Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehrávání kazety

Od: rebis odpovědí: 36 změna:
Zdravím. - Potřeboval bych poradit ohledně MC kazety. - - Přehrávám si ve walkmanu, nebo kateťáku 1 kazetu MC. A najednou se mě při navíjení pásky v té cívce BOULÍ PÁSKA A JAK SE ČÍM DÁL VÍC PLNÍ až skoro do úplného přehrání 1 strany kazety, tak to už neutáhne kazeťák, nebo Walkman a vypíná to. Cívka s tou naboulenou páskou to neutáhne! - prosím dá se to nějak opravit? Myslím ta vyboulená páska, aby byla zase rovná a nezasekávalo se přehrávání té kazety, aby se páska zase navíjela normálně hezky kulatě? Musí se ta kazeta nějak rozebrat? Děkuji za radu. PETR

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pravdepodobne je už opotrebovaný gumový prevod na natáčanie kazety,páska ide cez hlavu konštatnou rýchlosťou pomocou gumového kolieska a hriadeľky,kde páska ide medzi nimi a navíjanie je pri prehrávaní premenlivé.Ak je páska na začiatku prehrávania,tak ide rychlejšie a postupom času sa spomaľuje cez trecí prevod.Niektoré kazety sa dajú rozkrutkovať a niektoré len nasilu rozlepiť.To,že sa páska zastaví je vlastne funkcia vypnutia pásku na konci kazety.Ak sa páska na hlave napne,tak zatlačí na tlakový kontakt a vypne to celé.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, použijete dvě (dřevěné) tužky, které zastrčíte do otvorů v kazetě. Jednu držíte pevně a tou druhou budete opatrně otáčet a pásku navíjet - a dotáhnete. On ten pásek bude v kazetě uvolněný, tak se musí dotáhnout (ovšem, nepřetrhnout). Zdravím!

doplněno 19.06.16 15:35:

rebis - Vám přeci nic nebrání v tom, obě rady vyzkoušet - navíjet na tužkách i klepnout kazetou.

Používal jsem kazety léta, uvolněné jsem dotahovat, na vysloveně vyboulenou si nevzpomínám.

Pokud jsou na té kazetě šroubky, tak je trochu povolte a tím se cívky uvolní (pokud se třou o "dekl").

Ten pásek může být uvolněný nebo také pomačkaný. A celkově to může být kazeta nekvalitní nebo dosluhuje.

doplněno 19.06.16 20:07:

rebis - já mám z Vaší otázky dojem, že máte v celé domácnosti pouze jednu kazetu.

Protože, pokud je problém v přístroji, tak to bude dělat více kazet (možná všechny).

rebis
hodnocení

Děkuji moc za odpověď. - - - - Nevím, jestli jsem se dobře vyjádřil jak to myslím s tou páskou v kazetě ( tím zadrháváním)?. - - - Chtěl jsem říci, že je VYBOULENÁ už ta NAVINUTÁ PÁSKA na té cívce! Myslím tím, že už skoro dohrává první strana té kazety ( zbylé asi 2 písničky do konce kazety ( 1 strany, buď A, nebo B ) a ty 2 zbylé písničky , tam se točí rychle už zbylá páska ( kde jsou ty zbylé 2 písně, nebo 1 a 1/2 písně ) už jen kousek pásky do konce prázdné cívky TO JE JEDNA STRANA ( ta je v pořádku). No a mě jde o tu DRUHOU STRANU, kde už je právě NAVINUTÁ CELÁ TA PÁSKA NA TÉ DRUHÉ CÍVCE ( která dokončuje přehrání té 1 strany kazety ), A TA SE PRÁVĚ HROZNĚ BOULÍ, právě jak píšu ta už NAVINUTÁ PÁSKA, místo, aby byla krásně kulatá na té cívečce, tak je VYBOULENÁ, a tím to neutáhne to přehrát tu kazetu úplně do konce a vypíná se kazeťák, nebo walkman. ---------- takže TAKTO TO MYSLÍM! - - Takže děkuju eště jednou za odpověď od BENA, ale nevím jestli ta odpověď od Bena je "správná"? Kdyžtak může se ještě někdo přidat, aby mě poradil... Děkuji

jabraka*
hodnocení

0x

Vždy se má řešit příčina a ne následek.Nestejnoměrné navíjení pásky při přehrávání má různé důvody,vesměs špatným vedením pásky případně převíjecí kladky.Pokud mám už kazetu,kde je cívka rozházená,řeším to tak,že kazetou naplocho klepnu na stůl,cívka se uvolní a lze přehrát bez tření.

JABRAKA

rebis
hodnocení

Jambra a ben - - - Tak to mám každou jinou odpověď. ted co je z toho pravda?

rebis
hodnocení

PRÁVĚ, ŽE JE VYBOULENÁ ( ŠPATNÁ) JAK CÍVKA, TAK I NA TÉ CÍVCE VYBOULENÁ UŽ NAVINUTÁ PÁSKA. takže pan BEN mě asi špatně pochopil? ... nevím, případně se omlouvám Benovi, jestli ta jeho rada byla přeci jen správná.

Obě metody se používali (sklepání nebo převinutí tužkou), jde taky o to zdali je vyboulená na výšku, nebo po obvodu. Každopádně bude něco v nepořádku s walkmanem, z 99% to bývá nevhodný tah na navíjené cívce. Velký způsobuje podrhávání pasku pod gumovou hnací kladkou a pásek se příčně vlní, pak se cívka vyboulí příčně nebo jinak řečeno na výšku, pokud je malý tah tak pásek se na navíjené cívce dostatečně neutahuje a jak je volný tak se tímto zpusobem vyboulí samovolně při nošení walkmana nebo samotné kazety, nebo se vyboulí po obvodu. Nejhorší co se stane při nedostatečném tahu, že se navíjená cívka zastaví a pasek se začne štosovat u hnací gumové kladky, to pak končí zmačkáním, v horším případě přetržením pásku.

rebis
hodnocení

bmbx - přesně je to tak jak píšete " z 99% je to ten NEVHODNÝ TAH NA NAVÍJENÉ CÍVCE - podrhávání pásku pod gumovou hnací kladkou a pásek se příčně vlní., cívka se vyboulí! - PŘESNĚ TAKTO, jak mě to píšete. - - Takže jak mě přesně poradíte, abych to co nejlíp opravil? Těmi tužkami, nebo mám klepnout o ten stůl?, Nebo eště nějaký 3 způsob? Díky.

Tužka a převíjení nebo sklepnutí kazety je jen odstrnění následku, ne příčiny. Příčina se musí odstranit rozebráním walkmana a seřízení tahu.

To Jabraka. Přesněji přítlačné, nebo tónové kladky místo převíjecí. Je opotřebovaná, poté pásek hrne do stran.

nikdo*
hodnocení

0x

Tohle nerovnoměrné navíjení pásky, může taky dělat znečištěná pohonná hřídelka která pohání pásek. Je to ta slabá hřídelka proti gumové pohyblivé kladce. Časem se na hřídelku "nabalí" nečistoty z pásky a hřídelka nepodává pásku rovnoměrně. U levnějších kazetáků, kdy nebyly dobře vyřešené brzdy navíjení to pak dělalo paseku. Koukněte, jestli na ní není hnědý nános prachu. Musí být stříbrná, hladká po celém obvodu. Stejně tak to může být nerovnoměrně sjetá, nebo otlačená ta gumová kladka.

rebis
hodnocení

Děkuji za vaše všechny reakce! - - Jenom ještě dodám, že ohledně WALKMANA, že ten mám v naprostém pořádku! - - Jak tady někdo mě píše, že mám teřba i špatný walkman, tak to ne ten je v pohodě, jelikož jsem poslouchal v Ňom i jinou kazetu a to krásně hrálo bez jakéhokoliv zasekání. - Takže tato debata je o té mé tamté špatné kazetě ( ta špatná páska a kladka atd.)

rebis
hodnocení

Ještě jsem zapoměl dodat, že ta špatná KAZETA o které se bavíme je 120 ( cítka) značky UR Maxell. Myslím tím 120 minut obě strany.

Tak jsem doma *smich*

120 minutové kazety se používali hodně zřídka, nejen že jich moc výrobců nevyrábělo, ale hlavně kvůli tomu, že mají extrémně tenký pásek (aby se tam vůbec vešel) a ten prostě hodně zlobí, tím jak je tenký tak se vlní příčně sám od sebe.

Na používání těchto kazet musí mechanika kazetového magnetofonu / walkmana chodit jak švýcarské hodinky a i tak to není úplně ono.

No ano...

A je to opět o tom, že tazatel zapoměl velmi PODSTATNÉ informace uvést hned zpočátku...

Dotaz mohl být vyřešen hned v první odpovědi.

111®
hodnocení

0x

no pokud to vyboulení je napříč páskou nějak takhle ), tak je velký tah unašeče navíjecí strany kazety. pokud je to vyboulené tak že je návin někde utaženější a jinde volnější, pak ten unašeč nejede plynule a někde něco drhne, nebo vynechává řemínek případně gumový převod...může být i mastný...pozor gumu čistit lihem...ne benzinem..

Znovu opakuju, kazety CC120 byly k ničemu a zlobily i na docela dobrých mechanikách a co se číštění tyče, tak na gumové součásti mechanik je lepší čistý benzín. Líh zbaví gumy nečistoty, ale benzín jde do hloubky a dokáže na ochozených a ohlazených gumových součástkách obnovit potřebné tření.

111®

omyl, bezinem ti po čase guma zdtvrdne , zduří a popraská...

Omyl to není, je to dlohodobá zkušenost potvrzená na mnoha desítkách mechanik cívkových, kazetových - audio i video. Pokud se takto stane, tak je to nekvalitní materiál, který zduří a popraská i bez přispění benzínu.

rebis
hodnocení

milí BMBX Vy jste tady na této debatě asi nejvíc ZKUŠENÝ, TAK SE JEŠTĚ OBRÁTÍM NA Vás. - - - - takže když to celé shrneme ohledně té mé špatné MC kazety UR Maxel 120 min. , kde vyboulená navitá páska neutáhne přehrávání, TAK CO MĚ TEDY PROSÍM PORADÍTE PŘESNĚ jak to co nejlépe opravit? - - Víte nechce se mě té kazety zbavovat, mám na ní nahrané hezké písničky ( a to takové, které dnes moc rádia nehrají ) , 80 - 90 let. Jsou to písničky nahrané z jedněch hudebních pořadů z TELEVIZE. Jde mě o to abych si zase poslechl celé 2 hoďky! - takže jak? Těmi tužkami, nebo tím klepnutím o stůl ( jak radil jiný tady), nebo jste říkal trochu povolit šroubky? čím tedy to navíjení pásky zlepšit? aby to bylo zas kulaté? Díky

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud kazetu rozšroubuješ,pokud není svařená,tak obsahuje také třecí folii.Bývá potažena grafitem,u dokonalejších typů je poteflonovaná.Lze ji upravit jemným prolomením na dvou místech podélně,tím se zúží vnitřní prostor pro pásku a ta se navíjí stejnoměrně.Prolomení by mělo být maximílně 1/10 mm

Skutečně pásky (120)byly určeny pouze pro HIFI přehrávače s elektronickým řízením otáček a tahu.U komerčních přístrojů s nimi byly problémy.

JABRAKA

rebis
hodnocení

JABRAKA - - prosím tu vaší radu ( metodu), mě blíže vysvětlete? Já sám jsem si myslel, že když tu kazetu rozšroubuju, tak jsem si myslel, že stačí dát úplně pryč alespoň tu 1 třecí fólii na té jedné straně, a pak bych kazetu zpátky zašrouboval, myslíte, že už by se pak páska neboulila?

jabraka*

Třecí folie tam jsou nutné,ale je nutno,aby správně fungovaly.Někteří výrobci už mají folie tvarované,fungují jako pružinka a vymezují mezeru.Ty s grafitem bývají odřené,takže se spíše zadírají.

JABRAKA

jofa*

Podle mne je mag.pásek už lidově řečeno vydojený a bude Vám to blbnout stále. Tím "vydojením" se špatně a nepravidelně navijí a různé "úpravy" kazety Vám nepomůžou. Pokud to ještě půjde, na dvojčeti zkopírovat na novou kazetu..

jabraka*

nebo spíše nahrát do počítače a přepsat na CD.

rebis
hodnocení

zkusím to opravit tím natočením těch cívek těmi tužkami ( natažení pásky), jak mě radil BEN. nebo tím klepnutím naplocho o stůl jak jste mě radil(a) Vy Jabraka.

rebis
hodnocení

Ještě se chci zeptat: - - - ohledně té vyboulené navinuté pásky na té navíjecí cívce v té mc kazetě::::::: dostal jsem tady rady, abych to alespoň trochu opravil tím opatrným navíjením obyčejných dřevěných tužek ( jednu tužku zastrčil do 1 otvoru v kazetě ( do 1 navíjecí cívky), a ( druhou tužku do 2 otvoru v kazetě ( do 2 navíjecí cívky)) a pomalu a opatrně to navíjel těmi tužkami zastrčenými v těch 2 otvorech, tak abych taky si dal pozor a pásku nepřetrhl. Ale-------ale ------- můj dotaz zní: jestli se pevně drží ta prázdná navíjecí cívka a namotává se ta s tou navitou páskou ( s tou vyboulenou), nebo se to dělá obráceně? Že se drží pevně naopak ta navinutá vyboulená páska na té cívce a navíjí se ta 2 prázdná cívka? - milý bmbx, nebo ben, nebo někdo jiný, poraďte mi přesně? Díky

ben®

Dobrý den, ta "tužková" metoda utahování pásku v kazetě je jen pro případ, že buď vidíte tím okénkem, že je pásek uvolněný nebo to slyšíte ve zkresleném zvuku. Zkrátka, jednu cívku si tužkou zafixujete a tu druhou točíte až už to dál nejde a pásek to nedovolí. Jenže, to je pro několik otočení a nikoliv pro přetáčení celé kazety - to tím strávíte celé odpoledne. Navíc, po doplnění o Vaší kazetě je jasné, že kvalita kazety a přístroje si nesedí. Takže, možná pásek srovnáte, ale při dalším přehrávání nastane problém znovu. Jak už zde bylo zmíněno, tak buď tu hudbu zkopírovat na jiné kazety nebo ji z přístroje nahrát do PC (např. přes program Audacity) a přehrávat přes PC (či vypálit na CD). Možná nejlepší je metoda najít si ty písničky na internetu a stáhnout do PC (určitě budou v lepší kvalitě, než na té kazetě.) A na internetu se dá nalézt skoro všechna hudba, tak to zkuste. Zdravím!

takjan*

S CC 120 byli vždy problémy a nikdy jsem je nepoužíval.

rebis
hodnocení

120 min. MAXELL UR kazeta. - - - - Zdravím, tak děkuji všem za vámi poskytnutou radu. - - Kazetu jsem zklepnul o stůl, a navinutá "vyboulená" páska se skutečně narovnala. - Při prvním přehrání to přehrálo bez jediného zaseknutí, ale po druhý už se mě to sice jen 1x, ale zase se zasekla. - - No budu pokaždé "holt" zklepávat. Přesto vám díky radu...PS: Já stejně si MC kazety pouštím jen zřídka a to ještě jen ve walkmanu, jelikož velké kazeťáky jsem už zrušil., více si pouštím DVD, nebo zmiňovaný internet

hodnocení

0x

Tak poradím ešte do budúcna.Kazetu neprevíjaj inak závity v cievke sa povolia a plná cievka má vačší objem resp.priemer.Vo vnútri v kazete si limitovaný priestorom pre cievku.Odporúčam teda kazetu iba prehrávať od začiatku po koniec-najlepšie plný hrací čas bez prerušenia (60 min.)Každým zastavením hrozí že sa páska začne navíjať v trochu inom uhle.Trecie fólie vo vnútri majú za úlohu práve správne navíjanie cievky-aby sa páska nevychyľovala do strán,takže v žiadnom prípade nevyberať.Riešením by pre takéto pásky bolo zmenšiť veľkosť 6 zúbkových plastových cievok na ktoré sa páska navíja,ale to by musela byť schopná prispôsobená aj mechanika magnetofónu na rýchlejšie otáčky (ale iba navíjajúcej sa cievky a nie zotrvačníka) v prvých minútach hracieho času.Zrovna takú maxell kazetu mám ..je to taká sivá kazeta s malým okienkom a designom z 80 rokov ale predávaná koncom 90 rokov a riešil som s ňou ten istý problém.Páska skrátka nebola schopná dobehnúť do konca a mechanika ju vypínala niekoľko minút pred koncom.Vznikalo to v okamihu keď som nejaké pesničky pretočil a pokračoval som v prehrávaní dajme tomu od polovice.Vznikol presne ten jav,že navinutá cievka nabrala na objeme (priemere) a nebolo možné dohrať do konca.Ak som prehrával celú stranu bolo to schopné prehrať ale vyplo to cca.1 min pred koncom.Raz sa mi tá páska pretrhla a tak riešenie bolo odvinutie ďalších asi 5 metrov pásky a odvtedy je pokoj v akomkoľvek režime.Samozrejme uvádzaciu pásku som nechal.Kazetu neklep o stôl.Stačí ju trošku postláčať skelet (stranu A a stranu B k sebe) aby sa cievka a navinuté závity zrovnali,alebo položiť na stól a jemne pritlačiť na kazetu v miestach kde sú cieky.Klepaním o stôl si koleduješ o problém s vypadanými šróbkami lebo popraská plast okolo skrutiek.Táto Maxellka je šróbovaná ale jej novšia verzia s príehľadným skeletom už je zváraná ultrazvukom a ide rozobrať iba kancelárskym rezátkom.V tých dobách som Maxelliek mal niekoľko a boli super v pomere kvalita / cena.Ešte teraz mám v pamäti že to bola najčernejšia páska akú som kedy videl.Nechytala sa na ňu ani TDK-SA,ani SONY UX-Pro,BASF-TPII.Mám ich dodnes a celkom rád si ch ešte púšťam.Má to svoje čaro.:)

rebis
hodnocení

Ahoj milý JINX. - - Tak co mě přesně tedy poradíš, jak nejlépe tu MAXELLKU 120 min. jak nejlépe tu vyboulenou pásku na té cívce srovnat, aby se to nezadrhávalo a dohrála celá strana do konce a páska se navinula už krásně rovně? Díky

Nechci nějak znevažovat rady jinx, ale nápad na zmenšení cívek pro získání místa pro pásek je dost ujetý. V CC120 je právě z důvodů aby nebyl problém z místem použit šíleně tenký pásek. A i kdyby si to provedl, tak nutnost zvyšovat otáčky navíjené cívky je bezpředmětný, neboť navíjená cívka se točí vždy s dostatečnou rezervou mnohem rychleji než je nutné. Kompenzace rozdílu rychlosti která je potřebná a rychlosti která je zkutečná se technicky řeší kluznou spojkou uvnitř mechaniky, to platilo už za dob kotoučáků, pokud nebyla mechanika řešena třímotorově což u walkmana moc nehrozí *smich*

111®

už jsem se tě jednou ptal , jak je to vyboulené jestli do tohodle tvaru ) nebo nějak jinak, odpověď nikde

rebis
hodnocení

milí 111 - - - - vyboulená je ta páska v té kazetě přímo na té navinuté už cívce na hranách. - Nevím jak to mam popsat. Prostě je to skrze to okénko vidět , že je místo aby bala krásně ta páska kulatá, tak má hrbolky.

"Nevím jak to mám popsat"...a zdá sa že to nejde ani nafotiť ...Milý rebis..snažil som sa,ale hovno je to platné keď po zodpovedaní k tvojmu príspevku kladieš otázku ktorá tam bola zodpovedaná.Pre ostatných radcov uvádzam že je to presne ten prípad ktorý tu nedávno popísal admin...Poradené už bolo ale,radcovia sú za kktov...lebo aj tak má pravdu rebis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]