Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhada vazebního kondenzátoru

Od: fatalwir® odpovědí: 15 změna:

Zdravím, hraju si tu několika OZ. Zapojil jsem je jako invertující zesilovače a připojil si na to sluchátka. A teď přemýšlím, jaké by byly ideální vazební kondenzátory na vstupu a výstupu. Teoreticky, čím větší, tím méně nižších kmitočtů mi to ořeže. Na výstup jsem celkem na chuligána hodil 1mF elektrolyty a ty vypadají, že fungují docela dobře, ale na vstupu už tak moc dobře nechodí. Prakticky řečeno, momentálně tam mám 1μF elektrolyty a ty víceméně fungují, ale příjde mi, že bych přecejen chtěl dát ještě o malinko větší. Když jsem tam ale dal moc velké kondenzátory, tak to zdechlo a bylo ticho. Čím to, že příliš velká kapacita, to vyřadí z provozu? Díky.

doplněno 10.07.16 15:09:

Zkusil jsem na tom vstupu 10 μF a to ještě funguje dobře, ale 47 μF už je moc...

Záhada vazebního kondenzátoru

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

takjan*
hodnocení

2x

Na sluchátka mF? Blbost. Stačí desetina. A vstupní stačí tisícina, velký vstupní odpor má OZ. Ten kond velký na vstupu má tak velký zbytkový-polarizační proud, že to celé rozhodí stejnosměrně.

hodnocení

Na ten výstup jsem dal první co mi přišlo pod ruku... Těch 1mF kondíků tu mám dost, takže jsem nechtěl hledat nic jiného.

hodnocení

0x

Na vstupu by stačilo 100 - 200 N keramika - elit než se nabije, i pak jeho zbytkový proud rozhodí napěťové vazby. Schéma je nestandardní - proč R4 je zapojen až za R5? Dále bych kapacitně přizemnil pin 3 IO keramikou 100N - zvýší se zesílení. Výstupní kondenzátor - dle sluchátek - pro 33 Ohm je 1 mF málo

hodnocení

100n keramiku jsem zkoušel a bylo to otřesné. Fujky.

host*
hodnocení

0x

Na co slepé pokusy, když jste ve škole brali vztahy a vzoreček pro výpočet dolního kmitočtu fD = 1/ 2πRC, kde fD je dolní kmitočet pro pokles o 3 dB, R je odpor a C vazební kondenzátor. U výstupu si za R dosadíte impedanci sluchátek, nebo reproduktoru a vyjde vám C ve faradech, což hbitě převedete na používané jednotky mF, µF. Podobně je to u vstupu.

Váš problém s fuj zvukem je asi v přebuzení výstupu. Podle vašeho schématu má váš zesilovač zesílení dané poměrem odporů 33k/3k, což je 10x, a teď záleží na tom, co do vstupu pouštíte. Jestli je to nějakých 200 mV a chcete ho zesílit 10x, budete mít na výstupu 2 V. Ale to jsou jen dohady, nepíšete, jak silný signál chcete zesilovat atd...

hodnocení

Poznám zmrvený zvuk od přebuzení. Tohle nebylo přebuzené, hlasitost jsem si šteloval na PC, kde jsem měl docela nízkou úroveň. V tom problém není. A proč pokusuju? Protože už několikrát se mi stalo, že jsem si to napočítal a stejnak mi to fungovalo úplně jinak, protože jsem zapomněl uvážit někde nějakou vlastnost a nebo prostě přehlédl... A je pro mě prostě mnohem jednodušší sáhnout do kaslíku s kondenzátory a nějaký popadnout, vrazit do nepájivého pole a vyzkoušet to. Za tu chvíli než bych něco napočítal, takhle mám vyzkoušené třeba 3 různé kondenzátory.

host*

Zkuste se podívat jak to máte zapojené, možná že to není úplně správně. Schéma je dobré,, jen v něm chybí filtrační kondenzátor připojený k napájení, dává se a co nejkratšími nožičkami přímo k vývodům IO. Nebo velký elektrolyt asi tak 100 µF a k němu paralelně menší 100 nF.

Podbný sluchátkový zesilovač je například na circuitdiagramworld.com/... a dokonce stereo. I po sestavení na nepájivém kontaktním poli to funguje.

K počítání vás jistě vedou ve škole a teď máte prázdniny. Přesto je to prosté. Použijete vzoreček fD=1/(2.pi.R.C) což v excelu, který asi použijete, napíšete jako fD=1/(2*pi()*R*C) a po dosazení vám pro sluchátky 16 ohmů a vazební kondenzátoru u sluchátkového výstupu 470 µF vyjde dolní mezní kmitočet pro pokles o 3 dB asi 20 Hz, což už asi těžko slyšíte i s nejkvalitějšími sluchákty. Je zbytečné používat ještě větší kapacitu, ivzhledem k dalším vlastnostem kondnzátorů, které tu už popsali předchozí rádci.

Jen pro doplnění, zcela logicky je pro sluchátka 32 ohmů a stejný vazební kondenzátor 470µF dolní mezní kmitočet již jen 10 Hz. Pro dolní kmitočet 20 Hz a sluchátka 32 ohmů by stačil kondenzátor asi poloviční, tedy 220 µF. Jsou to jen jednoduché kupecké počty, to není žádná matematika.

U vstupu asi neodhadnete vstupní impedanci, tak klidně dodržte doporučenou hodntu 4µ7 nebo můžete jít dolů i na 2µ2.

Metoda pokusů s výměnou součástek, experimentování, je velmi rychlá. Musím vás pochválit nejen za experimenty, ale i za to, že se ptáte proč? Kdo se neptá, nic se nedozví. Třeba nám i dál poskytnete vaše zkušenosti z dalších pokusů. Můžete třeba i doplnit údaje o zdroji, jestli čistě náhodou obvod nenapájíte z nějakého adaptéru, který nemá dostatečně vyfiltrované stejnosměrné napětí na výstupu. Případně jakou baterii, jaké napětí, atd. Trochu můžete popsat váš dojem z ošklivého zvuku ještě trochu jinak, když už nemůžete dát do poradny vzorek zvuku.

doplněno 13.07.16 17:47:

oprava: netuším jak se udělal třikrát po sobě chyba v hodnotě kondenzátoru. Má vý v mikrofaradech, tedy 470 µF, nebo 220 µF, nebo 4µ7 tedy 4,7 mikrofaradu nebo 2µ2 což je 2,2 mikrofaradu. Snad se to teď napíše správně.

doplněno 13.07.16 17:50:

Neudělalo se to správně. Prostě to má být hodnota v mikrofaradech. Řecké písmenko mí a velké písmeno F.

Když použiju tabulku pro vložení znaků v místním editoru pro psaní odpovědi, tak je zde řecké písmenko mí napsané jako μ. a hodnoty 470 μF a podobně .Teď to snad bude správně? (před tím jsem to psal jako ALT+0181)

host*

zase se to napsalo špatně, ale snad je to pochopitlné, že kapacita kondenzátoru je v mikrofaradech.

hodnocení

K tomu napájení... mám to dočasně na regulovatelném transformátoru, který má za můstkem obří elektrolyt. Napětí mám 18 V. Těch 50 Hz v tom samozřejmě slyším, ale to je jen dočasně, až to budu stavět na plošňák, tak bych to chtěl napájet 5 V z powerbanky, takže tam dám DC-DC měnič, který bude spínat na nějakých řádově stovkách kHz, aby to co nejmíň rušilo, resp. abych to v tom neslyšel.

host*

Místo jednoho obřího kondenzátoru se dá použít několik s menší kapacitou zapojených paralelně, což se dělá třeba i výkonových zesilovačů, kde je například místo 10 G je pět 2G2 paralelně, apod., ale pro vaše pokusy by bylo jednodušší se zkusit přiblížit katalogovým hodnotám napájení od ±5 až asi ±15V, můžete použít dvě devítivoltové v sérii a třeba i ponechat dělič z rezistorů na druhém vstupu pro vytvoření umělého středu napájení. Z bateriového napájení neuslyšíte síťový brum, ten se může dostat spíš do vstupu spíš nestíněnými přívodními kabely.

Jestli to poběží z 5V z powerbanky si můžete zkust třeba i napájením ze čtyř tužkových (AA) 1,5 V článků, což vám dá 4x1,5=6V. Až vám to nebude fungovat a budete pátrat proč, podíváte se do katalogového listu (datasheet) například na datasheetcatalog.com/... a zjistíte, že je v něm uvedené minimální (a maximální) napájecí napětí

VCC+ Supply voltage min 5 /max 15 V
VCC– Supply voltage min –5 /max –15 V

Což je při symetrickém napájení, dohromady od mínus pěti do plus pěti je to pět plus pět, což je deset volt. Takže z 5 V to asi nepůjde. Ale tím vás nezrazuji od pokusů. Těmi se nejvíc naučíte.

doplněno 14.07.16 14:07:

Teď koukám do datašítu NE5532, SA5532, SE5532, NE5532A, SE5532A
Internally Compensated Dual Low Noise Operational Amplifier The 5532 firmy ON Semiconductor, kde je velký (large) rozsah napájecího napětí od minimálního plus/mínus 3 V až do plus/mínus 20 V (raději to plus/mínus píšu slovně, protože se opět některé znaky nahrazují nesmyslnými písmenky a nejsem si jist, jestli plus/mínus jako alt+177 bude zobrazené správně. Má to být ±3 V až ±20V.

doplněno 14.07.16 16:37:

Malý stereozesilovač na circuitdiagramworld.com/... na který jsem už odkazoval, je napájený obyčejnou malou 9 V baterií, destička s plošným spojem bude podobně velká, i konektory a potenciometrem by se to mohlo vejít do krabičky menší než krabička od mýdla, třeba gme.cz/... nebo podobná. Odběr proudu je velmi malý, takže by mohl stačit i velmi malý zdroj.

hodnocení

To napájení jsem promýšlel. Prostě to tak zkusím a uvidím jestli to bude fungovat. Podle všeho by mělo. Nad 2 9V bateriemi jsem také přemýšlel, to nechám jako záložní možnost.

doplněno 14.07.16 14:24:

K tomu datasheetu... Ten mluví jasně. Nesymetricky by to šlo napájet teoreticky až 44 V.

doplněno 15.07.16 22:53:

Prakticky řečeno, potřebuju si to navrhnout sám. Chci z toho pak udělat maturitní práci. Proto i ten zdroj s měničem chci vymyslet, protože samostatný zesilovač je málo.

Záhada vazebního kondenzátoru #2

jabraka*
hodnocení

0x

Místo vstupního odporu bych zařadil předzesilovač s jedním tranzistorem se zesílením 1 pak si nemusíš dělat starosti s vazebním kondíkem.Vystupní kapacita bývá pak spíše větší i 1M elektrolyt.

JABRAKA

doplněno 14.07.16 19:19:

Tak zvaný emitorový sledovač

takjan*

Keramika je opravdu na vazební kond. silně nevhodná.

host*
hodnocení

0x

Trošku odbočím od záhady vazebního kondenzátoru. Pokud si chcete pohrát s maličkým zesilovačem v pouzdru DIL8 (s 8 nožičkami), zkuste si za pár korun koupit TDA2822M a k tomu dva elektrolytické kondenzátory na výstup (buď na sluchátka nebo i na reproduktory), dva blokovací kondenzátory na vstupy a možná i malé kondenzátory 100n s odporem asi 4j7 pro boucherotův člen na výstupu proti zakmitávání. Případně i tandemový potenciometr na vstup, ale ten je asi zbytečný, ale do vstupů můžete dá paralelně k zemi asi tak 10k odpory, aby tam něco bylo.

Je to mrně jen s maličkým výstupem, ale můžete ho směle napájet i vašimi 5 V z power banky, minimálně mu stačí 3V. Optimální hodnoty opět najdete v datašítu. Již se prý nevyrábí, ale ještě se prodává ze starých zásob.

Odkazy například electronicecircuits.com/...

ges.cz/...

stufinnis.co.uk/...

cdselectronics.com/... (tam vidíte i maličké vazební kondenzátory na vstupu, zde 0,47 mikrofaradu

datasheetspdf.com/... užitečný datasheet, kde najdete všechno potřebné

hodnocení

Díky za tip, ale další zesilovače se mi už nechce objednávat. Rád recykluji zásoby co tu mám. A ty moje ani nejsou v DILu, ale SOP-8. Kromě testování v nepájivém poli už všechno dělám SMT. Je to menší a vypadá to líp, tak jako profesionálněji. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]