Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač na 12V - lze použít na 220V?

Od: ivosisko® odpovědí: 10 změna:

Vypínač je primárně určen pro Umax = 12V. Potřeboval bych s ním spínat 220V (bude tam malá zátěž - 10W) - lze to?

Vypínač na 12V - lze použít na 220V?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

raději ne. Existuje totiž veličina, které se říká elektrická pevnost vzduchu. To je napětí, které dokáže vzduch odizolovat, aby mezi kontakty nepřeskočil výboj. Právě z této veličiny se počítá nutná minimální vzdálenost kontaktů u vypínačů. U suchého vzduchu je elektrická pevnost přibližně 1000 voltů na milimetr.

Dvanáctivoltový vypínač vám bude jiskřit, až pak jednou přijde den, kdy vám vyrazí pojistky a bude po něm.

hodnocení

1x

Dobrý den, a to je složité koupit vypínač dimenzovaný na vyšší napětí? vždyť je to investice 20,- gme.cz/...

hodnocení

0x
Ne, je možné, že se bude kontakt opalovat a odejde. Je tu i možnost slabé izolace.

albatros498022*
hodnocení

0x

V žádném případě izolace není stavěna na dané napětí. Možné nebezpečí požáru!

hodnocení

0x

Za 44 Kč si můžete v elektro koupit podobný 4 A / 250 V. bbelektro.cz/...

To sice jo, ale je zhruba 10x tak velký.

doplněno 02.06.16 07:56:

vitovec - to sice ano, ale předpokládám, že tazatel volil mikrovypínač právě pro nedostatek místa.

doplněno 02.06.16 11:45:

ivososko - ano "hřát / nehřát" je skutečně věcí proudu, ale ten vypínač nemá dostatečné izolační vlastnosti, takže se může stát, že velké napětí přinutí téct proud i tam, kde by téct neměl. Na požár bych to osobně neviděl, ale úraz určitě hrozí.

Ta 10x větší velikost se snad dá omluvit, vždyť je na téměř 20x větší napětí!*smich*

hodnocení

Ha, jsem zaskočený - já si myslel, že to hřát/nehřát => požár/nepožár záleží od protékajícího proudu, ale přiznám se, že to fakt není moje parketa a beru na vědomí.

Použití mi stejně zkomplikovala jiná věc, kterou sem si uvědomil posléze - to modré nahoře svítí (je tam LEDka) *sok*

Ano, ohřívání záleží na proudu, ale vypínač je trochu specifická věc. V každém vypínači totiž dochází k tomu, že se k sobě přibližují kontakty a ještě než se dotknou, tak mezi nimi přeskočí jiskra. A vzdálenost, na kterou ta jiskra přeskočí, a energie, kterou ponese, záleží především na tom napětí. 12V vypínač na takovéhle jiskry z 230V není stavěný, ty vnitřní kontakty by se při každém zapnutí/vypnutí trochu upálily. Nakonec by z toho zůstaly jen pahýly, které by se vlastně ani navzájem nedotýkaly. Zůstalo by to ve stavu, že by to trvale jiskřilo. A jiskření by samozřejmě vypínač velmi silně ohřívalo až do zničení.

bery*
hodnocení

0x

Při síťovém napětí bych v izolační pevnosti vzduchu a vzdálenosti kontaktů problém neočekával, uváděných 12V je podle mě daných indikační LEDkou s odpovídajícím odporem, čímž je omezeno i provozní napětí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]