Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak často mazat elektromotor

Od: kina* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, měl bych prosbu. Kamarád by potřeboval poradit, jak často mám mazat elektromotor ve vzduchotechnice.

Jedná se o motor Typ: F 180L-4, 380/440, 22./23.5 a kamaráda by zajímalo, jak často se má motor domazat maznicemi? Je nějaké doporučení výrobce, jak často se má motor mazet? Prý, když se motor přemaže, tak může dojít ke zkratu a poškození vinutí.

P.S. A to jsem si pořád myslel, že kdo maže ten jede. :)

Předem děkuji za rady Kina.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podívejte na stránku 1/39 zkraceno.cz/... tam je pár informací o mazání ložisek motorů. Ten typ motoru, vámi uváděný, se mi nezdá...dejte případně foto štítku motoru, pokud chcete více informací ohledně mazání. Písmeno "F"- třída izolace, 180L - výška hřídele, 380/440 - napájecí napětí ve Voltech, 22/23,5 proud v Ampérech?, nebo výkon v kW? Znaky jsou na přeskáčku...Taky nepíšete nic o provozování motoru, pouze vzduchotechnika (ventilátor? nebo motor chladícího kompresoru?)

doplněno 20.06.16 19:39:

Elektromotory na důležitém průmyslovém zařízení se mažou 1x týdně, pokud mají z výroby namontovány mazničky. U motorů, kde mazničky nejsou, se preventivně kontrolují ložiska a mění tuková náplň jednou za rok až rok a půl (podle odstávek zařízení). Některé firmy požadují každoroční výměnu ložisek motorů u zařízení, které je důležité pro výrobu...tyto motory jedou skoro nepřetržitě po celý rok. U vašeho známého je nejvhodnější postupovat podle doporučení výrobce motoru...pokud doporučení výrobce pro dané zařízení není, pak dle všeobecných pro motory...

kina*
hodnocení

Pokusím se od kamaráda zjistit více.

zajixxx*
hodnocení

2x

Hlavně s citem, cca 1- za 2 měsíce, dle velikosti ložisek. Ono přemazané ložisko taky není nic moc.

111®
hodnocení

0x

co jsou tam za maznice? Štauferky nebo maznice pro tlakové mazání?

doplněno 20.06.16 16:11:

vypadá to že maznice nemá..

kina*
hodnocení

Pokusím se zjistit.

jabraka*
hodnocení

0x

Moderní motory jsou obvykle vybaveny samomaznými ložisky,nebo jsou ložiska naplněna mazivem a zavíčkována.Jejich životnost je pak až extrémní.

hodnocení

0x

Mám doma vodárňu Sigma a už 42 rokov asynchronný trojfázový motor tam nebol mazaný a keď opravujem čerpadlo,tak som nikdy nezistil drhnutie ložísk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]