Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s elektromotory na 380/220V?

Od: ivosisko® odpovědí: 7 změna:

Uvědomil jsem si, že žiji v nějakých představách a vůbec nevím, zda jsou správné. Vycházel jsem z toho, že když je na štítku napsáno (viz obrázek Štítek) 380/220V (zapojení hvězda/trojúhelník), tak že motor může být zapojený jak na 380V, tak i na 220V. Což je asi pravda. Ale zmatek mi v tom udělalo uvědomění si, že (možná) tyto motory vyžadují třífázovou síť :o Jak to vlastně je? Mám malý elmotor z MEZu (z něj je ten štítek) a chtěl bych ho použít na domácí síti 220V (jedna fáze) - lze to? A pokud ano, jak to udělat, když z něj kromě "země" pak už jen lezou tři černé dráty? V krabičce elektromotoru to zapojím do trojúhelníku, ale co s těmi třemi "dráty"?

Jak je to s elektromotory na 380/220V?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

1x
Klemy zapojit do trojuhelníku. Vývody:
1. fáze
2. nulák
3. vhodný kondenzátor vhodné kapacity, druhým vývodem spojený s fází nebo nulákem
Motor samozřejmě uzemnit ochranným vodičem PE
doplněno 01.06.16 17:31: Kapacita kondenzátoru je pro motor na obrázku podle tabulek 6 - 7uF. Napětí musí vydržet aspoň 400V.
pobrdny*

Jen bych ještě dodal, že výkon motoru bude nižší než při použití třífázové sítě.

hodnocení

Pánové děkuji - jestli jsem to správně pochopil, tak nějak takto:

Jak je to s elektromotory na 380/220V? #2
pobrdny*

Horní část obrázku - svorkovnice je správně, na té dolní musí být ten kondenzátor zapojen na ten třetí bod trojúhelníka, místo na ten horní vývod tak na ten spodní vývod vpravo.

ctenar*

... pro motor na obrázku podle tabulek 6 - 7uF.
Jakých tabulek?

hodnocení

0x

Něco o motorech je tady, už párkrát řešeno poradte.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

Já bych vám hlavně poradil naučit se něco o fázích. Jestli chcete zapojovat motory, pak by bylo záhodno porozumět, jak se vlastně může stát, že z 3x220 V je 3x380.

Jak je to s elektromotory na 380/220V? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]