Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Někdy koncem r. 2014 jsem se účastnil výběrového řízení na pracovní pozici v IT dohledu České pošty, s.p. Součástí vstupní procedury byl znalostní test, v němž mj. byla otázka, jak může extrémně vysoká a extrémně nízká vlhkost vzduchu ohrozit výpočetní techniku (elektronická zařízení).
Nebyl jsem jediný, kdo rizika extrémně nízké vlhkosti neznal. Po odevzdání elaborátů se na správnou odpověď někdo z mých konkurentů zeptal, a věc byla vysvětlena, takže vím, že chyták to nebyl, ale tento výklad jsem nepochopil (a slova si nezapamatoval).
Ohledně této problematiky jsem se snažil se vzdělat z internetových zdrojů, ale všude jsem v souvislosti s elektronikou a vlhkostí vzduchu narazil jen na skloňování příliš vysokých hodnot relativní vlhkosti; kromě kondenzace vody jsem na jedné stránce četl i o oxidaci, ovšem o té bylo tamtéž napsáno, že se projevuje výhradně při normální nebo zvýšené vlhkosti.
Děkuji.
Upřímně nevím. Mě se líbila Vaše otázka a samotného mě zajímalo jak nízká vlhkost může poškodit elektroniku a pak mě překvapilo, že by google neznal odpověď... A znal...
Děkuji.
Že jsem tak smělý, ještě se zeptám: Proč pravděpodobnost výskytu elektrostatického roste s klesající vlhkostí vzduchu?
Z Wikipedie (článek Statická elektřina): "Statický náboj vzniká hojně v zimních měsících (nízká vlhkost). Je to proto, že některé materiály jsou schopny absorbovat vlhkost (vodu) ze vzduchu do sebe, a tím se stávají více vodivými." Z toho podle mě plyne, že je to přesně opačně (elektrostatický výboj je tím pravděpodobnější, čím je vlhkost vyšší). Ještě by to mohlo být tak, že ta nízká vlhkost nastane tím, že ji elektronika absorbuje, ale to se mi nezdá kompatibilní s významem toho Vámi citovaného odstavce (byl by to pouze zvláštní případ).
Právě ta vyšší vodivost vlhkého vzduchu i navlhlých materiálů způsobuje že statický náboj vůbec nevznikne, vlhkost svojí vodivostí náboj vybíjí už v úplném počátku možného vzniku náboje.
Nějaké samovolné výboje při velkém suchu jsou prakticky vyloučené, kromě toho, když by byl v okolí nějaký další elektrický náboj (na př bouřka, jiné el.zařízení a pod), nebo přímým dotykem osoby, která má na sobě el. náboj (stačí se zavrtět na židli). Daleko nebezpečnější je vlhkost (i velmi malá), která způsobí korozi a následné poškození (na př přerušení tenkých plošných spojů atd). Proto se o nebezpečí suchem prakticky nemluvi a hlídá se hlavně vlhkost.
Při extrémně nízké relativní vjhkosti mohou být poškozeny elektrolytické kondenzátory vyschnutím elektrolytu.Totéž se může stát u akumulátorů.
JABRAKA
"Při extrémně nízké relativní vjhkosti mohou být poškozeny elektrolytické kondenzátory vyschnutím elektrolytu"
To jste ted vymyslel nebo na to existuje nejaky parametr/mereni nebo cokoliv cim by jste to podporil?
Jen tak letmo jsem zkousel najit vliv vlhkosti a prvni tri velci vyrobci elektrolytu omezuji vlhkost prostredi u elektrolytu pouze shora, zadna spodni mez se neudava.
V praxi jsem se s problémy s nízkou vlhkostí nesetkal, jen ve firmě-tiskárna, kde byly problémy se statikou. Do ní jsem dodával zvlčovače vzduchu. Vlhkost má velký vliv na statiku - naše firma všechny měřící, kontrolní zařízení v silech na sypké materiály vše pečlivě zemnila - jinak až několikacentimetrovém výboje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.