Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám docela velký problém. Můj starý mobil mě padl do kádě s vyjetým motorovým olejem, ke zkratu nedošlo- hned vyndaná baterie. Ale Plošáky uvnitř jsou pokryté vrstvou oleje a kdejakých sraček. Jak to mám dostat dolů? Napadl mě aceton nebo isoproylalkohol ale bojím se aby to nějak nenaleptalo spoje. Poradíte někdo? Nejlíp to třeba nechat na 10 minut louhovat.
Izopropyl neublíží, klidně nechat v koupeli do druhého dne, pak znovu naložit do čistého izopropylu, propláchnout a nechat vyschnout nebo vyfénovat. Acetonu bych se bál.
doplněno 16.11.12 22:57:Co je to "starý mobil"? Jaký typ?
Jde o Sony Ericsson K700i je to tahoun s novým (teda už teď ne) kritem a baterií s výdrží přes týden a nerad bych se ho zbavoval. Stát se to s dotykáčem tak už se válí v kontejneru. Takže isoprophyl naložit do lázně? Můžu i ty malinké spínače na ovládání hlasitosti? Mastnota se normálně rozloží a po vytažení z lázně se to odpaří? Se právě bojím aby to nedopadlo jako benzín- naleptáné pasty atd.
Izopropyl se běžně používá, chvíli jsem opravoval Nokči v Cellnetu, tam se to fasuje jako jediné čistidlo. Jediný problém by mohl vzniknout, pokud se líh dostane mezi vrstvy displeje, tam s sebou zavleče ten olejový bordel a už to nejde ven, zbydou tam někdy viditelné mapy. Ale na deska s elektronikou je to ideál, ani mikroswitchům to nevadí...
Myslim ze kdyz to vycistis steteckem a techniockym benzinem tak nic nezkazis pripadne se podivat primo na sprej na kontaky myslim je taky odmastuji
Sračku jako kontaktol už nechci v životě vidět. Toto mě nastříkali jednou na PSP a sušil jsme to týden než to normálně fungovalo
Kontaktol vůbec nebrat, lepší byl kontox, ale do mobilu podobná chemie nepatří, znám jen jedinou výjimku...
hop moc ti děkuji za rady a mám ještě jednu otázku, v mobilu je jeden takový spoj- nevím jak se mu říká vypadá jako plastová fólie a jsou na něm namalované ty kontakty a zastrkují se do ZIF konektorů- ty můžu taky vylouhovat? a plastům to též nebude vadit? a louhovat +- dva dny?
To není namalovaný , to je placatej kablík, taky lze vykoupat, bez problémů...
Plastům to taky nevadí...
Kdybys to vykoupal komplet bez displeje, nic se nestane - akorát by se to hůř vyplachovalo a sušilo...
Říkám, izopropyl se fasuje v autorizovanejch servisech jako jediný univerzální čistidlo...
doplněno 17.11.12 00:24:den louhuj a pak vyměň izopropyl, a znova, potřebuješ ten olej vypláchnout, nevím jak moc to tam nateklo...
Jako první lázeň bych použil čistý technický benzín, mnohem líp rozpouští mastnoty než izopropyl a plastům na mobilu neublíží, pak izopropyl, spray na kontakty ani náhodou. To je rada co může způsobit víc škody než užitku
Pozor na ten Izopropyl. Ne všechny plasty ho snesou. Některé naleptává. Nutmo opatrně odzkoušet. Ale na veškerou elektroniku je to nejlepší ze všeho co je k mání.
Plasty už mám, ty šli v silném jarovém roztku asi po hodině smít. Displej jsem sehnal už nový, a elektronika mě čeká zítra až seženu ten izopropyl, měl by bejt údajně dobře sehnatelný v lékárně
no tak tzeda nevím jestli sem si pomohl, po hodinkové koupeli v izorpopilu a vysušení sem si všiml okolokontaktů jakých si bílých povlaků, co to je? doufám že snad né koroze
To nic není. To jsou zbytky tavidla z pájecí vlny. Tím izopropylem jsi z něj vymyl rozpouštědlo a zůstala tuhá složka. Neměla by DPS ani součástkám vadit.
Nevadí, pokud to není rozprostřené mezi nožičkami čipů, to pak může způsobit svod...
doplněno 20.11.12 21:33:Ještě jsem neviděl, aby mi na omyté desce z elektronikou, zůstala bílá vrstva coby tuhá složka tavidla
zabu:
Tak jinak, bílý povlak na cínu vždy byla a bude koroze, nějaké pevné nerozpuštěné složky tavidla - to je prostě blábol, naposled jsem to čistil zrovna na mobilu - po odstranění se vzpamatoval
No to je blábol. Za dvacet let ve výrobě elektroniky už jsem pár plošňáků po vlně viděl viděl. Tak vím o čem mluvím. Jsi ignorant, kterej si myslí že sežral všechnu moudrost. Je mi líto,že to musím napsat. Ale napsat že to neexistuje, jen proto, žes to neviděl, to se hned tak nevidí. když se totiž tenhle bílej prášek objeví po omytí desky izopropylem, tak to není žádná koroze ale zbytky tavidla. Kdyby tam byla koroze, tak by to tam muselo být už před omytím.
Zdravím, bílej povlak je vysušenej bordel z izopropilu. Většinou to nevadí ale nevypadá to hezky.
Zde je postup z autorizovaného servisu.
Postup na zbavení všeho bordelu z telefonu je následující -
pokud možno z telefonu odstranit mechanicky odnímatelné součástky - LCD, mikrofony, klávesnice a součástky kterým nesvědčí namáčení - ty vyčistěte sólo. Potom si kupte kartáček jemný - ten nejjemnější (správně by měl být štětinový antistatický) normálně to polijte izopropylem nebo to do něj ponořte a ve vaničce velmi jemně desku čištěte mechanicky (opatrně). Důležité je potom desku vysušit fénem - normálně v režimu teplého na střídačku studeného vzduchu sušit tak 2 minuty. Ze vzdálenosti 5-10 cm. Bude pak vypadat jako nová. Důležitý je vyfoukat izopropil i s pod uBGA obvodů - to jsou takový ty černý čtverečky. Máčet to v izouši hodinu je zbytečné.
Podstata použití izopropylu je rychle odstranit mastnostu a dostat ho z desky pryč. Izopropyl je vhodný prave proto, ze se temer bezezbytkove odparuje. Pozor na kontakty. občas se stane že do nich nateče (vytvoří se v nich bílý povlak, nebo se tam dostane třeba ten olej) a pak nefungují. I z tohoto důvodu je potřeba to máčet co nejkratší dobu.
Dlouhodobá lázeň může mít svůj efekt v případech "poslední šance" kdy je někde nějaký zkrat a je potřeba ho odmočit.
Hlavně to nedávejte do lihu a jiných sraček co vám tady radí... to už to rovnou můžete umýt jarem.
briketa007:
já tedy nevím, ale já izopropyl používám na čištění právě proto, že je čistý - jinými slovy - po uschnutí nezanechává žádný bordel
no jo, ale něco do něj rozpouštíš
Na desce je spousta bordelu z fabriky, který vznikaj při pájení - například pájecí kapalina. Ta se odmočí do roztoku a pak následně usadí.
Hmmm, tak to nevím co jsi kdy čistil za elektroniku, to se mi tak maximálně stane po čištění mé "tvorby", ale takový mobil, nebo cokoliv jiného je relativně čisté z výroby a rozhodně tam není tolik bordelu, který by mi po uschnutí izopropylu udělal, bílý povlak
... až mi řekneš od kdy záleží čištění na pravopisu...
Izouš není co líh, jako že si v Celnetu dělal, by si o tom něco musel vědět.
Briketo, netuším, čemu říkáš "líh" (když už si tedy tykáme), ale ten čistící prostředek, kterému důvěrně říkáš izouš, má název "izopropylový líh". A věř mi, že jsem v CellNetu nedělal uklízečku ani svačináře...
zabu:
pokud je elektronika utopená v ne zrovna čisté vodě, používám pro první čistící lázeň destilovanou vodu, ne všechno zanesené znečištěnou vodou dokáže izopropyl vyčistit.
Tak jsem to teda očistil ale žádnná sláva. Mobil po vysušení sice hned zapl ale musel jsem ho vypnout skrz vložení baterie a SIM karty. Od té doby jsem ho nezapl. Zkusím ho teda vykoupat ještě jednou a znuvo pořádně vyčistit.
Pokud rychle vyndáte a zandáte baterku, mobil někdy vzdoruje následnému pokusu o zapnutí. Stačí vyndat baterku a olíznutým prstem přejet baterkové kontakty v mobilu, většinou pak mobil naskočí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.