Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šumění zesilovače

Od: petty* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám delší dobu jeden problém a to ze zesilovačem Tesla AZS 223, nevím čím to je, ale když přidávám VOLUME tak v reproduktorech hrozně "šumí" v zesilovači jsem to trošku promazal, myslel jsem že to bude tím protože zesilovač už je poměrně starý, ale je to pořád stejné prosím poraďte mi Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Šum při velkém zesílení může mít několik původů.Za prvé je to vlastní šum tranzistorů na vstupu.Pak to může být rušení ,způsobené špatným zemněním a průnikem okolních rušivých signálů.A nakonec zvlnění zdroje.Úroveň tohoto šumu je hodnocena údajem,nazvaným:odstup užitečného signálu od šumu. Měří se v dB.Pokud je v rozmezí 10% od užitného signálu,dá se mluvit ještě o dobrém zesilovači.U HI-FI třídy tento ODSTUP musí být do 1%.

JABRAKA

petty*
hodnocení

Právě teďkon jsem zkoušel dát balanci reprobeden, jedna reprobedna je úplně v pohodě a duháprávě šumí. V obou reprobednách jsou stejný reproduktory. akorát v jedná nemám výškový reproduktor protože mi přestal hrát. Tak je tam jenom střed, a bass.

jabraka*

Petty:

Odstranit z třípásmové reprosoustavy jeden reproduktor je nerozumné.Všechny jsou zapojeny přes vyhýbku a právě tento zásah může vyvolat i poškození zesilovače.Nebo právě ten šum,protože se zvýší proud do koncového stupně.

JABR

ferda60*
hodnocení

2x

JABR: Ta procenta spíš odpovídají údaji, který se nazývá zkreslení signálu.

Petty, zkus dát balance doprostřed a pak připoj tu "zdravou" reprobednu na jeden a na druhý kanál (postupně). Jestli bude reprodukovaný šum stejný v obou kanálech, nejedná se pravděpodobně o závadu, ale je to normální vlastnost zesilovače.Těžko by byla stejná vada v obou kanálech. Při normální reprodukci tento šum zdánlivě zanikne za užitečným signálem, který bývá vždy silnější.

Právě tím, že se odpojí výškový reproduktor, se zabrání reprodukci vyšších frekvencí, ze kterých se šum nejčastěji skládá a zdánlivě pak jeden kanál méně šumí. Ten reproduktor by bylo potřeba opravit, aby to hrálo dobře.

Šum, který slyšíme na výstupu vzniká z největší části v prvním zesilovacím stupni (na vstupu) zesilovače. Je to proto, že ho další zesilovací stupně ještě zesilují, šum, který vzniká v dalších stupních je zesilován postupně méně a méně. Největší podíl na vzniku šumu mívá polovodičový prvek, šum generují ale i rezistory (odpory).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]