Nejste přihlášen/a.
prosím vás o radu,
na lampičce mám klasický jednoduchý kolébkový vypínač, ale chtěl bych jej nahradit tímto podsvíceným spínačem se třemi piny ( gme.cz/... ), jde mi hlavně o to abych spínač za tmy viděl.
na tom obyč starém vypínači jsou klasika dvě "vývody"ale na tom kulatém podsvíceném 2 + 1
co a kde musím zapojit aby mi svítila diodka na tom novém spínači, když láblík na přívodní šňuře lampičky má "2 žíly"
děkuji za radu
Článek. drdys.estranky.cz/...
Ty máš zapojení dle obrázku -> 1S.
Potřebuješ zapojení dle -> 6So + odpor 100 - 150 kilo ohmů.
Vysvětlení -> wikina.cz/...
Bez odporu by doutnavka svítila krátce.!
Podle schema svítí, jen když je 1-2 spojeno.
Jsou tam k tomu 2 pdf. Četl jsi je vůbec?
1 ... na zátěž
2 ... 230V
3 ... zem (?)
Je to doutnavka 250V, takže 3=zem.
V tom pdf je uvedeno, že firmu vyrábí i spínače, kde doutnavka svítí buď pořád nebo při vypnutém vypínači. Ten tvůj svítí jen při zapnutém vypínači, tedy asi přesný opak toho, co chceš.
Doutnavka signalizuje ZAPNUTÝ stav. V noci Ti svítit nebude, k tzv. ukostření potřebuje aby proud procházel vláknem žárovky, což při vypnutém stavu jaksi nejde.
Na toto téma je zde návod ebastlirna.cz/...
Ahoj, propoj kontakty 1a3, odtud jdeš do žárovky /zátěž//. Na kontakt 2 přivedeš fázi. Při vypnutém stavu bude svítit doutnavka vypínače, protože doutnavka dostane nulák přes vlákno žárovky, po sepnutí lampičky doutnavka zhasne. Hlavně to montuj při vypnuté elektrice.
Ahoj Hejkale, moje myšlenka - fázi od jističe přivedeš na 2. kontakt vypínače, k němu je od výroby vnitřně připojena jedna strana doutnavky, kontakt č.1 je odvod na žárovku, tzn. když sepneš vypínač /kontakty 1,2/, tak fázi dostaneš na žarovku, protože nulák je připojen nastálo k žárovce, obvod se uzavře a žárovka se rozsvítí. Potud je jasno. A teď, když vypnu obvod, žárovka přestane svítit, ale přes vlákno žárovky se mi dostane na kontakt č.1 nulák, z toho vyplývá, že při propojení kontaktů 1 a 3=druhý fous doutnavky, tak se mi ona rozsvítí. Nemám odzkoušeno s led žárovkama, tak snad někdo doplní.
Ještě upravím - kontakt č.1 je odvod na žárovku, k němu přidej odpor 100 až 150 kohmů na kontakt č.3, ten nulák se tam dostane po rozpojení vypínače přes žárovku.
Hejkale, čéče, máš pravdu, to je teda výdrb, já na to blbě viděl a teď, nedovedu si představit přeskládat 3. pin na pevný kontakt. Dík za info.
aha, jenže odkud vezmu zem, když ten kabel má pouze 2 vodiče (modrý a hědý)
a co když prpojím nulák s 2 a 3 pinem? bude to pak svítit?
já chtěl jen ten vypínač vyměnit, drátky dle barev vyměním, tam není co pokazit si myslím, ale chtěl jsme ať mě ta diodka prostě svítí když je vypínač vypnutý, jenže mě zarazilo že na to novém vypínači jsou 3 piny, a nekde jsme se dočetl, že na ten "pozlacený" se připojuje zem,ale když do vypínače "jdou" jen dvě žíly, tak to mě zarazilo :o
No - když teda chceš mermoci zem, stačí kus zvonkového drátu a omotat si jej okolo palce u nohy. Pozor! Ten konec musíš zbavit bužírky, jinak by doutnavka opět nesvítila.
DOBROU NOC!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.