Nejste přihlášen/a.
Zjistil jsem, že jsou ke koupi jednoduché moduly pro nabíjení akumulátorů Li-ion za pár korun, napájené z USB. Nabízí se ale otázka jak spolehlivě připojit akumulátor na výstup tohoto modulu. Univerzální držák jsem nikde nenašel. Přemýšlím o výběru vhodných krokodýlků, ale nevím, nevím.Má s tím někdo zkušenosti nebo nápad?
Děkuji
Ano, rozumím předchozím odpovědím. Špatně jsem definoval otázku: jedná se mi o akumulátory nikoli s drátovými vývody, ale o akumulátory používané ve fotoaparátech, různých radií apod, tedy ve tvaru ploché destičky se třemi připojovacími ploškami kontaktů. Tyto baterie bývají různých velikostí.
Pokud se nanabíjí přímo v přístroji, existují nabíječky s přípravkem, do kterého se akumulátor vloží, ovšem vždy je to limitováno shodnou velikostí akumulátoru. Jde mi o to, nabíjet univerzálně akumulátory Li-ion s přizpůsobitelným upevněním kontaktů.
Děkuji
A jaký akumulátor? Na každý je holder, pokud má drátové vývody tak jen ty krokodýlky, není co zkoumat. ebay.com/...
mikihans:
nabíječka na Li-xx články nic neukončuje, jednoduše nabíjí napětím které je kolem 4,2 V. Plně nabitý článek má 4,2V takže když je plně nabitý a napětí je stejné na obou stranách tak nic nikam neteče. Nbíjení prostě žádnou "automatiku" nemá je to zdroj napětí s omezením proudu. To omezení proudu se uplatňuje jen na začátku nabíjení pokud je článek plně vybitý (nemyslím tím že má nulu, ale kolem 3V), omezí proud na snesitelnou mez pro konkrétní typ článku, článek muže snášet zlomky nebo násobky proudu rovnajícímu se kapacitě. Běžné mají nabijecí proudy menší až rovné kapacitě, modlářské snesou násobky.
Stejný způsob nabíjení je v automobilech, tam taky žádná automatika není, jen stabilní napětí z alternátoru kolem 14,5V a akumulátor se nepřebije.
clayman:
nabíječka je jednoduchá, ale pokud nemá správné napětí tak přebíjí. Musí být s přesností na 0,1V
Já vím jaká je charakteristika nabíjení Li-ion akumulátorů, jen jsem chtěl napsat, že nepřebíjí Což třeba nemůžu říct o nabíječce k jedné čelovce z Aukra, která má výstupní napětí 4,3V a když se zapomene, tak se prostě akumulátor přebije, tak to musím hlídat. Nacpal bych na výstup diodu, ale zatím jsem neobjevil žádnou s prahovým napětím 0,1V
Pokud má baterie 3 kontakty, je k tomu důvod. Většinou je poskládaná (větší kapacita) proto mají různé velikosti = různý nabíjecí proud. Když se jeden článek zahřívá, dojde k poruše, zvětší se proud, elektronika nabíjení omezí případně odpojí. Můžete ji nabít "přilepením" drátků pomocí žvejky ale je to nouzovka. Teče tam nějaká ta ampéra a kontakty se rychle okřešou el. výboji. Navíc, ta baterka když bouchne, je to docela mazec, proto se "univerzální" držáky pro tyto baterie neprodávají (kromě číňana) a nikdo rozumný to nebastlí. Pominu li cenu nabíječky i samotné baterie, uniká mi pointa. Na obrázku je "udělátko" které přesně odpovídá ceně 1 dolaru, nápadem, funkčností i provedením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.