Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi prosím vás o radu ve výběru foťáku.
Jsem jakokdyby začátečník a chtěla bych si fotit po zábavu (např:Přírodu,zvířata,dovolená)
Myslíte,že mi tento fotoaparát bude stačit? digitalni-fotoaparaty.heu/...
já bych jen upozornil, že kompakt neudělá fotku hned, ale chvíli mu to trvá. Je těžké trefit se do okamžiku. Vyfotit třeba psa ve skoku se vám asi nepovede.
figurek:
není kompakt jako kompakt, jsou kompakty, které přestože používají zaostřování na principu měření kontrastu z výstupu snímacího čipu, tak je jejich reakční doba blízká zrcadlovce
martincalk tvrdí, že to nejde zrcadlovkou za třicet, ty zase, že kompaktem i ano. Tak jsem z toho jelen.
já to myslel spíš v kontextu rychlosti zaostření pohybujícího se objektu..
Reakce (rychlost) spouště u zrcadlovky střední třídy je samozřejmě velice slušná, ale to není nic platné, pokud AF nestihne zaostřit..
fujtajbl to jsem se lekl. Má to malý snímač, a 20 megapixelů možná bude mít smysl venku za slunného dne, pochybuji, že ve i ve stínu nebo nedejbožel za šera bude kvalita odpovídat víc než 5 mpx.
Navíc světelnost 3.2 není oslňující na krátkém ohnisku, Ta světelnost se podle všeho linerárně(spíš její odmocnina, abych byl přesný - viz průměr vs průřez) snižuje až k vražedné sedmičce.
Myslím ,že za tento foťák nemá cenu dáva víc než tisíc.
Taky jsem tím chtěl napsat, že foťák podobných kvalit (nebo k tvým nárokům) se dá pořídit za 1000-2000, i použitý.
Já bych volil Canon G1X, Panasonic LX100, Samsung NX1, Sony A7RII, Nikon P7700, Nikon J,..
Takové kecy to zase nejsou Na tak malý snímač (viz. obr. níže) nelze nacpat 20MP jako u větších snímačů tak, aby obrazová kvalita za něco stála. Navíc objektiv má velký (univerzální) rozsah = ještě nižší kvalita. Šum z takovýchto "foťáků"nikdo nijak nedostane, takže máte fotky degradované už ve chvíli, kdy zmáčknete spoušť - což je i vidět v odkazech od ernieho. Tuto kategorii fotoaparátů bych přejmenoval na palubní kamery do auta a k ničemu jinému je nepoužíval..
.
K otázce: pokud to myslíte s focením vážně, takovéto foťáky Vám brzy nebudou stačit a je zbytečné za ně vyhazovat peníze. Pokud máte pocit, že by Vám to stačilo, tak se budete muset spokojit s horší kvalitou, kterou megapixely nezachrání a možná Vás jednou ty "stylové, barevné krabičky s hodně megapixely"od focení odradí úplně. V kompaktech se nevyznám, protože jsem zvyklý na DSLR, ale z toho, co tu nabízel třeba bour, by se něco vybrat dalo. Za mě třeba ten Panasonic LX100. Sice méně megapixelů, ale ten zbytek z mého pohledu nevypadá špatně. Ukázkové fotky napoví víc, než vzhled nebo "recenze"v supermarketu. Pokud Vám nevadí angličtina, zde se dají vyčíst nějaké informace, které by mohly pomoci s výběrem.
.
scv:
kecy to jsou, řešit světelnost ohledně úbytku světla nemá v dobách digifotografie moc smysl a pokud se jedná o kompakt tak to nemá smysl ani v souvislosti s hloubkou ostrosti.
negativní vliv vysokého počtu megapixelů je tak krásně rozšířená a omílaná pověra, až hrůza. Ano, malý snímač má sice s mnoha malými MPX vyšší šum, ale obrazové procesory mají zase větší počet dat na to aby se s tím vypořádaly. Zase se najde chytrolín co řekne, že kresba je pak "rozpatlaná", ale pokud je to rozpatlání na úrovni 20MPX snímače tak to zase nemusí být taková hrůza. Hrůza to je jen pro pitvače pixlů, co se zabývají zkoumáním zvětšených fotek na monitoru počítače.
Je nutné si uvědomit, že efektivní pixely jsou černobílé a v barvě je jich díky barevnému filtru třetina a procesor to musí stejně dopočítávat.
Průměrný barevný film má rozlišení jako 15MPX černobílý snímač, takže i zrcadlovky mají pořád co dohánět .
A jen tak pro zajímavost, je například mnohem lepší a znatelně, 5MPX foto z>10MPX snímače než 5MPX foto z 5MPX snímače a to díky barevným filtrům platí dál a dál k vyšším hodnotám, horní hranice je až neunosný a nezpracovatelný šum.
ernie:
já se nevyjadřoval k fotce s IXUSu, ta je opravdu příšerná, ale pokud je hnusná fotka s IXUSu tak neznamená, že z jiného foťáku se stejně velkým snímačem nebude lepší, obrazový procesor dělá hodně a Canon v tom zrovna na špici není, proto by se výrobě malých kompaktů ani neměl věnovat
svc:
číst si mohu cokoliv a kdekoliv, samozřejmě že vím, že malý pixel má malý signál, který se musí zesílit a tím narůstá šum, ale já tvrdím, ale že ten vysoký počet pixelů lze zúročit při odšumování. Výrobci by mohli fotografické laiky nachytávat na spostu jiných marketinkových triků a jednodušeji než vyvíjením malých snímačů s desítkami MPX. Ono to zvyšování počtu pixelů má něco do sebe i u těch pidičipů, ne že ne.
Ty malé kompaktíky s pidičipy svůj účel splní na rodiná fota to bohatě stačí, ale vždy se najde nějaký rejpal co to začne srovnávat s velkým čipem zrcadlovky a haní co se dá.
V dobách kdy kde jaký jouda cvaká mobilem s objektivem na principu dírkové komory, je pořád lepší když se najdou lidi co chtějí fotit kompaktem typu "mýdlová krabička" a nedegradují fotografii na úplné technické dno.
Nejde o počet pixelů, ale o jejich velikost a hustotu na tom kterém snímači. 20 mega na Full Frame nebo APS-C? Jasně, v pohodě. Taky bych kvůli zamaskování nedostatků a ořezům uvítal, kdybych měl o pár mega víc. Ale těch samých 20 mega na jednom z nejmenších snímačů? Proboha na co? Z ultra levného kompaktu stejně nevyleze fotka, se kterou by někdo takový rozlišení využil a akorát to zhoršuje šum. Počti si: Wiki: Effects of sensor size nebo i s ukázkama Roger N. Clark: D/... Hlavně si všimni té části, kde je napsáno, že šum na kompaktu s 1/2.5"senzorem a ISO 100 je víceméně stejný, jako na Four Thirds senzoru při ISO 800 a na zrcadlovce (FF) při ISO 1600. Jinými slovy: je to 16x horší - což je asi taky důvod, proč spousta levných kompaktů končí u ISO 400. A to jen proto, že někoho z marketingového oddělení napadlo, že když udělají miniaturní supercool foťák s 20MP, tak o to bude zájem. A bohužel je. Při vybírání foťáku podle počtu pixelů by se taky měla brát v úvahu velikost senzoru a kvalita optiky, jinak je to k ničemu. Můžeš si klidně fotku 2x zmenšit, ale většímu senzoru s polovičníma MP se to stejně nevyrovná..
Mno, ty fotky jsou opravdu kvalitka,
ISO 800:
cdn.megapixel.cz/... klikni pro zvětšení, to je naprosto děs.
Rádoby makro:
Zvětšenina ISO 125:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.