Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kbps - co to znamená?

Od: borecjaxvin odpovědí: 6 změna:

Zdravím, objevil jsem u písniček zkratku KBPS a rád bych o této zkratce věděl aspoň co znamená. Našel jsem, že to může znamenat kilobytes per second, ale nevím, co to má společného se zvukem.
U této zkratky existuje: 16Kbps,32KBPS,48KBPS,64KBPS,96KBPS, 128KBPS, 160KBPS, 256 KBPS a 320KBPS.
Našel jsem také, že čím víc KBPS, tím se písnička kvalitněji přehraje, ale stejně bych rád věděl, co to označuje. Za racionální odpovědi děkuju.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Je to datový tok, čím větší tím kvalitnější zvuk může nést. U mluveného slova není potřeba tolik jako u hudby. Dřív stačilo 128kbps (kvalita CD), teď už je jako minimum víceméně 256 resp 320.

asd1
hodnocení

0x

datový tok, množství bitů nebo bajtů za sekundu

a pozor, je "bit" a "byte" což je dost rozdíl, aneb kbps a kBps není to samé

hodnocení

0x

Tak třeba zvukové CD má data nekomprimovaná a jeho datový tok je kolem 1,4Mbs, všemožné komprimované formáty mají datový tok snížen komprimací dat, takže datový tok nemusí být vžy úplně vypovídající, rozhodující je vzorkování signálu. Ale vzhledem k tomu že 99,9% nahrávek je pořizováno stejným způsobem vzorkování, tak se údaj o kvalitě smrsknul jen na údaj datového toku. Všechny finty jako vzorkování CD nebo ještě následná komprimace, se zakládají na nedokonalosti lidského sluchu, ale přesto je stejně zřejmý rozdíl mezi nejkvalitnějším CD a kvalitním analogovým záznamem.

doplněno 07.04.16 15:53:

Jinak většinou platí že 1Bps je 8bps

jofa*

Byl tu jeden disk lepší než CD a to SACD. Komerce ho však smetla. Přesto nahrávky, zejména vážná hudba, snad ještě existuje. Jedno SACD mám taky doma (Pink Floyd).

vernon
Neměly SACD disky i CD-vrstvu? Pamatuju že jsem někde četl, že většina SACD je hybridní a přehraje je v CD kvalitě každý CD player.

Ano, je to hybridní nosič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]