Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvětšit obraz v HD rozlišení?

Od: misa503® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Většina TV stanic vysílá již v HD rozlišení, ale tím pádem mi někdy chybí na televizi po stranách kusy obrazu - svislé tmavé pruhy.

Některé TV stanice vysílají současně v HD i v SD rozlišení, tak si mohu pak přepnout na SD rozlišení - když jsou v HD pruhy, pak je obraz na TV přes celou obrazovku v SD vysílání - myslím, na šířku.

A měl bych dotaz, zda by šla televize v nastevení nastavit tak, aby byl obraz vždy přes celou obrazovku na šířku v každé stanici při rozlišení HD.

Některé programy ale jsou přes celou obrazovku v HD, ale nevím proč některé nejsou - chybí boční pruhy.

Myslím, že je to možnost 4:3 nebo 6:9 - co vybrat?

Děkuji za případné nápady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, myslím, že nejde o HD či ne, ale o rozdíl v pořadu natočeném (vysílaném) v poměru 4 : 3 (pruhy po stranách obrazovky) a pořadem v 16 : 9. Já to řeším tak, že mám přes DO nastaveno pro formát obrazu Automaticky - a vše je přes celou obrazovku. Zdravím!

doplněno 14.06.16 19:20:

DO = dálkové ovládání a tam mám tlačítko pro různá nastavení obrazu (a já si tam vybral Automaticky). Ta Vaše TV je nová? Nebo to dříve takto nebylo a stalo se to až později? Co píše k problému (nastavení obrazu) návod k TV? Není signál do TV veden přes settopbox a tam je špatně nastaveno?

doplněno 15.06.16 19:31:

misa503 - pokud nastavení pro obraz v TV nepomáhá, tak hledejte toto nastavení v tom satelitním přijímači, protože signál jde do TV přes tento přístroj. Více už neporadím.

hodnocení

Tak jsem vyzkoušel různá nastavení například při TV Barandov v HD, kdy opět po straně chyběl obraz. Nic nepomohlo. Nevím co to je DO nastavení. Já mám televizi Samsung, kde nic takového - Automaticky - nejde nastavit. Je tam nastavení přes celou obrazovku, ale ani toto nastavení obraz přes celou televizi neřeší. Prostě natočené vysílání v 16:9 se někdy objeví ty pruhy - chybí obraz po straně .

Můžete mi prosím napsat co to je DO nastavení?

Děkuji.

jofa*

Podívejte se v tv na nastavení - poměr stran. Pokud je dejte 16:9 - PAN / SCAN. Co máte za tv? Tuner v tv nebo set top box?

hodnocení

Zdravím. Mám televizi Samsung UE 32D 5500 - má HDMI 1.4, necelé 4roky.

Měl jsem na tuto televizi napojen satelitní přijímač Schwaiger-DSR 1080, HDD 80 GB bez HDMI - zde nešly žádné programy v HD, proto jsem zakoupil místo něj satelitní přijímač VU+SOLO2 s HDD 500GB v HD rozlišení, HDMI 1.4

Dále mám k této televizi napojen další satelitní přijímač ( přes HDMI ) Humax iCord 500GB v HD rozlišení.

Na spojení DSR 1080 a TV nikdy pruhy po stranách nechyběly - protože vše bylo pouze v SD rozlišení.

Jak začalo HD vysílání, tak se občas začaly vyskytovat u některého vysílání v HD pruhy jak na Humax, tak i na VU+SOLO2.

U některých stanic a programů je vedle vysílání v HD možnost příslušnou stanici a program pustit ještě v SD kvalitě ( např. ČT1, ČT2 ...), pak je obraz přes celou obrazovku a žádné pruhy po straně nejsou.

Většina pořadů a stanic jde v HD rozlišení ale přes celou obrazovku, bez chybějících pruhů obrazu.

Na DO jsem žádnou možnost nastavení - obraz - automaticky - nenašel. V nastavení TV také ne.

Hlavně se mi jedná o KINO BARANDOV, tam je velmi často film v HD s pruhy po stranách. Bohužel KINO BARANDOV již nejde naladit v SD.

Tak nevím, zda se s tím chybějícím obrazem - někde - dá něco dělat.

Když neměl satelit možnost HD, tak žádné pruhy se nikdy neobjevily.

Vše začalo - pruhy - až od vysílání v HD.

Děkuji za případné rady.

Možná je to u mě někde ve špatném nastavení, ale zatím se mi nepodařilo - zkusmo - objevit nápravu.

Jsem jen trochu lepší uživatel, tak nevím zda se mi to podaří - a zda to vůbec lze.

hodnocení

Děkuji za rady. Ono se toto těžko radí. Našel jsem na satelitním DO pod krytem dole klapku a má možnosti obrazu : oříznutý, svislé pruhy, automaticky. Bylo tam automaticky, tak to budu zkoušet, až bude obraz na boku při HD chybět, třeba to pomůže. Pod tímto krytem jsou klapky-malá tlačítka , která se nepoužívají běžně.

Zjistil jsem, že mi jde v podstatě všechno v HD přes celou obrazovku, jen film Colombo na Kino Barandov má oříznutí, ale třeba je to typem vysílání, jinak jiné programy-filmy - na Kino Barandov ořízlé nejsou.

Hlavně, že vše celkově jinak funguje.

Děkuji za snahu mi pomoci. Opatrujte se.

jofa*

Nojo, tak vám to chodí normálně dobře. Ten Barandov tam měl a bude mít určitě další starší filmy 4:3. To si samozřejmě můžete zvětšit, tlačítko naleznete, ale budete mít oříznut obraz nahoře a dole,

hodnocení

Na ten film to přežiju-oříznutí. Jen jsem se zeptal. Na fórech jsem později zjistil, že se se starým filmem nedá nic dělat. Nechce se mi zvětšováním deformavat celý obraz. Takže dobrý.

hodnocení

Zdravím. Nakonec se mi podařilo najít ( naladit ) TV Baradov bez HD a Kino Barandov také bez HD a to samé u dalších programů. Takže mám nyní u většiny programů možnost volby sledování - s HD či bez HD. Na TV obrazovce to je z mého hlediska jedno s ohledem na kvalitu obrazu. Nevidím ve vysílání v HD či bez HD žádný rozdíl.

Na některých programech s HD jdou některé filmy po stranách oříznuté, ale na programech bez HD jdou tyto filmy přes celou obrazovku na šířku i výšku.

Zapínám vše nejprve přes HD, ale když se mi objeví obraz oříznutý po stranách, tak se podívám, zda jde přepnout program bez HD. Jde-li, tak jej přepnu a hned mi jde obraz bez svislých pruhů. Šlo mi hlavně o filmy na TV Barandov HD a Kino Barandov HD. Nikde jinde mi to zatím pruhy u filmů nedělalo při vysílání v HD. Otázkou je do kdy budu moci naladit příslušné programy jak v HD tak bez HD. Zatím to jde - co potřebuji.

hodnocení

3x

Je tam spousta možností - poměry stran, způsoby ořezávání a roztahování. Prostě vyzkoušejte všechny kombinace, než vám to bude vyhovovoat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]