Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Istič, chranič

Od: vitali1978 odpovědí: 5 změna:

Prajem dobrý deň všetkým. Ak by mi mohol niekto z Vás poradiť. Koľko ističov môžem dať za 3F prúdový chranič? Hlavne istenie mám 3F 25A. Potom mám 25A prúdový chránič. Hodnota chrániča musí zodpovedať hodnote ističa, prípadne chranič musí byť väčší ako istič takkže som sa rozhodol pre 25A chranič. Za 25A chránič chcem použiť ističe B16 a B10. Len neviem koľko ich tam môžem mať. Nie je to obmedzené? Posielam tiež obrázok, ako by som si to predstavoval..

doplněno 25.04.16 19:18:

Mohlo by byť takéto zapojenie aj tej chladničky? Totiž nechcem dávať chladničku cez chránič. Len teraz rozmýšlam, či aj ten nulák nemal ísť mimo ten chránič. Keď ho vyhodí, tak vyhodí aj nulák?

Ešte mám taký dotaz.. Keď mám 3F 25A istič, tak na každu fázu môžem rátať 25A teda do kopy by to bolo ako keby 75A alebo celkovo všetky 3 fázy môžem zaťažiť maximálne na 25A?

Istič, chranič

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fiser22*
hodnocení

2x

Má cenu se do toho hrabat když tomu nerozumíte? (předpokládm že dle stylu je i předchozí otázka na chránič z vašeho repertoáru... ) Jinak k odpovědi: na 25A jistič by bylo vhodnější použít 40A chránič (jistič vám při 25A nevypne, může běžet déle a až po nějaké době vyhodí tepelná spoušť...). Jističů můžete dát kolik chcete, selektivita se dneska prakticky nedá dodržet takže je to jedno a běžně se to tak používá (jistíte vedení, ne to že vám nevypne například jeden spotřebič když pustíte něco s vyšším příkonem na okruhu jiném)

v tomto schématu vám to fungovat nebude - vypadával by stále chránič, lednici je proto nutné vést jak L, tak N mimo chránič z vlastní svorkovnice

PS: jističe by to chtělo lépe rozložit, třetí fáze je téměř nevyužitá

Keď ho vyhodí, tak vyhodí aj nulák? -- ano, odpínají se všechny 4 póly.

vitali1978
hodnocení

Dakujem za odpoved
Preco myslite ze by mi nevyplo istic pri 25A? Osobne si myslim, pokial nedam mensiu ochranu ako istic, tak istic by mal vypnut rovnako ako ochrana az nie skor.. istic vyhadzuje pri skrate a podobnych veciach a chranic pri dotyku zivych casti, ktore su za ochranou. A okrem toho za ochranou bude dalsie istenie 16A. Takze ak by aj prislo k vacsiemu odberu prudu, tak ako prvy pojde 16A istic. 25A moze vyhodit akurat pri tzv. Tvrdom skrate. Keby som napriklad fazu oprel o kolik.. Ale v beznej prevadzke nevidim dovod preco by podla Vas tu 25A istic nemalo vyhodit. A tak isto nevidim dovod pre o by ho malo vyhodit. Sporadicky vzdy ako prva vypne najmensia alebo najblizsia ochrana istica. Pokial nedojde k tvrdemu skratu..
fiser22*

jističem jistíte vedení (25A), chráničem nebezpečný dotyk (rozdíl mezi pracovními vodiči a PE víc jak 30mA), jsou to dvě rozdílné věci. Jistič má dvě spouště - elektromagnetickou, ta vypne při zkratu, a tepelnou - bimetal, ten vypne při přetížení, ovšem tím že se jedná o bimetal se musí nějakou dobu zahřívat, klidně vám tam může téct i 30A a více než vypne (byť jen chvíli). To že za hlavním jističem bude 16A jistič nic neznamená, proudy se sčítají, a dle schématu vám tam může téct přes 25A jen rozložených mezi víc okruhů - například při zatížení 2 okruhů jištěných 16A jističem jsme na součtu 32A - ovšem v tu chvíli bude ragovat bimetal. Pokud již máte 25A chránič, tak ho nechte, příště bych rozhodně volil 40A variantu.

PS: když vše tak dobře víte, mohu se optat proč se tedy tázáte?

doplněno 25.04.16 20:55:

PS: těch 25 nebo 40A které si píšou na chrániči je schopnost vypnout daný proud při překročení hodnoty 30mA mezi PE a L/N, ne že chránič vypne při 25A, přijde mi že v tom máte trochu zakopanýho psa... 25A chránič klidně můžete zatížit proudem 32A, výrobce vám ale už negarantuje spolehlivé odpojení kontaktů

vitali1978
Ja som nenapisal, ze chranic vypne pri 25A. Mne to je uplne jasne co sa tyka tych 30mA alebo 300mA u ochrany.. A stym bimetalom je to pofiderne.. Istic ma svoj vypinaci cas co moze byt 0,4s priklad za tento cas istic odpoji jeho elektromagnet. Potom tam je ten bimetal, ktory odpoji pri zaznamenani maleho nadprudu... Cim vacsi nadprud sa bude snazit isticom prejst, tym skor sa bimetal ohreje a istic vypne. To co ste mi napisali vyssie tomu rozumiem. Nemam zakopaneho psa ohladom istica a chranica.. Sam som Vam pred Vasim prispevkom napisal, naco sluzi chranic ci istic.. Mna len zarazilo, ked ste mi napisal, ze pri nadprude mi istic 25A nevyhodi.. Ci tam prudovu ochranu mam 16A alebo 32A ci 40A istic je nezavisli od chranica a vypne vtedy kedy ma.. To ze tam je bimetal a pri nizkych nadprudoch vypne neskor, nie je chyba. Nic sa s elektronikou ani so spotrebicmi v domacnosti nestane.. Ine je ked udrie blesk do elektrickej siete a zhoria spotrebice. Ale nato su uz prepatove ochrany.. chránič klidně můžete zatížit proudem 32A, výrobce vám ale už negarantuje spolehlivé odpojení kontaktů?tak to potom bojme sa vsetci co mame v domacnosti istice.. Radsej ich tam nemat podla Vas? Nerozumiem Vam teraz.

dusger*
hodnocení

0x

Fišer chtěl spíš říct, že chránič se často osazuje o řadu vyšší, než je jištění před ním a to kvůli robustnějším kontaktům a tím je jistější-bezpečnější vypnutí při jeho vybavení. Ale není to úplně nutné. Jističe i chrániče stejného výrobce, stejné řady i třídy se často dělají na jedné lince a tak mají i stejné kontakty. Dále, pokud se podíváš na vypínací charakteristiky jističů, pak při tvých 32Ampérech jistič 25A vypne asi tak za hodinu, a po celou hodinu poteče předřazeným chráničem na 25A plných 32A, to už je jeho přetěžování i přesto, že by to jeho kontakty měly vydržet. Proto ti Fišer doporučuje osadit lepší chránič, ostatní tvé otázky už ti taky zodpověděl včetně toho, že pokud tomu moc nerozumíš, nechej si poradit(případně i udělat) zkušeným elektrikářem na místě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]