Nejste přihlášen/a.
0x
Co vím, tak tlumivky jsou dělané na daný typ trubice, podle tabulek na tlumivkách tam při stejné "watáži"teče různý proud (větší, skoro dvojnásobný), a to DZ nemusí mít ráda...svítit bude, ale jak dlouho? Nejlépe bude koupit odpovídající tlumivku. Něco o tom je zde diskuse.elektrika.cz/...
doplněno 30.06.16 22:04:
@takjan ale proudy budou různé; tlumivka pro DZ - 0,22A a tlumivka pro trubici 0,37A (a to DZ je mnohem "kratší")...i rozdílné lambda...chtělo by to změřit proud DZ s neoriginální tlumivkou...
0x
Pro kompakt ti stačí jen přivést napětí, tj. fázi a pracovní vodič. Tlumivka a standartní zářivka potřebuje startér, kompakt zářivka má startér zabudovaný i s napěťovým členem. Proudový výboji v startéru je pro nažhavení plynů v trubici a tlumivka kompenzuje zpětně vyšší proudy a napětí proti síti, potom je startér mimo provoz a zářivce pak stačí běžné napětí mezi elektrodama pro udržení luminoforu v trubici být svítivým. V současné době se víc používá elektronický startér, běžně k dostání , třeba u veřejného osvětlení by jeho použití bylo neekonomické pro jeho nevýdrž. Dále - není prostředí, kde by se neřešilo zářivkové osvětlení, které pomalu je na ústupu a je nahrazováno jinými, technologicky vyspělejšími světelnými panely, ale mám svůj názor a snad mi jiní dají za pravdu, že obyčejnou žárovku nenahradíš, díky ceně, svítivosti i barevnému spektru, ale ještě stále mě nevychází výkon versus cena, kdy, dle mě cena mnohonásobě převyšuje účinky a strojovou výrobu. Stále mám zato, že ekonomický vstup není úměrný zisku. Obdoba vody, všichni začali šetřit a výsledkem je výše poplatků za vodné a stočné, tož, pojďme do toho co je neekonomické a hlavně nechť zisk zůstane mimo naší republiku.
@dam Tady je sice 11W, ale je to typ DZ, na kterou se ptal tazatel; když toto připojí na 230V bez tlumivky, bude se divit...
doplněno 01.07.16 10:23:
Zářivku nezapojovat přímo na síťové napětí, jedině přes vhodnou tlumivku! Nejlépe k tomu určenou...třeba tato eshop.dencop.cz/...
doplněno 01.07.16 10:26:
A ještě něco o zářivkách vybojky-zarovky.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.