elektro
No prave jsem si koupil menic step up pro stavbu lab. zdroje, ale nevim jestli neni nejaky vadny. Pripojil jsem dve halogenky v serii, abych zdroj vyzkousel a nastavil jsem 24V(proud neomezeny) a pokazdy to spadne na 20V po pripojeni at to nastavim na jakykoliv napeti. Tak nevim?

Kolik watů mají halogenky a kolik je schopen ampér dát zdroj?

elektro
Zdroj(měnič) může dát max 80V 10A. Halogenky jsou jsou 55W. Menič napájenej z Pb aku 12v.
hoststary*

bmbx vám už odpověděl, takže jenom doplním. Zkuste si po zatížení vašeho stabilizovaného buck boost zdroje změřit napětí na sekudnáru transformátoru a samozřejmě i za usměrňovčem na filtru, jestli napětí při zatížení nepadá už tam...

ten měnič nemá transformátor a ta 12V pb baterka je z auta? Kolik má Ah? Tyhle měniče makají velice dobře a z vysokou učinností, ale musí se nakrmit, 55W halogenka si vezme 4.5A měnič mění na 24V. Při 100% učinnosti by ten měnič potřeboval minimálně 9A z baterky...

elektro
Je to tento měnič. Baterka je 12V 7Ah Pb
google.cz/...

Při připojení halogenek bych změřil napětí na baterce, možná už nestačí ;)

elektro
Napětí je v pořádku. Zkusil jsem i normální 15A zdroj pro napájení a nic. Měnič vyměním.

Tak asi to na výměnu bude, ale není tam opravdu nastaveno nějaké omezení proudu? To že to vždy spadne na 20V při jakémkoliv výstupním napětí je silně podezřelé...

elektro
Omezení tam nebude, protože trimr sem vypájel a napevno propojil, takže to asi ne.
(dělalo to i před vypájením)

tak proč kupuješ měnič s omezením proudu, když to pak stejně vyřadíš? A vypájený a propojený trimr neznamená, že to nebude omezovat...

elektro
No proto, protože tak výkonný měnič bez omezení není k mání.
elektro
A ještě bych se teda zeptal, proč by teď měl měnič omezovat, když není co?
No nic uzavřeme otázku, už je to vyřešené, měnič jsem odeslal zpet. Ale díky za rady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]