Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrospotřebiče na rozdvojce

Od: babkazov® odpovědí: 15 změna:

Vedly jsme (3 ženské) velkou diskusi jak zapojit 3 elektrospotřebiče do zástrčky se 2 vstupy.*bzum* Jedná se o plynový sporák s piez.zapalováním a el.troubou, pračku a myčku. Všechny jsme věděly, že v žádném případě nemohou být 2 spotřebiče současně v provozu. *blee*Sporák mám v jedné zdířce trvale a ve druhé myčku nebo pračku stále přepojuji. Jedna z nás tvrdí, že rozdvojkou to vyřeším. Jde to, když oba spotřebiče mají tak velký výkon?*nevi* Nespálí pračka nebo myčka rozdvojku? A nevyhoří tím zkratem i dráty ve zdi?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Milé dámy,přesto,že se vidlicové rozdvojky prodávají jako odpovídající normě,jsem zásadně proti jejich používání,i když dnes vyráběné už neobracejí fázi ve zdířkách,jako vyráběné před lety.Ale všechny mají jednu silně negativní vlastnost.Působí značnou pákou na vnitřnosti zásuvky.Při své praxi jsem viděl desítky rozlomených porcelánových nosičů kontaktů.Stane se tak při posunování nábytku,při dětských sportovních domácích hrách,i při neobratné manipulaci.Proto je při potřebě většího počtu zásuvek lépe použít dostatečně proudově dimenzovanou prodlužovačku.Odborně ji nazývám "PES".

Konkrétně při používání výše popsaných spotřebičů jsem přesvědčen,že by měly mít nejen vlastní samostatný přívod,ale i proudový chránič.Určitě bych jakýkoliv způsob dělení se o přívod proudu nedoporučoval.

JABRAKA

hodnocení

Bezva nápad s prodlužkou. Děkuji. *nevi*A ještě doplním dotaz: proč dvě zdířky nad sebou mají zem-kolík stejným směrem, že nelze zastrčit dvě šňůry? A dalo by se to nějak vyřešit? *vezen*

ferda60*

Pozice kolíku nad oběma zdířkami je určena,tuším, nějakou normou, zrovna tak jako pozice fázového vodiče v zásuvce - přívody ke zdířkám by při obráceném kolíku musely být beztak překřížené, což by komplikovalo konstrukci zásuvky a i proto se tohle řešení nevyrábí.

Zda použít rozdvojku do zásuvky nebo "psa" - obojí má své výhody i nevýhody, pokud už teď přívodní kabely sotva stačí, je lepší prodlužovačka (pes), jinak i rozdvojka vyhoví. Pro tyto větší příkony kupte ale raději výrobek na kterém je označen výrobce (EU), ne z tržnice. Žádná zástrčka ani zásuvka by se za provozu neměla na povrchu citelně zahřívat - pokud ano, je to chyba.

doplněno 29.05.09 18:50:

A právě prodlužovačky mívají zásuvky "vedle sebe" - kolmo nebo šikmo, takže se dají nastrkat vidlice pěkně vedle sebe, jen při koupi zvažte orientaci zásuvek vhodnou pro Vaše konkrétní použití.

doplněno 29.05.09 20:30:

Jak mne tu přátelé dole doplnili (dík), je vidět že se dnes vyrábí, na co si člověk vzpomene. Dříve byly jen zástrčky, které se daly otáčet (při montáži) do čtyř stran.

bellis*

Malinko doplním. Zásuvky pro zapojení dvou vidlic nad sebe existují. Mají označení Tango, vyrábí se asi v 10 barvách a horní zásuvka je pootočená právě jako v prodlužce.

pravdomluvny*

Také malinko doplním. "Tango"je jen jeden z mnoha typů provedení. Dvojzásuvky s pootočenou jednou zásuvkou (horní) se vyrábějí i v jiných provedeních. Mrkněte na abb-epj.cz/... z jeichž produkce pochází jmenované Tango.

jabraka*
hodnocení

4x

Je pozoruhodné,jak reagují výrobci elektrospotřebičů,dnes jsem uvedl do chodu novou pračku,a při čtení návodu je tam tučně vytištěno upozornění na přívod elektřiny,že se nesmí použít rozdvojky ani prodlužovací šňůry.Připojení provést pevným vedením do uzemněné zásuvky s jištěním 10 A.Tolik Zanussi.

JABRAKA

toni*
hodnocení

3x

Dobrý den,

já jen doplním. Doporučoval bych vám proudový chránič. Pokud to jsou el. spotřebiče s vodou (myčka a pračka).

celp*
hodnocení

2x

Předpokládám,že je zásuvka správně jištěná.Rozdvojka musí mí zaručenou vodivost pro 16 A.Nemyslím,že ta za pár kaček je ta správná ,ale také nějaký čas vydrží.Ideální by bylo nové vedení z rozvaděče.

hodnocení

V domě nám dělali elektriku před 3 lety. Asi bude správná, podle norem Potřebuji vědět jen tu rozdvojku *placni*

hodnocení

2x

pokud chcete pracovat doma bezpečně na rozdvojku zapomeňte!Existují předpisy, které pro troubu a myčku a pračku požadují zvlášť samostané zásuvky a ne všechno v jednom jak v guláši. Navíc, pokud pečete, a perete zároveň,tak s velkou jistotou přetěžujete už samotnou zásuvku. Raděj nemluvím o rozdvojce,protože to co se v ní v tu chvíli dějě bych nechtěl vidět. Ikdyž se píše že je na 16A, tak rozdíl mezi tím co je napsáno a praxí je obrovský. Navíc, jak bylo uvedeno, není dovoleno výrobcem používat prodlužky na pračky a myčky a trouby, Již vyžadují samostatnost. Řešení které je 100% je složitější ,ale nemusí být drahé. Chtělo by to v místě spotřeby novou zásuvku 16A s dvěma dírama na pračku a myčku s tím, že byste používala vždy jen jeden spotřebič, nikoli 2 zároveň. KAbel lze táhnou od jističů v levných plast. lištách, nemusí být ve zdi a nemusíte rozkopat omítky. Chtělo by to doplnit i novým jističem 1x 16A v jističové skříňce a je to. Pro elektrikáře je to práce na pár hodin. Zdravím *hej*

hablina*
hodnocení

2x

Dráty ve zdi nevyhoří, zato rozdvojka se může roztavit - už se mi to stalo.

troja*
hodnocení

2x

Toto je velmi nebezpečná diskuze!

Dodržujte pokyny výrobce spotřebiče a neimprovizujte jakýmikoliv rozdvojkami a pod.

Konkrétně plynový sporák, kombinovaný s elektrickou troubou a grilem má být zapojen přímo přes jistič (hodnota jističe je dána v dokumentaci ke sporáku) a následně přes vypínač s doutnavkou na přiměřeně dlouhém kabelu. Délka kabelu se určuje potřebou vysunutí sporáku z pracovního místa ven za účelem čištění, za sporákem. Odpojení a připojení plynového potrubí ke sporáku může provádět osoba znalá. Kontrolu těsnosti potrubí provádí nanesením mýdlové pěny na spoj (šroubení) a sleduje zda se netvoří bublinky avizující unikající plyn.

Rovněž výrobce automatické pračky pořaduje většinou samostatný přívod el.energie do spotřebiče, který je nejlépe ukončit dvouzásuvkou. Stejně tak přívod vody k pračce je požadován se samostatným uzávěrem. Zde většinou se využije přívodu el.energie a vody i pro druhé zařízení (myčka, sušička - proto dvouzásuvka).

V současné době lze pro tyto spotřebiče provést snadno povrchovou instalaci v umělohmotných krytech (i barevných) do nichž se přívodní kabel vloží.

Předpokládám, že znalí bezpečnostních předpisů tento text doplní.

ferda60*

No jo, když on je v těch normách dneska už docela trochu zmatek ( bohužel nejsou běžně dostupné - pouze za peníze ).

Kdyby ale sporák této výbavy potřeboval pevný přívod, těžko by k němu výrobce montoval přívod se zástrčkou. Samostatné jištění možná také není nezbytně nutné, to by ale pravděpodobně měla mít pračka, která by také měla mít ještě ochranu proudovým chráničem (a pospojováním), pokud je v koupelně. Do tohoto by vnesl zcela jasno odborník věci znalý - najde se tu?

Dosažení požadovaného stavu by se zde zřejmě neobešlo bez menších nebo větších stavebních úprav, a tak z tohoto pohledu jako nejlepší řešení vychází zřejmě zachování původního stavu - spotřebiče zapojovat podle potřeby do současné zásuvky.

Požadavky na provedení přívodů by měly být uvedeny v návodech k jednotlivým spotřebičům (platí to ještě?).

doplněno 30.05.09 17:42:

No, nakonec já tu pračku pro jistotu také "vytahuji ze zdi", i když ji mám zapojenou samostatně.

hodnocení

Děkuji všem. Vyštrachala jsem manuály ke všem spotřebičům a všude je tučně napsáno, že nesmí být zapojeny přes rozdvojku, ani přes prodlužovačku.*bzum* Budu muset zapojovat jednotlivé spotřebiče vždy, když je budu chtít spustit tak, jak jsem to dělala doposud. Ještě jednou děkuji a přeji krásný víkend *slunce*

troja*

Ještě zkráceně - Zásuvka na zdi, nebo ve zdi?

Ve zdi - opatrně vybourat a vyseknout , aby se získalo kousek kabelu ze zdi a vložit dvojitou zásuvku, nebo nechat dráty venku - zarovnat a dát povrchovou dvojitou zásuvku tak, aby volné dráty vstoupily do zásuvky spodem.

Na zdi - bezproblémová výměna za dvojitou zásuvku i v paneláku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]