Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit Termostat?

Od: salicze* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den.

V bytě mám tento termostat REGO 97201 2A a koupil jsem si nový Elektrobock PT 32. Chtěl jsem se zeptat na zapojeni.

Děkuji za odpověďi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Rego byl napájený síťovým napětím a spínal napětí pro spínací prvek kotle, třeba stykač.
.
PT 32 má beznapěťový kontakt, který je určený na spínání ovládacího obvodu řídící jednotky, např. plynového kotle.
.
Použít ho můžete, je třeba vsak zavolat elektrikáře, který to umí a má oprávnění.
.
V otázce chybí informace, jaký kotel starý termostat ovládá a jak je řešeno napájení.
.
Není možné jen tak zkusit připojit nový termostat na současné vodiče, zřejmě by velmi rychle odešel...
.
Otázku jste měl položit před koupí nového t., jsou typy, které by se daly bez úprav použít.
.
Prodavač se také mohl zeptat, na co ten termostat chcete. Poradit, posoudit. Zdá se, že je to jen podavač.
.
Přidejte info o stávajícím kotli a jeho zapojení, nebo aspoň typ a značku.
V návodu máte zmínku o elektrikáři. Není tam zbytečně.
salicze*
hodnocení

Díky za odpověď Kotel Junkers NOVASTAR.

Jak zapojit Termostat?
salicze*
hodnocení

Jaký termostat by jste mi doporučil, nebo spíš poradit jak ten Elektroblock PT 32 sprovoznit?

Děkuji

Ten nový termostat je dobrý, použitelný. Ale potřebujete k jeho funkci 2 až 3 dráty, od termostatu ke kotli, (podle typu kotle a jeho elektroniky) ty tam zdá se máte. Je předpoklad, že ten dosavadní kabel vede blízko ke kotli, zavolejte tedy elektrikáře, který odpojí napojení starého termostatu od síťového napětí a správně připojí nový termostat.
salicze*
hodnocení

Mám další informace:

Kotel je JUNKERS ZW ZW23 KE23 S5295 rok výroby 2001. Přikládám foto současného zapojení termostatu.

Jak zapojit Termostat? #2
Jak zapojit Termostat? #3
salicze*
11.05.16 22:03
hodnocení

Jak zapojit Termostat? #4
Jak zapojit Termostat? #5
salicze*
hodnocení

Jak bych si poradil.

1- odpojení kotle od sítě
2- odpojení modrého vodiče (2) ze svorkovnice kotle (zaizolovat)
3- zaizolovat modrý vodič v termostatu
4- připojení černého vodiče na COM svorku termostatu.
5- připojení hnědého vodiče na NO svorku termostatu.

může mi to někdo překontrolovat?

Děkuji

Hrůza! Fotky šokující... Zřejmě instaloval laik, amatér, fušer podle nějakého návodu jiného amatéra.
.
Síťová přípojka 160 - Modrý vodič "přebarvený" izolačkou na černo, hnědý na modro. Stačilo přehodit... Žlutozelený a bezpečnost končí ve vzduchu! resp. na nějakém odporu a nechybí moc, aby zkratoval i vývod sousedního odporu... Škoda elektroniky...
.
Přípojka termostatu 163 - žlutozelený přebarvený na černo!
.
Třetí obrázek nesedí s ostatními. Zřejmě je jen ilustrační z nějaké dokumentace.
.
Nebude problém to zapojit, ale PRO ELEKTRIKÁŘE, který zapojení zkontroluje a upraví podle normy.
.
Nekomentuji Váš návrh zapojení... Ani ano, ani ne.
.
Zásadně neradím konkrétně, co kde a jak zapojit. Na dálku. I když podle Vašich foto se dá dost spolehlivě usoudit, který vodič kam vede. Ne vždy se však vše povede, ne vždy tázající pochopí správně rady či návody. Neberte to prosím osobně. Je to dlouholetá zkušenost.
.
Jediná rada: nechte si to zapojit osobou znalou, s oprávněním, která to uvidí na vlastní oči. Se zárukou.
Jedno kafe a pár korun Vás vyjde laciněji než případná výměna kotle. O nákladech na nový (zbytečně drahý a složitý) termostat už jsem psal výše.
.
Elektrika je potvora, zabíjí a ničí hodnoty.
.
DEJTE VĚDĚT, jak jste to dořešil...
salicze*
hodnocení

Tak jsem se dnes do toho pustil a postupoval následnovně.

1- Odpojil jsem kotel od sítě.

2- v kotli zapojil: hnědý vodič (fáze) zůstane na svorce 1; modrý vodič dál na svorku 4 (sepnutá fáze); svorka 2 zůstane nezapojena; zelenožlutý vodič jsem zbavit izolační pásky, nepřipojoval a zaizoloval.

3- v termostatu jsem zapojil: hnědý vodič (fáze) na svorku COM; modrý vodič (sepnutá fáze) dál na svorku NO (normal open); zelenožlutý vodič zbavil izolační pásky, nepřipojoval.

4 – dále jsem dal do pořádku napájení kotle (zbavil se izolační pásky správným zapojením).

Jak zapojit Termostat? #6
salicze*
hodnocení

Tak jsem se dnes do toho pustil a postupoval následnovně.

1- odpojil jsem kotel od sítě.

2- v kotli zapojil: hnědý vodič (fáze) zůstal na svorce 1; modrý vodič jsem dál na svorku 4 (sepnutá fáze); svorka 2 zůstala nezapojena; zelenožlutý vodič jsem zbavit izolační pásky, nepřipojoval a zaizoloval.

3- v termostatu jsem zapojil: hnědý vodič (fáze) na svorku COM; modrý vodič (sepnutá fáze) dál na svorku NO (normal open); zelenožlutý vodič zbavil izolační pásky, nepřipojoval.

4 – dále jsem dal do pořádku napájení kotle (zbavil se izolační pásky správným zapojením).

Jak zapojit Termostat? #7
U sítě máte barvy v pořádku. Nevíme ale, zda opravdu je fáze přivedena na hnědém vodiči a nulák na modrém.
Ovšem ten žlutozelený NEZAPOJENÝ, to je velmi zásadní nedostatek. Chybí ochrana před nebezpečným dotykem.
Nedáte si říci! Napojení kotle není v pořádku.
Litovat budete Vy...
doplněno 14.05.16 22:46: Na poslední fotce připojení žlzel. není jasně rozlišitelné. A v bodu 2 píšete nezapojený!
Proto nerad radím konkrétně, právě pro chyby nebo nepozornost tazatele.
salicze*

Ale zelenožlutý zapojený je! Ten druhý je od termostatu. A samozřejmě vidlici jsem zkontroloval !

salicze*

No však právě, ten zelenožlutý drát od termostatu je nezapojený, nevidím důvod proč bych ho měl zapojovat?!

Spíš mě udivuje jiná věc, když se provádění pravidelné revize, proč revizní technik nezjistil takové " harakiri" v řídící jednotce kotle, myslím tím přeznačení vodičů atd. ! Ale nejspíš na to nemá oprávnění. :(

salicze*
hodnocení

Tak jsem si pro jistotu pozval odborného elektrikáře, tan se koukl na zapojení, zkontroloval zapojení termostatu, zkontroloval vidlici a v neposledné řadě zkontroloval zapojení kotle.Vše OK. Ještě jsem si ho domluvil na revizi celého bytu.

Jak zapojit Termostat? #8

salicze*
10.05.16 21:16
hodnocení

Jak zapojit Termostat? #9
Jak zapojit Termostat? #10
Jak zapojit Termostat? #11

zdenekjh
hodnocení

0x
Dobrý den, vyřešil jste daný problém? Máte také původní termostat na 4 dráty?
salicze*

ANO, termostat mám již zapojený a funkční. Původní termostat měl tři dráty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]