Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamena ISO

Od: hrosik* odpovědí: 30 změna:

Dobry den,

chtela bych si nadelit k Vanocum lepsi fotak (doted jsem mela obycejny kompakt). Predstavovala bych si kompakt s pridavnym objektivem. Po selekci jsem vybrala Sony NEX-F3, odpovida cenove i parametrove (alespon do te miry, co dokazu posoudit).

Ve fotografovani jsem uplny amater, casto se zminuje nastaveni ISO. Vubec nevim co to je, a jake nastaveni je dobre za jakych podminek.

Budu moc vdecna, kdyz mi to nekdo vysvetli. Diky :)

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobry den,

ISO je nastavena citlivost digitalniho cipu. Souvysi to se sumem na fotografii. Cim vetsi ISO, tim to zvladne fotit v horsich svetelnych podminkach, ale se zhorsenim obrazu (ISO 800 a vyse)

Zde je k tomu clanek vysvetleny urcite lepe, nez ma amaterska interpretace:

fotografie.sspol.cz/...

Dobrá rada.

ISO je v podstatě označení citlivosti. Kdysi, při klasických filmech se označovala ve stupních, třeba ISO, ČSN, nebo DIN a nebo ASA.

Jak si pamatuji, třeba ve stupních DIN nebo ČSN byla hodnota o tři stupně vyšší jako dvojnásobná citlivost. Takže se používaly filmy citlivosti třeba 21 nebo 15 a nebo 30 DIN. To znamenalo, že film citlivosti 30 DIN byl třikrát citlivější než film 21 DIN, ale zase o to víc zrnitější.

Tentýž postup se dá užít i při digitálním fotografování. A dá se to i otestovat, když si nějakou tmavší scénu nafotografuješ s různým nastavením ISO a porovnáš jednotlivé snímky na monitoru. Ale v nějaké amatérské praxi to zase tak fatální věc není.

hodnocení

3x

ISO je zkratka International Organization of Standardization je to stejně jako u nás ČSN (česká státní norma) DIN (deutche industry norme) ASA (americká norma), všechny tyto zkratky se používají u označení citlivosti filmu a přeneseně se začaly používat u digitálních fotoaparátů k označení citlivosti snímacího čipu (s tím že už se používá jenom ISO). Stejně jako u filmu tak i u čipu umožňuje větší hodnota ISO fotit v horších světelných podmínkách (méně světla), ale stejně jako u filmů je tato možnost vykoupena horším zobrazením - u filmu větší zrnitostí obrazu u digitálního fotoaparátu větším šumem. Do jaké míry je to horší je dáno u digitálních foťáků jejich konstrukcí (velikost snímacího prvku obrazu, kvalita softwarového odšumování)

Ano, skvěle řečeno, líp, než jsem to sesmolil já.*palec*

hodnocení

1x

Co je to ISO Vám "dakon" napsal.

Sony NEX je velmi slušná řada fotoaparátů, ale není mi zcela jasné, co jako "úplný amatér" neznající základy fotografování s ním

budete dělat.

A otázka také je jestli Vás svou "velikostí" a absencí ultrazoomu nebude spíše obtěžovat, než aby byl pro Váš účel užitečný..

Martin má (jako vždy:)) pravdu. Úplný amatér bez základů by měl začínat trochu jednoduššími typy. To že budeš oslňovat okolí nějakým blýskajícím se zázrakem, ještě neznamená, že jsi extra fotograf.

Už se tu několikrát probíralo tohle téma a už po několikáté doporučuji začít nějakým malým kompaktem, osahat si všechna nastavení, přečíst si nějakou literaturu a pak postupovat dál. Nakonec zjistíš, že se taháš se strojem, který dělá stejné snímky, má spoustu nastavení, kterým nerozumíš a nevyužiješ je a jsou i pro amatéra zbytečné

hrosik*
hodnocení

Kdybych chtela oslnovat malym zazrakem, tak si poridim neco jinyho. Napsala jsem, ze jsem amater, a ne ze jsem extra fotograf, takze nechapu proc tohle rikate.

Kazdy nejak zacinal.

Ano, máte pravdu, že každý nějak začínal. Třeba já jsem před milionem let začínal s fotoaparátem značky Pionýr, stál šedesát korun a nedal jsem na něj dopustit, tam začaly ty opravdové základy.

Pokud chcete začínat, je to chvályhodné. Ale přece si někdo, kdo odchází třeba s čerstvým řidičákem, nekoupí Ferrari. Naučit jezdit se má třeba s Favoritem...

Pořád si stojím za svým názorem, že jako ve všem, má každý začínat od začátku. Klidně si kupte, na co máte finance a co se vám líbí. Ale už to, jak píše Martin, že návod má přes dvěstě stran, znamená, že to nebude žádná legrace. A tam opravdu zjistíte hlavně to, kde se nastavuje režim "auto" a budete dělat v něm, protože vás třeba budou obtěžovat jiná nastavení.

Třeba jste výjimka, ale tohle už jsem povídat několika začátečníkům.

jerrymungo:

tvé přirovnání není zrovna moc dobré, dnešní kompakty moc nedovolují zásahovat do vlastního focení, proto je volba fotoaparátu jako je Sony NEX pro učení fotografických základů dobrou volbou i když je cenově přirovnatelný k ferrari a ne k favoritu. Až navrhneš foťák který by byl přirovnatelný k "favoritu" tak bude jedině dobře, ale to by tazatelka musela koupit nějaký starý krám a to bych jí nedoporučoval. Pokud se něco porouchá na favoritu, tak jej kdokoliv pořád může zprovoznit, rozbitý starý digitál ti nedá dohromady nikdo a dnešní spotřební elektronika není zrovna trvanlivá ;)

doplněno 14.12.12 12:21:

a ještě k citlivosti - film 30DIN byl 8x citlivější než 21DIN -

21DIN - 24DIN - 27DIN 30 DIN

100ISO - 200ISO(2x než 100)- 400ISO(2x než 200 čili 4x než 100) 800ISO(2x než 400 čili 8x než 100)

jestli se nepletu tak DIN a ISO (ASA, GOST) se shodovali někde na 12

12DIN=12ASA

15DIN=25ASA

18DIN=50ASA

21DIN= 100ASA

atd...

Opravdu, máš pravdu, nějak už zapomínám... tam vlastně ta citlivost rostla v násobcích, dvakrát, čtyřikrát, osmkrát...

Ano, to bylo u DIN a ČSN- o tři čísla víc-dvojnásobná citlivost, ale u ASA to číslo rostlo násobně. Hodně hluboko to bylo v hlavě uložené...*zed*

Možná jsem se nevyjádřil dost srozumitelně ve výběru fotoaparátů. Já nemám nic proti tomu, pořídit si přístroj téhle kvality a ceny. Ale i třeba superzoomy mají spousty možností manuálního nastavení, ale to je samozřejmě věc názoru. Nemyslím na koupi nějakého starého krámu, ale spíš na přístroj, kde existuje i možnost manuálu a je jednodušší na pochopení práce s ním. Nicméně samozřejmě přeji spoustu radosti s fotoaparátem Sony.

Ale pořád říkám, že není důležitý ten přístroj, ale prst a hlava, která ten prst ovládá.

Ano, ultrzoomové foťáčky mají manuální nastavení, bohužel mívají hodně malý rozsah nastavení clony a o hrátkách s hloubkou ostrosti taky nemůže být moc řeč a to vše k učení opravdových základů focení patří. To je lepší se naučit fotit s filmovou klasikou byť na urovni fotoaparátu Smena, Pionýr, nebo nějaké obyčejné zrcadlovky bez automatiky Zenit, Praktica MTL,TTL, nebo Flexaret ;)

Ale to opravdu není tak špatný nápad, je pravda, že já jsem skrz Zenity a Praktiky prohnal pěknou hromadu filmů a opravdu mi to dalo hodně. Myslím, že filmy jsou ještě k sehnání...

Tam se muselo nad každým snímkem přemýšlet, odhadovat hloubku ostrosti, nastavovat clonu a čas pomocí oka nebo expozimetru. A taky, šestatřicet snímků na filmu nutilo člověka šetřit a uvažovat.

Tož já pořád říkám "rozeným" digitálistům:

"Za každé zmáčknutí spouště si do prasátka dejte 10Kč...a za rok (často i dříve) máte peníze na profi výbavu"..

Na celodenní focení svatby jsem bral cca 10 roliček filmu...a zpravidla vyfotil 8 roliček..

Na týdenní dovolenou mi stačilo cca 5 filmů..

I když dnes fotím s DSLR pořád při každém zmáčknutí to beru jako kdyby mne to stálo 10Kč, mám to tak nějak zafixované..

Přesně tak, člověk si každý snímek musel rozmyslet, aby zbytečně nevyplácal film a pak to co mě bavilo snad nejvíc ta zvědavost jak to vyjšlo, když jsem vyndaval film z vyvolávacího tanku :D

To je přesně ono. Když jsme museli počítat, co stojí film, chemikálie, papíry, museli jsme si všechno pořádně rozmyslet. A pak jsme se zavírali do komor, koupelen a sklepů...:)

Taky mně zbyla ta vlastnost, že zbytečně necvakám jeden za druhým, i když mne trochu děsí, že mám na kartě možnost osmi tisíc snímků. I já měl na dovolenou pět filmů, takže sto osmdesát obrázků. A tak jsem nedělal desítky pitvořících se obličejů na pláži...

hrosik*
hodnocení

Tak to nevim, jestli me to bude obtezovat. Pristroj jsem volila jako alternativu mezi kompaktem a zrcadlovkou. Chtela bych fotografovani lepe porozumet, ale tak nejak primerene, zadnej profesional ze me nebude a ani na to neaspiruju.

Dle recenzi jsem videla, ze s fotakem pracuji i amateri bez problemu. Jestli jste fotograf pokrocily, nebo profesional, tak co by jste mi teda doporucil? Nebo co vidite za problem v tom modelu, ktery jsem vybrala? :)

Ten fotoaparát je opravdu dobrý...v tom není problém.

A pokud se opravdu CHCETE a BUDETE učit, pak je to dobrá volba..

Jen já osobně mám zkušenosti že původní nadšení brzo skončí zase u cvakání na "zelenou automatiku"...

Pokud to nebude Váš případ, pak Vám fandím..

martincakl:

tak nevím zdali lze "závidět" , jak do každého vidíte *haha*

bmbx:

Ne...věštec nejsem a nebudu..

Ale koukám...a vidím kolem sebe..

Před dvěma dny...besídka v MŠ...od dveří koukám na paní...s DSLR..Hádejte co tam měla nastaveno? Mohl jsem se vsadit ještě

než jsem se přesvědčil..Ano..."zelený režim"..

Srpen..náměstí v Telči..polední slunce, obloha bez mráčku..Pán s DSLR Nikon D300s na krku..vyskakuje interní blesk a pán fotí

domy na druhé straně náměstí..

Jen se koukám kolem sebe...

Jo - v dnešní době je většina majitelů DSLR taková, protože si ten foťák mkoupili jen na efekt ;), ale ten kdo si mezi foťáky vybere NEX tak má zjevně jiné umysly - na pohled to není zrcadlovka *smich*

Určitě (snad) má jiné umysly...

Já jen ten dotaz na ISO...a fotoaparát za skoro 10tis..

Ale jinak slečně (či paní) fandím, pokud do tajů fotografie chce proniknout..

Opravdu nic proti..

Mimo to, návod k NEX-F3 je hezké čtení na první měsíce roku 2013..má 207 stran:)

Pokud chcete proniknout do tajů fotografie a nejen "cvakat" na plnou automatiku, tak je to pro vás jediná volba a obtěžovat vás to nebude...

hodnocení

0x

Já fotil i podle GOST (DIN) - sorry *hi* PS: BMBXovi na Sony nesahat, na provinilce přijde tsunami :)

Citlivost dle GOST byla totožná s ASA a dnešním ISO, určení DIN bylo totožné z ČSN.

Kdo jednou pozná jak se ovládají a jak foti foťáky SONY nechce nic jiného :D To, že to byla první firma na světě, která uvedla na trh digtální foťák v roce 1981 je prostě vidět ;)

Ano, sedmnáct, nebo jedenadvacet dinů, že? Už historie.

Ale já se ani slůvkem nějak hanlivě nevyjádřil o Sony... I když Sony občas taky sáhnul vedle, třeba s Mavicou nebo s Betamaxem... Aj a teď abych šel do hor, kam tsunami nevystoupí...*uf*

No Mavica byl první digitální fotoaparát na světě a byl omezen v té době existujícími paměťovými médii a podle toho se pak dál vyvíjel, BETA nebylo sáhnutí vedle, spíš byla natolik kvalitní, že se nechytla pro domácí použití, ale jen u profíků. Pokud se nad tím zamyslíme, tak nenajdeme žádnou slepou uličku, spíš udání směru a ohledně toho má Sony prsty snad úplně ve všem, ostatní se jen opičí. Moho věcí bylo a je zbytečně kvalitních a to lidi nechtějí i když si to myslí ;)

bmbx:
Kdyby neexistovala jista firma jmenem Minolta, tak toho Sony o fotoaparatech dnes vi asi tolik, jako ja o vcelach..
A neni to ani tak davno, co firma Sony neumela udelat ani slusny zesilovac ani reproduktor..
Co se jim musi nechat je fakt, ze maji slusny marketing, takze sve nemale nedostatky dokazi obratne zamaskovat a laikum zatajit.

No, pokud vím tak v 1981 roce, žádnou Minoltu ke svým fotoaparátům nepotřebovala ;), a její současné DSLR, SLT, mají z Minolty pramálo (v podstatě převzali jen bajonet :D) a principiálně se blíží té Mavice. Ostatně i základ digifotoaparátů - snímací čip má většina osttních firm od fy Sony. Naopak je všeobecně známé, že marketing zrovna moc dobrý nemají, neboť třeba ten BETAMAX by svou kvalitou určitě VHS vyltačil nebýt špatného marketingu atd. atd... A co je to "nedavno" co neuměli udělat pořádný reproduktor a zesilovač? *haha* To nedávno bylo asi v dobách krystalky? :D

Ano jsem zastáncem Sony, ale historie elektroniky a jejich převratná řešení v jejích mnoha odvětvích mi dávají za pravdu.

HiFi Sony neumela jeste pred 12 lety..ano, CD prehravace a tunery mela dobre, ale zesilovace az od rady ES..a reproduktory tehdy ani v ES rade nic moc..a pritom cenove rada ES byla hodne vysoko.
doplněno 15.12.12 11:58: P.S.: mel jsem Sony sestavu doma..ovsem HiFi to bylo jen podle katalogu..jinak to s HiFi mnoho spolecneho nemelo.Ale jak rikam, CD prehravace super..i tunery, vcetne tech levnych.Zesilovace az tak od 30tis vyse.., u jinych firem clovek nemusel jit tak vysoko.
Priznavam ze jak je na tom Sony v HiFi dnes nevim, treba uz maji ty mouchy vychytane..ale dlouho jsem na jejich komponentech nic nelsysel.

No, cenově vysoko mají kde co...

doplněno 15.12.12 12:24:

Nebudu se přít, já taky netvrdím, že mají všechno parametrově nejlepší, spíš že hlavně oni přicházejí s revolučními řešními. A já rozhodně nepatřím mezi ty co chtějí jen tu nejlepší parametrovou kvalitu, jsou i jiná kritéria *smich*.

Rozhodně bych si nekupoval špičkové Hi-Fi, pokud bych neměl v domě dokonale vytlumenou akusticky čistou místnost, jinak je to docela zbytečnost se hnát za super parametry - a tak je to se vším ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]