Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řeším teď v práci problém s led diodami. Spoj obsahuje 8 led diod, 4 na každě straně (viz. foto), které mají svítít bíle. Podlě štítku má být zdroj 24V AC. Mimochodem je to ok? Vždy jsem se setkal u LED jen s DC napětím..Po připojení zdroje však svítí jen 4 diody-půlka plošňáku a ještě k tomu fialovou barvou. Napadá vás čím by to mohlo být? Jeden plošný spoj nás vyšel na dost peněz, tak je nám líto je vyhodit a hledat jiné řešení. Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Zkuste o destičce napsat trochu víc, takhle se pouze z pohledu na malou destičku špatně hádá, co to je, jak to může fungovat. Napájení, funkce, apod. Jestliže tam je napsané, že se to má napájet 24 V~, tak to asi tak má být. Usměrňovací můstek D1 to usměrní na zhruba 34 V asi by tam měl někde být nějaký kondenzátor zdroje a asi nějaký stabilizátor, což nevypadá. Takže by se to asi mělo napájet nějakým menším DC napětím? Jestli je to do auta, tak možná 12 V, nebo pro jiné účely ještě nižším napětím.. ale takhle jenom hádáme podle jedniné fotografie.
Máte tam diodový můstek, takže to může být i na střídavý proud. Bílé LED fialově svítit snad nemůžou. A u těch čtyř co nesvítí, může být jedna zničená. I bez vypájení můžete jednu po druhé vyzkoušet. Ale potřebujete regulovatelný zdroj asi 3V s omezením proudu na nějakých 20mA. Já používám obdobné moduly už přímo na 230V, něco jako aliexpress.com/...
Něco je úplně špatně. Buď vaše vysvětlení, nebo ten návrh. Pokud je to napájeno 24V AC, tak se nedivím, že ty LED svítí fialově. Ale nebojte se, dlouho nebudou, shoří. Pravděpodobně, fotka je dost nekvalitní, se jedná o seriové zapojení 2x 4LED, každá větev má do serie odpor 68R. To je pro napětí 24V hodně málo. To by možná vyhovělo pro seriové zapojení všech 8 LED. Pak nechápu dva odpory. K tomu, že je to zapojeno do dvou větví, mě vede i to, že díky poruše svítí jen polovina. Tipuju to na jednu otočenou LED v té nesvítící větvi.
destička slouží k osvětlení reklamního stojanu. Přivádíme na ní 24V střidavých,, z usměrňovače D1 vychazí stejnosměrné napětí kolem 22V. Poté se dělí na 2 větve, každá po 4 led diodách. Na jedné diodě potom naměřím 3V ale když změřím celou větev 4diod tak je napětí 16V. Druhá větev bez napětí, tudíž nesvití vůbec. Zkoušeno na nekolika 3 stejných spojích a výsledek stejný.
Nenapadá někoho nejaké jiné, podobné řešení osvětlení? Podmínka je napájení 24V, nejlépe DC. Dá se v čr koupit něco podobného s rozumnou svítívostí a cenou?
Tak vemte jakýkoliv multimetr, minus připojte na minus hned za ten diodový můstek, nastavte si na mm rozsah 200V, protože 20 asi nebude stačit, a plusovým vývodem měřte postupně napětí na obou vývodech jednotlivých součástek v té nesvítící větví. Jeďte po plošném spoji, postupně od plusového vývodu toho dio. můstku. Je to asi 6 součástek. To máte změřené za chviličku. No a tam, kde se nedoměříte napětí, tak na té součástce je závada. Buď bude přerušená, nebo otočená. U toho odporu, to může být tím že je zlomený, nebo prasklý. Nic jiného to být nemůže.
A když se nezadaří, tak napište, odkud jste, on se někdo zblízka najde, kdo vám pomůže.
Dnes jsem měřil všechny součástky a na té nesvítící větvi není napětí nikde :/ Jsem z plzně
No, já jsem z Jablonce, to je trochu "z ruky", ale snad najdete někoho z blízka. Kdyby Vám nic jiného nezbývalo, tak mně kontaktujte vnitřní poštou, vyměníme si maily a poslal by jste to poštou. Určení závady na takovéhle destičce, je záležitost maximálně na 10 minut. Oprava, pokud to nejsou zničené LED také.
Co kdybyste zkusil někoho z GES El. Třeba by se tam našel nějaký ochotný elektronik. Nicméně doufám, že se ještě najde někdo ochotný z Plzně.
A nevím kolik vás tahle destička stála, ale návrh takovéhle destičky nemůže stát mnoho. A výroba? Tak maximálně stovku za kus. No nic, to je vaše věc.
Vypadá to na profesionální kupovaný výrobek a ne nějakou kusovku na zakázku. Ale asi máte nějaké schéma, popis a možná by bylo zajímavé vidět, co je na druhé straně plošného spoje. U usměrňovače by asi mohl být nějaký kondenzátor a pokud to nemá jenom trvale svítit, možná je na druhé straně i nějaký procesor, nebo tranzistor?
Nebo to má jenom pasivně svítit? To by bylo jednodušší si udělat vlastní zapojení a plošný spoj.
Koupili jsme hotové kusy po stovkách, až nyní zjišťujeme závady. Ledky se mají připojit a stále svítít. Na druhe straně není vůbec nic
Čistě náhodou, zkuste použít napájecí zdroj stejnosměrného napětí a nastavit takové napětí, aby LED přiměřeně svítily. Při odporu 680 ohmů a proudu 20 mA (tedy 0,02 A) se na rezistoru srazí napětí 13,6 V, a když na dvou v sérii zapojených LED zůstane ještě dalších dvakrát asi 3,6 V, mohlo by se počítat s tím, že za usměrňovačem na rezistorech bude asi tak 20 V. A tím, že tam jsou ještě další usměrňovací diody, tak ještě o 0,6 V víc.
No a protože to má být napájené střídavým, zkuste prohodit polaritu stejnosměrného napětí na přívodech. Co když náhodou je obvod řešený tak, že při jedné polatitě půlvlny jde proud jednou částí Graetzova usměrňovacího můstku a pak ještě přes další diodu a při druhé půlvlně přes druhou část usměrňovacího Greatzova můstku. Je to šikovné řešení, kde se nemusí řešit polatita zdroje, prostě se to zapojí na běžný střídavý zdroj. Při jedné půlvlně (50 Hz) po dobu 20 ms by pak svítila jedna větev LED a při druhé půlvlně druhá větev s další čtveřicí LED.
Celé by to bylo dané směrem proudu v můstku a přes diody. Takže žádná složitá elektronika. Pokud máte dost trpělivosti, mohl byste si nakreslit schéma a možná že najdete příčinu, proč druhá větev nesvítí. Máte skutečně adaptér se střídavým AC, tedy ~ napětím? U stejnosměrného DC = by pak opravdu možná svítila podle polarity buď jedna čtveřice, nebo druhá čtveřice.
Ale to jsou jen dohady, jako když podle kabátu chcete poznat, co jedl ten, kdo ho má oblečený...
POzor. Na té destičce jsou osazeny odpory 68R nikoliv 680R.
Ta destička je udělána dost univerzálně. Je možné ji napájet jak střídavým, tak stejnosměrným napětím. Je tam proto ten můstek. Za druhé, je možné ji osadit buď jako 2 větve se 4 LED v serii, nebo jako 4 větve po 2 diodách. Podle toho musí být osazeny buď U1,R1,R6, nebo U1,U4, R1, R5. To samé nahoře:U2,R7,R8, nebo U2, U5,R7,R9. Vždy je to napájeno z toho můstku, Jediné co mi tam chybí je ten spoj z mého obrázku(možná na fotce není jen vidět), a pak jsou podivné ty 68R odpory. Ty by byly tak pro napájecí napětí cca 15V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.