Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lenovo - nabíjení neoriginální nabíječkou

Od: vlk95® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

od doby kdy jsem začal kupovat chytré telefony, kupoval jsem vždy méně známé značky (Hyuawei, Gsmart apod). Nyní se mi ale telefon pokazil a prodejce mne přemluvil ke koupi telefonu Lenovo A6000 plus.

Problém nastal s nabíječkami a power bankami. Všechny minulé telefony neměly problém s jakoukoliv nabíječkou či kabelem. Vždy jsem se smál přítelkyni, že její Xperia nejde nabíjet jakoukoliv nabíječkou, ale jen některými. No nyní mám ten problém i já. Moji power banku telefon na nabíjení nepřijímá. Původně jsem si myslel, že je to tím, že napětí power banky je 4,5V. Když jsem ale mobil připojil k nabíječce od tabletu, která dává 5,5V tak taky nenabíjel. Nabíjí se pouze originálním kabelem a pouze v originální nabíječce.

Hledal jsem na internetu v čem je nabíječka nebo kabel upravený, ale nic jsem nenašel.

Nevíte někdo nějaký nápad? Jak je kabel či nabíječka upravená nebo nějakou fintu? Power banku jsem hodně využíval a teď je to pro mne dost problém. Mimo to, že mám hodně různých nabíječek v práci, u počítače, u postele a telefon jsem vždy připojoval kde bylo potřeba. Teď abych hledal a hlídal nabíječku a kabel.

Díky za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

0x

USB je standard, nabíjení by mělo fungovat z libovolného USB zdroje. Lenovo adaptery sice mají jednu zvláštnost, že mají napětí trochu přes 5v, kvůli úbytku na kabelu, ale nabíjet by se mělo, třeba sic pomaleji, i s napětím (lehce) pod 5v. Jinak telefon rozeznává nabíjení z PC a z nabíječky tak, že má nabíječka šluslý datový piny, z PC saje méně proudu, okolo 500ma, takže nabíjení může trvat opravdu hrozně dlouho, až tak, že by jeden řek že nabíjení nefunvuje. Jestli si telefon myslí že je nabíjenej z PC, bude v menu nastavení - baterie psát "nabíjení PC" když bude nabíjenej z nabíječky bude psát "nabíjení AC" jestli má nějaký "problém" měl by to po vložení adapteru taky napsat. Pak je taky možný že je někde špatnýkontakt, utržený konektor, unavené piny na kabelu, ukroucený vidiče těsně za koncovkou na kabelu... Zkusil bych opatrně zakvedlat. Není vyloučena ani závada, třeba špatné nakalibrování nabíjení z výroby.

hodnocení

Mám různé nabíječky. Některé mají datové piny ve zkratu jiné ne. Kontaktem to taky nebude. Vím že Apple potřebuje na datových pinech určitý přesný odpor aby nabíječku přijal. Proto si myslím, že lenovo má nějakou podobnou ochranu. A mám takzvaného USB doktora. Ukazuje napětí, proud atd. A reálně telefon nebere ani mA. Z originální nabíječky bere 0,8A. Nebere ani nabíječku, která dokáže dát 1,5A, ani nabíječku která dává 5,3V stabilně a max 15A.

jitkak*

Sice Vám mou odpovědí neporadím, ale...králík nám rozkousal nabíječku od Lenovo notebbooku, dle parametrů na originální nabíječce jsem zakoupili novou, ale noťas se nenabíjel, vyzkoušeli jsme jich více, než to bylo to pravé ořechové, nakonec jsme museli odnést noťas na prodejnu a odborník to proměřoval (nevím tedy co, nejsem IT) ale nabíječky byly totožné a nenabíjely. Tudíž z mého hlediska mají Lenovo "hračičky" specifické požadavky. *sok*

hodnocení

0x

Ano lze jakoukoliv

Lenovo A6020 nabíjím jakoukoli nabíječkou, sice používám originální kabel...příležitostně odzkouším i s jiným kabelem...

hodnocení

0x

Ano lze jakoukoliv

Prostudoval bych návod, jestli se tam nepíše něco o tom, že lze mobil nabíjet jen originální nabíječkou, a pokud ne, reklamoval bych. Je to docela blbá vlastnost, nemít možnost nabít si mobil jinak než vlastní nabíječkou s vlastním kabelem.

hodnocení

0x

Lenovo nabíječky mají napětí zpravidla 5.2V, ale měl by jít nabít i s jakoukoliv jinou nabíječkou. Vtip je v tom, že USB je sice standard, ale i tak si s tím výrobci hrají, jak se jim zachce... Nedělá to jen lenovo, ale i třeba Apple. Vtip je v tom, že různí výrobci propojují prostřední dva datové piny různými rezistory, a podle toho pak telefon rozezná, jestli je v origo nabíječce, nebo ne... Proto třeba produkty applu nejdou nabíjet přeš některé neoficiální nabíječky... No, a celé to nakonec vypadá tak, že na trhu jsou nabíječky, které všechny sice dávají napětí okolo 5V, ale přostřední piny mají například přímo spojené a ještě spojené z "mínusem", některé mají prostřední piny připojeny k +5V, některé je mají nezapojeny vůbec, atd... Nakonec je pak celá řada variací různých nabíječek, a pak dochází k tomuto, co se děje vám...

Je tu možnost, že je telefon opravdu vadný, ale já si myslím, že je to záměr výrobce, takhle jsem měl dva stajné mobily od Sony, jeden šel s jakoukoliv nabíječkou, a druhý ne, a přitom to byly stejné modely, nakonec jsem zjistil, že jeden má číslo revize 1.0 a druhý má 1.4, a ten už měl tuto "sviňárnu" zabudovanou...

Vyřešit se to dá, ale může to být trochu riskantní... Teroreticky by stačilo zjistit zapojení vaší nabíječky, jak jsou přostřední piny zapojené, a na základě toho si vyrobit nějaký kabel, který bude mít toto zapojení na sobě... Sám jsem takto vyřešil problém s nabíjením jednoho čínského telefonu...

amidamaru*
hodnocení

0x

Jsou dně varianty.Jedna je ta,že jsi k tomu dostal USB,kterým lze dobíjet přes notas,nebo komp,nebo by stačilo najít nějakou nabíječku prořezat napůl, a spojit plus a mínus.Na kapacitě by nemnělo záležet.Může ti to nabíjet jenom pomaleji.Nabíječky na tel.jsou skoro stejné,jenom koncovky jine.a jinak zapojovány..Výrobci,aby jste si kupovali jejich značky(za draho)to schválně přehazují.To zapojení,myslím,že mění plus s mínusem.

amidamaru:

dobrá rada nad zlato, že *zed* :-D*bzum*

vojtal*
hodnocení

0x

U kterého prodejce byl telefon zakoupen? Vojta, Lenovo Ambasador

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]