Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v poslední době se mi na mém kompaktu Olympus při fotografování světlého pozadí objevuje v pravém horním rohu čmouha v podobě tmavší lomené čáry. Nezmizela ani po očištění objektivu tyčinkou namočenou v lihu. Jedná se o chybu v čipu, nebo poraďte jak odstranit.
Děkuji
Z.Jindrová
Chlup přímo na snímači, bez rozebrání fotoaparátu většinou neodstranitelné. Pokud máte balónek na vyfukování prachu nebo klystýrový balónek lze použít také, tak při vysunutém objektivu několikrát zkuste fouknout do mezikruží objektivu, někdy to zabere.
bokna:
na tom opravdu není co řešit, je to chloupek. Už jsem jich pár viděl a už jsem jich pár odstraňoval
Se zvětšováním zoomu se bude jevit výraznější, stejně jako s větším zacloněním.
Na malém ohnisku (širším záběru objektivu) a nezaconěném objektivu se téměř ztratí.
Nečistoty v objektivu nejsou nikdy vidět na fotce, když je objektiv hodně šírokoúhlý a zaostří se na makro tak mohou být zřetelné nečistoty na přední čočce.
Díky za radu, máte pravdu pokud používám zoom je to vidět, jinak ne. Jak na to? Do opravny?
Už jsem to psal výše, zkusit vyfoukat balónkem v mezikruží plně vysunutého objektivu pokud nezabere tak jedině servis.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.