Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

HDO zapojení

Od: noisbender123 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Při připojení HDO na cívku stykače a nahození jističe pro bojler mi to vyhodí. Proč to tak je? Zapojené to je takhle - A1 hnědy A2 HDO spínací kontakt 11 je klemovaný s cívkou A1 a kontakt 14 je odvod na bojler je to správně

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A topnou tyč (topení bojleru) spíná stykač - jaký typ? Popište, ať je odpověď úplná...

doplněno 07.07.16 18:28:

Takže fázi máte přivedenou na A1 a současně na kontakt 11 stykače, na A2 je přívod z HDO (je to nulový vodič? HDO je typ...?), ze 14 stykače na bojler? Je topná spirála bojleru v pořádku? Ale předem dejte typ HDO, jestli posílá N nebo třeba jinou "fázi", než máte na A1...

doplněno 07.07.16 18:37:

Tak zkuste změřit obvod při vypnutém jističi, alespoň ohmicky, mezi F a N v zásuvce (jestli tam nemáte zkrat...)

noisbender1
hodnocení

Typ Rélé ( stykače ) je VS116K 230V 1.f

noisbender1
hodnocení

bojelr mám na zásuvku a i při odpojené vydlici mi to vyhodí :) je to starý hliník a posílá mi to fází, dokonce tam má dvě nuly ( HDO) ale obě dvě mi vyhodí na tom hliníku byl popisek HDO a jde mi do toho fáze

noisbender123 @ na tom hliníku byl popisek HDO a jde mi do toho fáze - nějak tomu nerozumím...zkuste to nějak nakreslit a posat ...F, N,...

doplněno 07.07.16 18:51:

tak změřte napětí mezi tím drátem HDO (při nočním proudu) a přívodem na jistič pro bojler - vypadá to, že z HDO přichází fáze a vy máte jinou fázi jako přívod na jistič, dále na A1 a propoj na 11 stykače atd...takže máte pravděpodobně přivedeno 400V na cívku stykače...pokud tomu tak je, budeme vědět po měření...multimetr máte? a alespoň základní vzdělání v elektro?

noisbender1
hodnocení

v rozvaděči byl hliníkový drát na kterém byla páska s popisem HDO a když se zapne noční proud tak mi jde do toho fáze

noisbender1
hodnocení

ano jsem Elektrikář ale toto mě překvapilo nikdy jsem to neviděl když to tak bude a teče mi do toho 400V co s tím?

Některé HDO posílají nulu, některé fázi...pokud tomu tak je, pak na A1je třeba přivést N, na A2 vodič z HDO; na svorku 11 fázi z jističe pro bojler a ze 14 na topení bojleru...toť vše...snad jsem to popsal dobře...každopádně oddělit ovládací obvod od silového na topení...a pak tu je ještě jištění fáze z HDO...ale až potom, až budeme vědět skutečný stav a bude obvod funkční...případně doděláme

doplněno 07.07.16 21:19:

Ješte doplním výše uvedenou odpověď; Některé HDO posílají nulu, některé fázi...je to trochu nepřesné, všechny mají posílat přes svoje relé vodič N, ale někdo si to pravděpodobně u vás upravil...proto jsem radil, jak jsem radil...HDO má má minimálně tři přepínací kontakty - jeden K1 pro přepnutí tarifu elměru, druhý K2 pro zapnutí topení a třetí K3 pro bojler...a podle toho by to mělo být zapojeno... zkusím najít schéma pro přiblížení problému...

doplněno 07.07.16 21:23:

Tady obr. č.7 ah-energy.cz/...

noisbender1
hodnocení

super :) vyzkouším a ozvu se kdyby náhodou. Děkuji mnohokrát za radu :)

noisbender1
hodnocení

HDO nemusí být jištěné? pokud ano tak první HDO na jistič 2A a z toho jističe na cívku?

buď tak nebo lépe nejdřív na jistič 2A, pak na kontakt HDO a následně na cívku stykače...ale to byste musel "projít" stávající zapojení

doplněno 07.07.16 20:58:

Díval jste se na stávající zapojení? Podle mně by tam jištění HDO bude - vetšinou vedle hlavního jističe u elměru..zaplombováno..ale měl byste vyřešit jištění obvodu ovládání stykače...nařazený jistič bude minimálně 10A, ne-li více,,,pokud byste nejistil jističem 2A...cívka stykače to nemusí vydržet, pokud je ještě funkční...po těch zkouškách zapnutí bojleru a vyhazování jističe... ale asi tam i to jištění obvodu ovládání stykače najdete...

noisbender1
hodnocení

a musí být jištěné HDO? zabývám se spíše motory tak si nejsem jist :)

noisbender1
hodnocení

HDO je jištěné :) omlouvám se myslel jsem stykač jestli musí být jištěný :)? někdo říká že nemusí někdo dává 2A skleněnou pojistku :)

noisbender1
hodnocení

dobře :) mě tam vedou dva hliníkové dráty jeden je označený HDO a druhý bez označení a v obou je fáze

hodnocení

0x

Vyhazuje Vám to jistič, nebo chránič? Pokud chránič, tak máte fázi pro stykač připojenou až za chráničem. Ta musí být připojená před chráničem, jinak tento při příchodu impulzu z HDO (většinou nulák mimo chránič) logicky vypadává.

doplněno 08.07.16 15:51:

Ta zásuvka přes chránič je v pořádku. Mimo chránič ale musí jít fáze i nulák pro cívku stykače (obvykle uvnitř rozvaděče).

doplněno 08.07.16 15:54:

Cívku stykače nemůžete mít připojenou na společný jistič se zásuvkou. Právě proto se dává pro stykač samostatný jistič, připojený před chráničem.

noisbender1
hodnocení

mám jistič 16A na zásuvku pro bojler a mám to přes chránič :) odvod z jističe mi jde na cívku a vyhodí mi to chránič

noisbender1
hodnocení

a nejde mi tam HDO(nula) ale fáze

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení hdo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]