Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opačný chod mixeru

Od: medvidek180® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, poradil by mi prosím nějaký dobrý člověk, jestli je možné přehozením nějakých drátů v motoru kuchyňského mixeru změnit směr jeho otáček? Moc děkuji. Michal

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud je to motor s kolektorem (s kartáčky, s uhlíky), pak přehozením jejich přívodů mezi sebou...uveďte typ mixéru, snad se dá zjistit typ motoru...běžně se to používá u ručních elektrických vrtaček...

doplněno 28.06.16 12:26:

Ještě doplním - U jednoúčelových komutátorových motorků, které k tomu nejsou uzpůsobeny může dojít při reverzaci k poškození vinutí vyšším proudem, protože konstrukce motoru je upravena pro co možno nejvyšší výkon nebo obrátky daným směrem. V tomto případě se jedná hlavně o motorky napájené střídavým proudem, kde se uplatňují také proudy, které vznikají transformací mezi statory a rotorem. Odsud z diskuse o reverzaci zkraceno.cz/... Dočtete se zde i něco více o problémech s tím spojených...

hodnocení

Mnohokráte děkuji za krásné vysvětlení. Typ mixeru je: ELDOM WRK 120. Já na něj potřebuji (což zdá se půjde) Nádobu z mixéru ETA 0010, která snáší horkou kaši, ale mixér nedostačuje výkonově a zkroutila se mi chladící vrtulka rotoru, kterou budu muset asi nějak nahradit. Mixér Eldom výkonově stačí (500W), ale zase praská nádoba. Každý se ale točí opačně a musel bych shánět levotočivé závitové očko M5 a přebrousit nože na druhou stranu. Změnou otáček ELDOMU by se vše výrazně zjednodušilo. Udělal bych si ho přepínatelný na oba směry. Moc děkuji za odpověď. Michal Kříž

fran56ris*

To je pěkné ale jak to vyřešíš s tou zajišťovací matkou.Každá má jiný závit,tak aby se při zapnutí hned nepovolila vrtulka.Je to obzvlášť u mixéru záhul.

hodnocení

Děkuji, děkuji moc - nebyl by to problém, ale díky téhle otázce jsem pochopil, že by to tak jednoduše nešlo z jiného důvodu - šikmý náběh přenašeče kroutícího momentu z jedné strany - ale to by šlo taky upravit. Takže nic - otáčky zůstanou a snad tady někdo bide mít opačné závitové očko M5 a pak už jen přebrousím nože. Děkuji - nebudu měnit otáčky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]