Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlumivka pro kompaktní zářivku

Od: heterak® odpovědí: 4 změna:

Lze použít tlumivku která je určena pro zářivkovou trubici T8 použít jako tlumivku pro dézetku (kompaktní zářivka)?

Na prvním obr.je originál tlumivka pro dézetku na druhém je obr. tlumivky kterou chci použít.

Tlumivka pro kompaktní zářivku
Tlumivka pro kompaktní zářivku #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co vím, tak tlumivky jsou dělané na daný typ trubice, podle tabulek na tlumivkách tam při stejné "watáži"teče různý proud (větší, skoro dvojnásobný), a to DZ nemusí mít ráda...svítit bude, ale jak dlouho? Nejlépe bude koupit odpovídající tlumivku. Něco o tom je zde diskuse.elektrika.cz/...

doplněno 30.06.16 22:04:

@takjan ale proudy budou různé; tlumivka pro DZ - 0,22A a tlumivka pro trubici 0,37A (a to DZ je mnohem "kratší")...i rozdílné lambda...chtělo by to změřit proud DZ s neoriginální tlumivkou...

takjan*

18W ku 18-20W Je to OK

dam®
hodnocení

0x

Pro kompakt ti stačí jen přivést napětí, tj. fázi a pracovní vodič. Tlumivka a standartní zářivka potřebuje startér, kompakt zářivka má startér zabudovaný i s napěťovým členem. Proudový výboji v startéru je pro nažhavení plynů v trubici a tlumivka kompenzuje zpětně vyšší proudy a napětí proti síti, potom je startér mimo provoz a zářivce pak stačí běžné napětí mezi elektrodama pro udržení luminoforu v trubici být svítivým. V současné době se víc používá elektronický startér, běžně k dostání , třeba u veřejného osvětlení by jeho použití bylo neekonomické pro jeho nevýdrž. Dále - není prostředí, kde by se neřešilo zářivkové osvětlení, které pomalu je na ústupu a je nahrazováno jinými, technologicky vyspělejšími světelnými panely, ale mám svůj názor a snad mi jiní dají za pravdu, že obyčejnou žárovku nenahradíš, díky ceně, svítivosti i barevnému spektru, ale ještě stále mě nevychází výkon versus cena, kdy, dle mě cena mnohonásobě převyšuje účinky a strojovou výrobu. Stále mám zato, že ekonomický vstup není úměrný zisku. Obdoba vody, všichni začali šetřit a výsledkem je výše poplatků za vodné a stočné, tož, pojďme do toho co je neekonomické a hlavně nechť zisk zůstane mimo naší republiku.

@dam Tady je sice 11W, ale je to typ DZ, na kterou se ptal tazatel; když toto připojí na 230V bez tlumivky, bude se divit...

doplněno 01.07.16 10:23:

Zářivku nezapojovat přímo na síťové napětí, jedině přes vhodnou tlumivku! Nejlépe k tomu určenou...třeba tato eshop.dencop.cz/...

doplněno 01.07.16 10:26:

A ještě něco o zářivkách vybojky-zarovky.cz/...

Tlumivka pro kompaktní zářivku #3
Tlumivka pro kompaktní zářivku #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]