Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych si koupit příklepovou vrtačku značky Bosch na SDS, která vrtá s příklepem,bez něj a má možnost sekání.
Potřeboval bych ji zatím na občasně na domácí používání, časem i v práci.
Neporadil by mi jakou si vybrat? Je spousta modelů, nevím z jakých parametrů vybírat, aby i něco vydržela, děkuji.
Musí to být zrovna Bosch? - bohužel v poslední době s ním nemám příliš dobré zkušenosti a spíše jej začínám řadit do kategorie hobby.
Naopak Metabo, Makita - mohu jen doporučit - spokojenost a obrovská.
Hilti - ovšem tady už je ta cena trochu jinde
Výběr se také právě dost odráží od ceny.
Pár rad k výběru,
divejte se i na ergonomii - některé mají skvělé technické parametry, jenže se tak blbě drží, že vás bolí ruky apod - toto má většina těch kvalitních značkových výrobců vyřešeno
Pneumatický příklep má větší rázy a lépe se s ním tak pracuje.
Ještě to v čem má hodně lidí zmtek .. a to výkon - ten výrobce udává v J (Joule je to jednotka práce) čím víc J tím větší síla - tím lépe. Do panelu je vhodné kolem 6J .. takže vybírejte kolem 6J - s tím se už seká dobře.
A ještě jak je psáno níže .. vrtací kladivo - je spíše na vrtání, to sekání je spíše doplňkovou funkcí a je to na takovéto sekání, v nouzi kousek vysekáte. Na sekání je prostě Sekací kladivo (též nazývané kango) - ta práce je s ním pohodlnější, snažší, rychlejší.
Já mám spoustu let tuhle vrtaci-kladiva.heureka.cz/... a slouží mi velmi dobře. Zdála se mi lepší a levnější než konkurenční bosch. Ale je spíš na vrtání běžných – "malých"děr, při sekání zvládne tak cihlu, beton už je horší. Na ten už je lepší "kango", jak se píše v příspěvku výše, ale zase těžko s ním budeš vrtat šestky hmoždinky.
Ta makita také nevypadá zle, však síla úderu je psána: 2,4J
Měkdo mi tady psal alespoň 6J.
Takováto makita není vhodná do panelu?
Děkuji
Ne, to jsi špatně pochopil. Vrtá velmi dobře i do panelu všemi běžnými vrtáky, já mám největší průměr 25mm. Jen na sekání drážek v betonu ( cihly odlupuje ještě celkem dobře) pro kabely či vodu je už hodně slabá a na bourání to už opravdu není. Jak se píše výše, je to spíš na vrtání, na bourání je lepší těžší "kango", to už může mít těch 6J. Ty si vyber podle toho, co budeš dělat víc.
Ta síla úderů se týkala především sekání a bourání .. 2.4J jen na vrtací kladivo dobré, ale sekat se s tím moc dobře nebude - ale to by jste, jak už jsem psal výše už potřeboval bourací kladivo.
Na vrtání do panelu, je to v pohodě.
Makita je profi nářadí - mohu jen doporučit
Jak někdo píše níže Bosch je zelený - hobby a modrý - profi .. v minulosti byl ten modrý dobrý .. dneska mám prostě z toho nářadí pocit, že není moc kvalitní, ani zkušenosti nemám moc dobré, v prodejně mě také spíše odrazovali ...
Děkuji za info k té makitě, myslíte, že taková makina jak jste psali v odkaze, dokáže alespoň když je nutné udělat majzlem nějakou menší 50cm drážku do panelu? Nebudu s ní sekat často, jen občas něco málo.
Děkuji
Od té doby co je záruka 2roky kupuju noname nářadí einhel, asist, ... Za cenu značkového si můžu pořídit 3ks neznačkového. Značkový posílají na opravu do servisu, zatímco neznačkový mi vymění kus za kus. Jedna bruska einhel mi odešla do měsíce, ta vyměněná drží asi 5let, vrtací kladivo asist udělalo za 10let spoustu práce, stejně jako 1100W vrtačka fairline z makra, ... V poslední době nakupuju nářadí z lidlu.
Ale jestli to budete používat denodenně, tak asi připlatit za profi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.