Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobíjecí baterie - stárnutí

Od: marcela* odpovědí: 10 změna:

Koupila jsem dobíjecí baterie NiMh, Sony, datum výroby listopad 2014.

Je v nich zbyteček energie, neutáhnou ani navigaci, jen malé rádio, a i to hraje špatně. Předpokládám, že byly přednabité.

Budou ještě fungovat, budou fungovat z poloviny, nebo je mám rovnou vrátit? (Teda pokusit se o to.)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
A zkusila jste je třeba nabít? Přednabité vůbec být nemusely, hlavně dle technologie můžou mít dost velké samovybijeni.
marcela*
hodnocení

Nezkoušela. Jde mi o to, jestli ještě něco vydrží, jestli tam za tu dobu od výroby nedošlo k nějakým chemickým změnám a ted už budou k ničemu.

hodnocení

0x

Je to úžasně jednoduché: U dobíjecích baterií se automaticky předpokládá, že jejich uživatel má k disposici vhodnou nabíječku, kterou je bude udržovat v provozuschopném stavu. K Vašemu problému : existuje přirozený proces samovybíjení a tak určitě články už nemohou svou kapacitu už mít jako nové...

Nabíjet lze řadou různých nabíječek v různých cenách. Pokud chcete mít jistotu, že vždy dobijete správně a na plnou kapacitu, případně sama provedete oživení staršího článku, doporučuji připlatit si a koupit Voltcraft IPC-1L, licence FKtechnics je za rozumnou cenu kolem 700 Kč - a vydrží Vám "na vždy". Když si zvyknete na dobíjecí baterie NiMH, určitě si jich pořídíte více a různých typech do všech přístrojů, které s nimi pracují a poznáte výhody, zejména co se týká ekonomiky provozu a zbavení se starostí s opakovaným nakupování nenabíjecích článků.

Hodně zdaru.

marcela*
hodnocení

Objednala jsem balení po dvou, prý pak nebyly na skladě, nabídli mi balení po 4. Nějak se nemohu zbavit dojmu, že se chtěli zbavit ležáků.

Novou nabíječku bychom také uživili, dík za tip:)

ekr®

Nabíječka je vlastně u nabíjecích baterií samozřejmost, jinak to vlastně postrádá smysl ja píše kolega.Taky jsem měl kdysi různé baterie myšleno nabíjecí tak i normální, třeba do blesku potřebuji takové co mají 1.5 voltu nabíjecí jsou většinou jen 1.2 V, tak proto tyklasiky. Ale z-5 k nabíjecím, doporučil bych koupit tyto, panasonic eneloop mají minimální samovybíjecí proud jsou opravdu kvalitní,postupně jimy nahrazuji staré od jiných výrobců, na netu je toho o bateriích spoustu zkuste si něco přečíst ale ty eneloop mi vyšli na poměr cena kvalita asi nejlepší.

hm*
hodnocení

0x

To jsi je fakt nezkusila nabít? Dřív se udávalo, že se u NiMH samovybíjením ztratí asi 1 % energie denně. Takže po 3 měsících byly vpodstatě prázdné. Dnes by to mělo být lepší a někteří výrobci se holedbají, že už samovybíjení prakticky potlačili. Každopádně u nových NiMH bych použitelné nabití nečekal.

hm:

pokud se jedná o nové akumulátory s potlačeným samovybíjením, tak ty koupíš a mužeš je okamžitě použít. Já už jiné nekupuju.

Tazatelka koupila obyčejné, obyčejné už používat odmítám i kybych je dostával zadarmo.

marcela*
hodnocení

Ještě ne. Jde mi o to, že jsou staré pomalu dva roky, jestli to není na závadu.

hm*

Když přijdeš na reklamaci jen s tím, že jsou vybité, tak tě pošlou pryč. Reklamovat by se daly, kdyby neměly udávanou kapacitu. Ale to se dá zjistit až tím, že se nabijí a případně otestují. Což samozřejmě prakticky nikdo nedělá/neumí. Takže bych je normálně nabil a když ve spotřebiči zhruba vydrží předpokládanou (nebo aspoň dostatečnou) dobu, "jsou v pořádku". Kdyby vydržely výrazně méně, ... je otázka, zda se zabývat reklamací.

hodnocení

0x

Nekupujte jiné, než s potlačeným samovybíjením...třeba ty, ak radí výše, Sanyo Eneloop (objevují se i pod názvem Panasonic Eneloop) ...jsou i od jiných výrobců s jiným označením, ale já osobně mám velmi dobré zkušenosti s výše uvedenými...běžné NiMH s velkou kapacitou, 2000mAh a výše, jsou na dvě věci...měl jsem je ve starším Canonu A95 a druhý den po nabití jsem udělěl tak pět fotek, bez blesku až devět...po výměně za Eneloop jsem ani nevěděl, že tam baterky jsou...tak obrovský rozdíl...a mají výhodu, že po roce skladování, pokud byly nabité, mají cca až 85% jmenovité kapacity ... mohu potvrdit ze zkušenosti...nabíječku používám od Conrada, sice starší typ, ale stačí...je to Charge Manager 2010...objevily se i Eneloop Pro, snášejí rychlonábíjení, dodávají vysoké proudy i za nízkých teplot, avšak počet nabití 500x...nemám a tím nemám vyzkoušeno; může někdo podat informaci z vlastní zkušenosti? odkaz třeba tady http://www.ges.cz/cz/cerna-tuzkova-nabijeci-baterie-aa-panasonic-eneloop-pro-1-2v-2450mah-2500mah-um-3-nh2500-bk-3hcce-GES07603628.html no, a k otázce...tak staré nabíjecí baterie bych nekupoval (a to nevíme ani typ, výrobce, pouze NiMH)... a nabíječka

doplněno 29.07.16 15:33:

Ještě doplním, že dobré zkušenosti mám s nabíječkou, která "umí" jednotlivé články, ne po dva články, ale každý samostatně...u dvou v sérii nikdy nezjistíte, jak na tom jednotlivé články jsou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]