Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebuji sestrojit jednoduchý obvod, bohužel funkce 555ky jsem už pozapomněl, tak budu rád, když mě někdo nakopne.
Mám solární panýlek (Umax = 2V), který bude zdrojem porovnávaného napětí. Napájecí napětí zařízení bude 12V.
Potřebuji, aby se na výstupu 555ky objevilo napájecí napětí (12V) v případě, kdy bude napětí na solárním panelu vyšší než 1,5V (ideální by bylo použití trimru, aby šlo požadované napětí nastavit). Přepokládám, že půjde o nějaké zapojení s děličem napětí, kdy se bude v komparátoru porovnávat hodnota napětí z děliče a ze solárního panelu, ale už nějak nevím, jak správně zapojit a spočítat hodnoty součástek. Budu moc rád za každou radu.
Chci to zkusit jako automatiku k oběhovému čepadlu solárního ohřevu bazénu v závislosi na intenzitě slunečního svitu. Tedy pokud bude zataženo, čerpadlo nepojede (spínání silové části si samozřejmě již ošetřím). Naopak pokud bude svítit dostatečně intenzivně, bude cirkulovat voda přes solární ohřev. Zatím to mám totiž na časový spínač a potřebuji ideálně co nejrychleji vytopit bazén, jenže když přes poledne zrovna prší a je 20°C, tak hnaní vody přes solární ohřívač není žádným přínosem, právě naopak se voda ještě ochlazuje.
Díky
Od té doby co jsem objevil arduino (za 80,-), tak ho používám prakticky na všechny aplikace...
Můžete tím řídit celý chod bazénu. (filtrace, ohřev/chlazení, světla, ucpání filtrů, a mnoho dalších "nesmyslů")
Taky bych to tak viděl, ve spojení s DS18B20 ve vodotěsném pouzdru nejste závislý na spínání svítí/nesvítí, ale můžete si efektivně nastavit při kolika °C vody má čerpadlo zapnout, případně to kombinovat i s čidlem osvětlení a okolní teplotou, atd. programování není zas tak složité a stojí to pár korun (například Aliexpress)
doplněno 06.06.16 21:18:Edit: k osvětlení je fajn třeba BH1750 , rezistor nemá moc dobrou hysterezi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.