Nejste přihlášen/a.
Když mám např akumulátor z m x n článků, kde články jsou jednak paralelně, tak i sériově. M je počet objektů (nemusí to být jen články, ale ntice z paralelně spojené články) v sérii a N počet objektů zapojených paralelně (nemusí to být jen jednotlivé články, ale mtice sériově zapojených článků), tak mě zajímá, jaké jsou výhody zapojení, když jsou články nejprve paralelně spojené a to celé v sérii a nebo když jsou spojené sériově a ta zapojena paralelně.
A konfigurace, kde se série i paralely opakují vícekrát než jednou, jsem vynechal, existuje něco takového v praxi?
Výhody a nevýhody se projeví hlavně když nastane nějaká krizová situace (třeba vnitřní zkrat článku - je rozdíl, jestli se při něm uvolní energie jenom z toho jednoho zkratovanéh článku, nebou současně do něj poteče proud z deseti paralelně připojených článků), nebo při dobíjení celé sestavy (v seriích článků mohou být některé rozbalancované a pak hrozí poškození přebíjením).
Proto jsou pro paralelní řazení vhodnější Li-XX a pro seriové Ni-XX, jakmile se řadí Li-XX seriově tak potřebují balancer a pokud Ni-XX paralelně, tak se musí přesně vybírat.
Já to trochu doplním. Při rozbalancování seriově zapojených článků nehrozí jen jejich poškození. Při vybíjení větším proudem, dojde k dřívějšímu vybití toho nejslabšího článku, a ten začne být ostatními články v serii nabíjen ale přepólovaně. A může dojít k výbuchu článku. Všechno je tak trochu magie, záleží na tom, v jaké kondici je ten nejslabší článel, a na tom, kolik energie zůstalo v těch lepších atd. Bohužel, už jsem těch vyhořelých a vybuchlých článků pár viděl. A nepomáhají ani paralelní diody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.